Emziren kadında sütün meydana gelmesine sebep olan erkek süt baba, bunun kardeşleri süt amca ve süt hala, emzirenin kardeşleri süt dayı ve süt teyze olurlar. Bu kardeşler neseben olabileceği gibi süt yönünden de olabilir. Mesela Ahmed'in bir süt erkek kardeşi olsa o şahıs da Gülsüm ve Hüseyin'in süt amcası olur.
Buna göre süt kardeşler ve süt teyze, süt amca gibi tıpkı nesep/doğum yoluyla evlenilemeyen süt akrabalarla evlenmek yasaklanmıştır.
Süt sebebiyle oluşan mahremiyette ölçü nedir? Aralarında süt hısımlığı bulunan kimseler birbirlerinin mahremidirler yani bunların birbirleriyle evlenmeleri ebediyen haramdır. Süt akrabalığı ile nesep akrabalığı arasında mahremiyet açısından bir fark yoktur.
Bir damla dahi olsa sütün azından ve çoğundan kardeşlik hükmü meydana gelir. Süt emme çağı İmam-ı Azam'a göre otuz ay (iki buçuk yıl) dır. İmameyne göre ise yirmi dört ay (iki yıl) dır. Bu müddetten sonra ne kadar emerse emsin süt kardeşlik olmaz.
Peygamber de (s.a.s.) “Nesep yoluyla evlenilmeleri haram olanlar, süt yoluyla da haramdır.” (Buhârî, Şehâdât, 7 [2645]; Müslim, Radâ', 12 [1447]) buyurmuştur. Fıkıh bilginlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaş içerisinde emdiği süt, az olsun çok olsun süt hısımlığının meydana gelmesi için yeterlidir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu kızla evlenmem haram mıdır? Evet haramdır. O kız ağabeyinizin kızı sayılır, sizin de yeğeniniz olur. Öz kardeşinin süt kızı ile evlenmek haram olduğu gibi, süt kardeşinin öz kızı ile ve süt kardeşinin süt kızı ile de evlenmek haramdır.
Kur'ân-ı Kerîm'de; "Sizi emziren analarınız ve süt kız kardeşleriniz (size haram kılındı)" (en-Nisa, 4/23) buyurulur. Bu âyette yalnız iki tane süt hısımından söz edilmiştir. Bu konuda genel prensip şu hadisle konulmuştur. "Nesepçe haram olanlar süt yoluyla da haram olurlar." (Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Rada', I).
Yine, soru sorulan konu ile ilgili bütün bilgiler gözden geçirilmelidir. Konu ile dolaylı alakalı olan konuların bile mütalaa edilmesi gerekebilir. Ancak bu şekilde fetva verenin fetvası isabetli olabilecektir. Süt kardeşliği dini bir hükümdür ve süt kardeşle evlenmek haramdır.
Süt akrabalığı, sadece emziren ve emen arasındaki süt emme fiilinden doğduğu için sütanne ve bazı akrabaları ile; süt emenin kendisi ve öz çocukları ile sınırlı kalmakta, bunların dışındaki akrabalar arasında evlenme engeli meydana gelmemektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/130).
Ne var ki, sütanne her bakımdan öz anne gibi değildir. Biri çocuğuna etini kanını vermiştir, biri onu sadece sütüyle beslemiştir. Saygı açısından da öz anne önceliklidir. Süt akrabalığı miras hakkı doğurmaz.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek eşinin sütünü içmesi haram değildir. Bu durumda nikâhlarına da zarar gelmez.
Nâmahrem: Haram olmayan, yani bir kadının evlenmesinde; dinen bir mahzur olmayan erkek demektir. Babası, kayınpederi, oğlu, kocasının eski hanımından olan oğlu, kardeşi, erkek ve kız kardeşlerinin oğulları, amcası, dayısı, süt kardeşi...
Nihat Hatipoğlu, soruyu şöyle yanıtladı: "Efendim teyze kızı, amca kızı, hala kızı, dayı kızı hepsi caiz olan evliklerdir. Kuranı kerimde helal olan ve haram olan evlilikler belirtilmiştir. Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir. Kardeşlerin sadece annesi ya da babası bir ise yine kardeşlerin evlenmesi mümkün değildir. Görüldüğü üzere kardeşlerin evlenme yasağında anne ve babanın bir olmasında geçerli bir durum değildir.
Değerli kardeşimiz, Evet, evlenilebilir. Çünkü sadece süt emen kimse süt annesi vasıtasıyla diğerleriyle süt akrabası olur. Süt emen kimsenin nesebi kardeşleri ablasının süt emmesinden dolayı diğerleriyle akraba olmaz.
O Kur`ân-ı Kerîm`de kimlerle evlenilmeyeceğini açıklamış ve "Bunun dışında kalanlarla evlenmemiz helâldir" (Nisâ 4/24) buyurmuştur. Kuzenler yani hala-teyze, amca-dayı çocukları evlenmeleri haram olanlardan sayılmamıştır. Öyleyse onlarla da evlenilebilir.
Bebekler için anne sütü eşsiz bir besin kaynağıdır. İslam'a göre bir kadının sütünü emen çocukla bu kadın ve akrabaları arasında süt akrabalığı meydana gelir.
Dini açıdan evlenmenizde bir sakınca yok.
Sözlükte leben, süt; fahl de erkek yani cinsel ilişkisi sonucu kadında süt meydana getiren kocadır. Leben-i fahl ise bir erkeğin yaklaşması sonucu kadında meydana gelen süt demektir. Buna göre küçük bir çocuk kendi annesinden başka bir kadının sütünü emecek olursa bu kadın onun süt annesi olur.
Sürt hısımlığında ölçü şudur: Süt emen kimsenin sadece kendisi sütünü emdiği kadına ve onun neslinden gelenlere (çocuk-torun) haram olur. Buna göre süt kardeşlerin çocukları birbiriyle evlenebilir.
Kişinin süt kardeşinin yanında başı açık şekilde durması caizdir. Kadının mahremi olan erkeklere göre avreti, erkeğin erkeğe göre avreti gibidir; ancak kadın mahremi olan erkeğe karnı, sırtını ve bir görüşe göre memelerini de gösteremez.
Bu selam verme olsa bile agirlamak olsa bile sarilmak tokalasmak haramdir...
Esra Dolar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF'in her bebeğin doğumdan itibaren 6'ncı aya kadar sadece anne sütüyle beslenmesini, daha sonra ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini önerdiğini ifade etti. Dr.
Değerli kardeşimiz, Annenizin süt kız kardeşinin erkek çocuğu süt yeğen olur. Süt teyze ile süt yeğen mahrem olduklarından, birbirlerine dokunmaları abdesti bozmaz. Unutarak veya kasden bir erkeğin derisinin yabancı bir kadının derisine değmesi ile dokunan ve dokunulanın abdestleri bozulur.
Emzirme süresi
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri