Evet, süt ve süt ürünleri sivilce yapabilir. Peki süt ürünleri derken neyi kastediyoruz? Peynir, yoğurt, süt ürünleri içeren çikolata ve paketli gıdalar, süt içeren kekler ve pastahane ürünleri, kefir, ayran, krema, tereyağı ve labne. Kısaca içinde süt olan her şey sivilce yapma eğiliminde.
Süt ve süt ürünleri içeriğindeki yağlar ve hormonlar nedeni ile vücutta sivilceye yol açabiliyor. Aynı zamanda sütün içinde bulunan laktoz bir şeker türü olduğu için şekerler de sivilceye neden olabilir. Eğer daha az sivilce çıkmasını istiyorsanız laktozsuz ve yağsız sütleri içmeyi tercih etmeniz gerekir.
Son çalışmalar akne ile süt, özellikle kaymağı alınmış süt arasındaki ilişki üzerine. Önceleri aknede yağı alınmış sütün etkisi üzerinde durulurken zaman içinde fazla miktarda tam yağlı süt ürünlerinin (süt, kefir ve yoğurt) tüketimi ile orta ve şiddetli akne oluşumu arasında ilişki olduğu bildirilmiştir.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Evet, süt ürünleri kemik gelişimi ve protein alımı için çok önemli bir besin kaynağı. Ama ne yazık ki bazı süt ürünleri ciltte akneye sebep oluyor.
İlgili 32 soru bulundu
Özellikle; pastörize süt, peynir, yoğurt ve krema tüketimine dikkat edilmesi öneriliyor. Sütün sivilce oluşumuna neden olabileceği ve süt tüketimini kısıtlayarak siyah noktaları azaltmanın mümkün olabileceği belirtiliyor.
Çiğ süt yüzdeki ölü derileri gidereceği için düzenli olarak yüze sürülmelidir. Yüze genellikle çiğ süt sürülür. Bu şekilde süt içerisinde bulunan vitamin ve mineraller de cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlayacaktır. Süt içerisinde bulunan laktik asit sayesinde yüz üzerindeki ölü deriler de giderilir.
-Cilt lekelerine iyi gelir, cildi aydınlatır. -Gözeneklerin içinde biriken maddeleri temizler. -Akne oluşumuna engel olur. Akne izlerinin iyileşmesini sağlar.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Günümüzde hayvansal gıdaların birçoğunda et üretimini arttırmak için büyüme hormonu kullanılıyor. Bu yüzden hormonlu et ürünleri tüketildiğinde vücutta hormon dengesizliği gibi problemler ortaya çıkıyor. Hormon dengesizliği ise sivilceye yol açıyor.
Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına neden olur. Sivilceleri kapatmak için, çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha da kötüleşmesine yol açar ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulmaya başlar. Stres ve endişe de akneyi arttırır.
Yanaklardaki sivilceler, akne mekaniğine bağlı olarak çıkabilir. Akne mekaniği, belli bir alandaki sürtünme sonucu sivilce oluşumuna neden olan durumdur. Örneğin cep telefonları sürekli yanağımızla temas halinde olduğu için sivilce oluşumuna neden olabilir.
Fakat, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yapılan birçok araştırma, stres ve sivilce oluşumu arasında bir ilişki olduğunu destekler nitelikte (1). Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır.
2) Sivilceleri Giderir
Yoğurtta bulunan laktik asit sivilcelerin giderilmesine yardım eder. Yoğurdun soyucu etkisi sivilce izlerinin giderilmesini destekler. Cilde bölgesel olarak uygulandığında akne ile savaşmaya yardım eder.
Bu dönemde şikayetler aşırı olursa, doktorunuzun önereceği yardımcı dermatokozmetik ürünler, komedon temizliği ve ilaçlar ile bu dönem rahatça atlatılabilir. Cilt genellikle 1.5-2 ayda tedaviye alışır ve iyileşmeler başlar. Tamamen düzelme, 4-8 ay arasında değişebilir. 3. Sivilce ( akne ) tedavisi uzun bir süreçtir.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Yetişkinlerde sivilce oluşumu hormon dengesizliğinden kaynaklanabilir. Menopoz, bebek beklemek, hormon ilaçları kullanmak, sağlıksız beslenmek, kişisel hijyene özen göstermemek gibi etkenler sivilceleri tetikleyebilir. Yetişkinlik dönemindeki sivilcelerin düzelmesi için dermokozmetik ürünlerden yardım alabilirsiniz.
Bu nedenle sivilcelerini kontrol altına almak istersen laktozsuz, az yağlı organik sütleri tercih etmelisin. Tabii çikolatalı süt, vanilyalı süt gibi karışımların ne kadar şekerli olduğundan bahsetmiyoruz bile! Aynı şekilde az yağlı peynir ve az yağlı kaşar gibi ürünleri tercih etmek gerekiyor.
Sivilceye, Yoğurt ile peeling maskesi, Gül suyu ile tonik, Zerdeçallı yoğurt maskesi, Hindistan cevizi yağı, Limon suyu, Karbonat peelingi, Kahve telvesi peelingi, İltihap giderici diş macunu ve Lavanta yağı gibi yönetemler iyi gelebilmektedir.
Kahve direk sivilceye neden olur diyemeyiz. Bununla birlikte, çok fazla kafeinli kahve içmek, şeker veya süt eklemek sivilceyi daha da kötüleştirebilir. Gün içinde çok fazla kahve tüketen biriyseniz kafein alımını kademeli olarak azaltmanızı öneririz.
Bitter çikolata tüketim durumuna göre farklı özellik taşımaktadır. Yüksek tüketimi sivilce nedeni olabilirken, az tüketenlerde olumsuzluk gözlenmemiştir. Beyaz ve sıcak çikolata tüketimi de görüş farklılıklarına neden olabilmektedir. Mutluluk ve enerji veren çikolata yemenin sivilce çıkardığına dair net bilgi yoktur.
Ekmek ve rafine tahıllar
Rafine olan tahıllar glisemik indeksi yükseltir ve kan şekeri seviyesini arttırarak sivilcelere neden olan insulin hormonunun tam anlamıyla bir patlama yaşamasına neden olur.
Ancak cinsi ne olursa olsun, suyun cildin kırışıklığı ya da pürüzsüzlüğü üzerinde fark yaratmadığı ortaya çıktı. Fakat bu sonuç, vücudun susuz kalmasının cilt üzerinde hiçbir etkisi olmadığı anlamına gelmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri