Toplumsal etkileşim; birey ya da grupların birbirlerini anlamak amacıyla gerçekleştirdikleri toplumsal davranışlardır. Toplumsal etkileşim biçimlerinin incelenmesi, sosyolojide büyük önem taşır.
İnsanların, toplumların birbirlerinden etkilenmesi, birbirlerine bilgi, kültür, vs. aktarması. Sosyal etkileşim genellikle iletişim yoluyla insanların ve grupların hareketlerinin karşılıklı etkileşimini de ifade eder. Bu tanım kişinin kendisiyle etkileşimini İçine alır.
Sosyal ilişki veya sosyal etkileşim, iki ya da daha fazla kişinin birbirleriyle iletişim halinde olmaları ve etkileşime girmeleri.
Mübadele usulü etkileşimde, bir beklenti veya karşılık alma amacıyla davranışta bulunulur. Mesela; bireylerin yardım ettikleri kişiden bir teşekkür beklemeleri, işçilerin ve memurların haklarının korunması beklentisiyle sendikalara üye olması, bireylerin hoşça vakit geçirmek için arkadaşlıklar kurması gibi…
Uyarlama, yabancı bir dilde yazılmış bir eseri, çevrildiği dilin konuşulduğu toplumun yaşayışına, inançlarına duyuş ve düşünüşüne uygun duruma getirildiği serbest çeviridir. Uyarlamalarda genellikle yer ve kişi adlarını değiştirilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bireyler, gayriresmî organize olmuş gruplar ve -devlet dâhil- resmî olarak organize olmuş gruplar arasındaki kalıplaşmış insan etkileşimleri sosyal ilişki ifadesinin karşılığını teşkil eder.
Toplumsal davranış ne çok sayıda insan tarafından sergilenen benzer davranışların, ne de başkalarının etkisi altında sergilenen davranışların aynısıdır.
Blau'ya (1964) göre sosyal mübadele, bireylerin mübadele sonucunda karşıdan almayı bekledikleri getirilerle motive olması ile ortaya çıkan ve gönüllülük esasına dayanan faaliyetlerdir.
Mübadil, başkasının yerine getirilmiş olan demektir. Göçe tabi tutulan kimselere da mübadil denir. Bu kişiler göç etmeye mahkum bırakılır ve göç etmek zorunda kalırlar. Bu nedenle mübadil mübadele etmek zorunda kalan ya da göç etmek zorunda bırakılmış demektir.
Etno-kültürel ve dinsel açılardan farklı grupların bir arada yaşadığı toplumlarda bütünleşme sürecini ifade eder. Göç çalışmalarında ise göçmenlerin hem birey hem grup olarak toplumun bir parçası olarak kabul edildiği süreci karşılamaktadır.
Birinin ya da bir şeyin başka bir varlıkta yol açtığı değişime etki denir. Her iki nesnenin ya da insanın etkilendiği durumlar ise etkileşim olarak nitelendirilir. Diyalog kurmak ya da fikir alışverişinde bulunmak etkileşime örnek olarak gösterilebilir.
Farklı coğrafyalarda yaşayan toplumların, dolaylı yollardan ya da doğrudan birbirlerinin kültürlerinden etkilenmesine kültürel etkileşim denir.
Toplumsal Olgu: Toplumsal gerçeklik olarak da adlandırılan toplumsal olgu, toplumsal olayların tekrar etmesiyle doğan, mekandan ve zamandan bağımsız kavramlardır. Örnek 1: Ahmet ile Ayşe'nin evlenmesi bir toplumsal olayken evlilik bir toplumsal olgudur. Örnek 2: Ali'nin işsiz olması toplumsal bir olgu değildir.
Davranışçı ve yardım edici bir yöntemdir. Öğretmen, yetkeyi öğrenci ile bölüşür, öğrenciyi, sorununu çözmeye yeterli, ama uzman desteğine muhtaç sayarak hareket eder. Sınıf kuralları birlikte konur ve sorunlara birlikte çözüm bulunur.
Sembolik etkileşimcilik bireylerin yüz yüze tekrar eden anlamlı etkileşimler yoluyla toplumun yaratıldığını ve insan davranışının bu etkileşimlere odaklanarak açıklanabileceğini savunan kuramsal yaklaşımdır.
Rumlar ve Batı Trakya'daki Türkler için etabli kelimesi kullanılmaktadır. 1923 yılında Türk ve Yunanlar arasında yaşanan anlaşmazlığa etabli adı verilmektedir. Etabli kelimesi Fransızcadan gelmekte olup Lozan Antlaşması kaynaklı çıkan sorunu ifade etmektedir.
Patriyotlar mübadele çerçevesinde Yunanistan'daki Makedonya bölgesinden göçmüş Rum olup, Osmanlı devrinde İslam'a girip, müslümanlığı seçen, köken olarak Türk olmayıp Rum kökenlilere verilen bir isimdir. Bazı bölgelerde ise “Rum delikanlısı” anlamına gelen “Rumyöz” de kullanılmaktadır.
Arapça'da "مبادلة" (mubadala) kelimesi takas etme veya değiş tokuş etme anlamına gelir. Örnek Cümle: İki ülke arasında toprak mübadelesi, sınırların yeniden çizilmesine yol açtı.
Mübadele kuramına göre yüksek statülü ve çok kazanan erkekler fiziksel olarak çekici kadınlarla evlenmelidir. Bu iki birey arasındaki evlilik, kadının güzelliği ve çekiciliği ile erkeğin ekonomik kaynaklarının mübadelesini temsil eder.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Ayrıca, “Türk ve Rum Ahalinin Değişimine dair Türkiye ile Yunanistan arasında İmzalanan Sözleşme ve Protokol”da, bununla birlikte mübadeleye tabi olmayanlara verilen “etabli” belgelerinde Batı Trakya'da kalanlar “Türk” ve İstanbul'da kalanlar ise “Rum” olarak tanımlanmaktadır.
Her kişi yaşadığı toplumda bir yere sahiptir. Kişilerin toplumda bulundukları bu yer veya mevkiye toplumsal statü, bu statüye bağlı olarak elde ittikleri hak ve görevlere de toplumsal rol denir. Statü onu işgal eden kişiden ayrıdır ve her toplumsal statünün mutlaka bir rolü bulunur.
Sosyolojik bakış açısı, sosyolojinin toplumda oluşan olaylara karşı nasıl yaklaştığını ve oluşan olayların nasıl incelendiğini niteleyen bir ifadedir. Bu ifade, görünenin ardındaki gerçekliğe atıfta bulunur.
Toplumsallaşma genellikle, bireyin belirli bir toplumda (geleneklerin devam ettirilmesi vb) yer almasını ve o toplumun kültürünü benimsemesi, yani; sosyal yaşamında yer alan ve gelişmesini etkileyen, toplum aracılığıyla gerçekleşen öğrenme sürecinin (davranış biçimleri de dâhil) bütününü tanımlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri