Yapımıyla klasik ayrana göre farklılık gösteren Susurluk Ayranı kendine has tadı ve köpüğü ile öne çıkıyor.Ayrıca herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tuz miktarının az olması,sadece yoğurttan mayalanan doğal yoğurttan yapılması ayrana tadını veriyor.Yoğurdun kendi yağ ve kaymağı alınmadan yapılması, köpüğünün ...
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Sadece yoğurt ile mayalanan doğal yoğurt, tuz ve suyun uygun oranlarda karışımı yapılarak hazırlanmakta olan Susurluk Ayranının en önemli özelliği köpüğüdür. Yoğurdun kendi yağı ve kaymağı alınmadan yapılması köpüğünün oluşmasındaki en önemli etkendir.
10 yemek kaşığı dolusu yoğurdu mutfak robotu içine koyun. Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz.
Susurluk ayranı, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, yapımı ve tadı klasik ayrana göre farklılık gösteren Türk mutfağına ait bir çeşit yöresel ayran. 1950'li yıllarda meşhur olmaya başlamıştır.
normal ayrandan farkı köpüğünün yanı sıra daha sulu, hatta duru diyebileceğimiz kıvamıdır, en azından bence. bazı yerlerde daha ekşi, asitli gibi olsa da bu hali bence pek iyi değildir. normalde "yahu bu ekşimiş" denilecek ayranı lıkır lıkır içirten markadır. hiçbir özelliği yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Yıllar sonra 1960 yılında karayolunun Susurluktan geçmesiyle ilçe aktifleşir. İlçenin dışında yaşayan Şükrü Bey ve eşi de karayolundan geçen araçlara manda yoğurdundan yaptıkları soğuk ve köpüklü ayranları satmaya başlar ve bu işe öncülük ederler.Böylece Susurluk Ayranının ünü yayılmış olur.
3) Yasa Dinlenme Tesisleri
Susurluk yolu üzerinde yer alan Yasa Dinlenme Tesisleri, yörenin sevilen lezzetlerinden Susurluk tostunun ve bol köpüklü ayranının merkezi haline gelmiştir.
Balıkesir mutfağının vazgeçilmezlerinden höşmerim, tirit ve peynirli patlıcanın oldukça popüler olduğu Susurluk'ta dünya mutfaklarından yemekler servis edilmektedir. Fast food gıdalardan deniz ürünlerine pek çok alanda yemek servisi yapan restoranlar, turistlerin beğenisini kazanmaktadır.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
istanbul sefaköy'de e-5 üzerinde star 1,2,3,4 etc. düğün salonlarının tam yanında bulunan mekanda içilebilen bir ayran çeşididir. özellikle 70'li yıllarda trakya'ya giden şehirlerarası yolcu otobüslerinin ilk mola yeridir. bu yıllarda oldukça populer olmasına rağmen artık adı sanı anılmaz olmuştur.
AYRAN NASIL KÖPÜRTÜLÜR? Köpüklü ayran bir kavanoz veya shaker içerisinde en az 4-5 dakika kadar kuvvetlice çalkalanarak hazırlanabilir. Ayran yapmak için kullanılan malzemeler rondo, blender veya mikser ile karıştırılırsa da ayran oldukça köpüklü olacaktır.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz. Bunun için öncelikle Proto-Türkçe döneminden günümüze ka- dar ürüŋ sözcüğünün beyazlık ve süt ürünlerini bildiren anlamlarına göz atalım.
Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye'nin yayık ile tereyağı yapılan (yayık dövülen) bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermente süt ürünüdür.
Susurluk Ayranı yapımı için malzemeler
yapımında kullanılan yoğurt tam yağlı olmalı ve yoğurdun kaymak tabakası alınmayıp ayran üretimi sırasında yoğurt ile birlikte eritilerek kullanılmalıdır.
neden ? neden ? yoğurdun lezzeti tuzun belirli bir aralıkta olmasını gerektirir. ayran yapmaya çalışırken kattığın su ile yoğurdu seyrelttiğin için oranı yakalamak için biraz tuz ilavesi yapman gerekir.
İşte, severek tüketeceğiniz pratik ayran tarifi... İlk olarak yoğurdu ve 1 bardak suyu derin bir kabın içine alın, pürüzsüz olana kadar çatal ile çırpın. Tuzu ve kalan suyu ekleyip iyice karıştırın ve dolapta soğumaya bırakın. Eğer köpüklü olmasını istiyorsanız soda eklemeyi unutmayın.
Ayran kan basıncını düzenleme görevine sahiptir. Kan basıncı konusunda önemli gücü olan ayran, tansiyonu ideal değere getirir. Sıcak günlerde tansiyon hastalarını kurtaran bir içecek olarak dikkat çeker. Güçlü bir probiyotik olan ayran, sindirim sorunlarına karşı tüketilebilecek bir içecektir.
İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir.
7) Uyku Düzenleyici
Vücudu rahatlatma etkisi olan bir bardak ayran, uykuya dalma sorunu olan kişilerin de şifası olacak. Beden ağrılarını dindirip daha rahat uyumanızı sağlar.
Susurluk adı şimdiki bulunduğu yerin sulak olması ve bol miktarda su sığırı yetiştirildiği için Susığırlığı diye bilinmektedir.
Susurluk Tostu iki ekmek dilimi arasına peynir ve/veya sucuk konarak tost makinesinde gevretilip kızartılarak ve dışına yağ sürülerek yapılır. Susurluk Tostu kendine özgü lezzetini kullanılan tost makinesinin özelliği ile ekmeğinden, dana sucuğu ve/veya çok az tuzlu kelle peynirinden almaktadır.
Susurluk'u Susurluk yapan ise meşhur tostu ve ayranıdır. Ünü ülke geneline yayılan bu meşhur ikiliyi duymayan yoktur diye düşünüyoruz. Başta Susurluk Tostu ve Susurluk Ayranı olmak üzere, bölgenin tüm lezzetlerini sizler için sıraladık.
ÖZET: Balıkesir doğusunda yer alan Susurluk skarn yatağı Oligo-Miyosen yaşlı Çataldağ Granitoyidi ile Mesozoyik kristalize kireçtaşı ve mermer dokanağı boyunca gelişmiş tipik bir skarn yatağıdır.
Heykelin geldiği yöre olan Susurluk ilçesinin Sultançayırı'nda pandermit (presit) madeni bulundu. 13. Ve 14. Yüzyılda işlenen bu cevher bir bor mineralidir.
Susurluk, ormanlık bir alanda bulunmaktadır. Susurluk gezilecek yerler bakımından, ilçenin doğal güzelliklerinden ve şifalı su kaynaklarından bahsedebiliriz. Susurluk ilçesi tarım, hayvancılık ve sanayi kuruluşları ile ülke ekonomisine katkı sunmaktadır. İlçe ekonomisinde Şeker Fabrikalarının önemli bir rolü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri