Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Ağaçlarının ilkbaharda dikilmesi önerilmektedir.
Hurma ağaçlarının fidesi ise hurma çekirdeği kullanılarak dikilir. Çekirdeği toprağa ekmeden önce, çekirdek ılık bir suda yaklaşık 2-3 gün bekletilir. Bu bekleme süresi çekirdeğin çimlenme süresidir ve plastik bir kapta çimlenme yapılmaktadır. Daha sonra toprağın altında, altları delik kaplar ile toprağa dikilir.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır. Tohum filizlenmeye başladığında, toprağın üzerinden yeşil sivri bir şekilde çıkar. Bitkinin boyu 10 santimetreye ulaştığında, onu kaliteli bir toprağa ekmek gerekecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Birçok hurma çeşidi tohumdan büyüyen ağaçlardan tescil edilmiştir. Küçük meyveli kara hurma (diospyros lotus) çekirdeğinden yetişen fidan yine fındık büyüklüğünde meyve verir.
Hurma çekirdeği dikilir mi? Hurma bitkisi yetiştirmek için çekirdeğinin çimlendirilmesi gerekir. Çimlendirme işlemi için çekirdeklerin 3 gün boyunca suda bekletilip, şişmesi şarttır. Çekirdekler şiştikten sonra toprağa ekilmelidir.
Peygamber'in yanık bir hurma dalını dikmesiyle ağacın yeşerdiği hikaye olarak anlatılır. Bu yüzden Arapça yanık anlamına gelen “acve” hurmaya bugünkü ismi verir.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez. Elle dölleme yanısıra doğal dölleme durumunda da ağaç meyve verir.
Hurmalar, güneşte hava sıcaklığına bağlı olarak 7-10 gün içinde kurur. Hurmaları yıkayıp kuruladıktan sonra kenara alın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hurmaları birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Hurmaları, 60 dereceli fırında yaklaşık 4 saat pişirerek kurutabilirsiniz.
Yeni ekilmiş küçük bir Phoenix D. Hurma bitkisi, sıcağı ve güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz. Ülkemizde ılıman iklimin olduğu yerlerde yetişir.Kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar.
Dikim mesafesi: 5 x 5 veya 6 x 6m sıra arası ve üzeri mesafeler kullanılır. Sık dikim (2.5 x 2.5 m) mümkündür ancak dikimden 5 yıl sonra seyreltilir (5.0 x 2.5 m) ve dikimden 10 yıl sonra tekrar seyreltilir (5 x 5 m, Japonya).
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
Hurma ağaçların özelliklerinden en önemlisi su ve güneşi çok sevmesidir. Su ve güneşin bol olduğu yerlerde bol meyveler verir. Fakat bunlardan birisinin eksik olması halinde meyve vermez. Bu sebeple kökünün su, tepesinin de güneş görmesi gerekir.
Subtropik iklim meyvesi olarak bilinen Trabzon hurması fidanları ılıman iklim özelliğine sahip bölgelerde daha hızlı gelişim gösterirken soğuklara olan mukavemeti de oldukça yüksektir. Geç çiçeklenme özelliği sayesinde donlara karşı dayanıklı olup -15 derece soğuklarına kadar dayanıklıdır.
Trabzon Hurması Ağacı Kaç Litre Su İster ? Yağış miktarının düzensiz veya yetersiz olduğu arazilerde yaz aylarında sık sık sulanma ihtiyacı duyan Trabzon hurması fidanlarının gelişimin hızlı olması ve meyve kalitesinin yüksek olması için ağaç yaşı çarpı *20 litre su verilmesi yeterlidir.
Hurma ağaçlarından [lînetin] herhangi birini kesmeniz veya onları kesmeden kökleri üzerinde bırakmanız, tamamen Allah'ın izniyledir³ ve yoldan çıkanları rezil etmesi içindir. 3 Nadiroğullarını kuşatma esnasında bazı Müslümanlar, onlara ait hurma ağaçlarını askeri amaçlar için kesmişlerdi.
c.
Peygamber Efendimiz, özelikle Medine'de yetişen acve hurmasını çok severdi.
İkisinde de erkeklik ve dişilik vardır. İkisi de ancak döllenme ile çoğalır ve meyve verir. Erkeklik poleni kokusuyla insanın meni kokusu aynıdır. İkisinin de kafaları kesildiğinde ölürler.
Acve hurması, Peygamber hurması olarak bilinir. En pahalı hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Acve hurmasını ülkemizde yaşayanlar yakından tanır. Çünkü bu hurma, Hac görevi için gidenlerin dönerken sevdiklerine hediye olarak getirdiği bir hurma türüdür.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri