Amortisör bilyası, direksiyonun tepkisini etkileyen önemli bir bileşendir. Direksiyon simidi döndürüldüğünde, amortisör bilya yatağında döner. Bu sayede tekerleklerin açısını ve hizasını kontrol eder.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Bu önemli parça bozuk olduğu zaman araç ile direksiyonun hareketleri sağa ve sola kaymaktadır. Bu da üst kule ve ön düzen parçalarına zarar vermektedir. Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir.
Amortisör takozu arızalandığında ses sorunları da kendini göstermeye başlamaktadır. Kişinin sürüş keyfini ve konforunu bozacak kadar etkili olan ses sorunları, bazen araç radyosunun sesini bile bastırmaktadır. Özellikle kasislerde ve aracın esneme durumlarında sesler artmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Bu parçanın bozuk olması araç hareketleri ve direksiyon hareketleri ile sağa sola hareket etmesine neden olacak başta amortisör ve üst kule parçaları olmak üzere ön düzen parçalarına zarar verebilir.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır? Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Amortisör Arızası Belirtileri
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Amortisör Arızaları; farklı şekillerde görülebilmektedir. Örneğin; amortisörde yağ kaçağı sorunu olabilir, amortisör bağlantılarında sorun olabilir, amortisör gövdesi hasar görmüş olabilir, amortisörün bağlantı uçlarında sorun olabilir, amortisör piston mili paslanabilir veya amortisör bir anda kilitlenebilir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
* Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır. * Aracın fren sistemi zayıflar ve fren mesafesi uzar.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Elbette tek değişir..
Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Araba amortisör takozu, amortisör sisteminin en üst kısmında bulunuyor. Amortisör çubuğunun araç şasisine bağlantısı, amortisör takozu ile sağlanıyor.
Takozun dağılması veya aşınması, aracın kaster açısını etkiler, çekmeye sebebiyet verebilir. Fakat takozların değişmesi gerektiğinin işareti sağa sola çekme değildir. Durur halde direksiyonu çevirince veya kasisten-çukurdan geçince ses yapar. Evet, çekme takozlardan olabilir.
Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri