Nörologlar, sinir sistemini (beyin, omurilik ve sinirler) etkileyen durumları teşhis eden, tedavi eden ve yöneten tıp doktorlardır. Nörologlar ameliyat yapmaz. Beyin cerrahları ise sinir sistemi koşullarını hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavilerle teşhis ve tedavi eder.
Nöroloji, nöroradyoloji, nöroanestezi bölümleri ile birlikte çalışılarak gerekli tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı nöroşirürji bilim dalında uzman olan doktorlara nöroşirürjiyen ya da beyin cerrahı denir.
Nöron ve şirürji kelimelerinden türetilen nöroşirürji, genel olarak beyin ve sinir sistemi cerrahisi olarak tanımlanabilir. Nöroşirürji bölümü hekimleri, beyin, omurilik ve periferik sinir sisteminden kaynaklanan hastalıkların yanı sıra bu dokulara bası yapan tümörlerin de tanı, takip ve tedavileri ile ilgilenir.
Bölüm Hakkında. Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Baş ağrısı şikayetiyle başvuran hastalarımızın tanı ve tedavisinde nöroloji uzmanları görev almaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Sinir ve beyin cerrahisi hastalıkları baş, boyun, omurga, beyin ve omurilikte görülen sağlık problemlerini kapsar.
Baş ağrısı: Toplumumuzda yaygın olarak görülen şikayetlerin başında baş ağrısı gelir. Baş ağrısı tiplerinin arasında en sıklıkla migren ya da gerilim tipi baş ağrısı gelir. Hastanın şikayetlerine, baş ağrısının tipine göre tanı konulur. Baş ağrısının tanı ve tedavisi nöroloji birimi tarafından yapılır.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Hasta öyküsünün alınması, mental durumun analiz edilmesi, kraniyal sinirlerin, motor-duyu sistemlerinin, reflekslerin kontrol edilmesi ve hareketlerin koordinasyonu, nörolojik muayenenin temel adımlarıdır. Nörolojik muayenede, nöroloji uzmanının şüpheleri doğrultusunda bu muayenelerden bazılarına öncelik verilebilir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Bulut ve Prof. Dr. Karagöz'e göre hekimler, alınan riskin büyüklüğü, maddi karşılığının yetersizliği ve sağlıkta şiddet gibi nedenlerle beyin cerrahisi, genel cerrahi, kadın doğum gibi branşları eskisi kadar tercih etmiyor.
Selçuk Göçmen, dünyanın en iyi ve en seçkin beyin cerrahlarından biridir. Sinir sisteminin cerrahi tedavilerinde uzmanlaşmıştır. Dr. Selçuk Göçmen, Türkiye'nin en ünlü ve aranan beyin cerrahlarından biridir.
“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
Nöroloji ya da sinir bilimi, genel olarak beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen, cerrahi dışındaki tedavi uygulamalarını içeren tıp bilimi dalıdır.
Nöral sistem şeklinde tanımlanan beyin ve omurilik kökenli hastalıkların tedavisiyle ilgilenmektedir. Ek olarak belirtilmelidir, cerrahi müdahale dışında girişimsel yöntemler ile tedavileri gerçekleştirir.
📌Nöroloji, nöral sistem diye tanımlanan beyin ve. omurilik kökenli hastalıkların, ilaç vb. yöntemlerle, cerrahi dışında tedavisini yapan bilim dalıdır.
Nörolojik Muayene Nasıl Yapılır? Nörolojik muayenede ilk olarak detaylı hasta öyküsü alınır. Bilinç, kranial sinirler, motor sistem, refleksler, duyu fonksiyonları, ense sertliği ve komada bulunan hastaların durumu değerlendirilir.
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Bu nedenle size yapılaması istenen inceleme yöntemine göre zamanınızı önceden planlamanız önerilir. Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
En sık görülen nörolojik şikayetler olan baş ağrısı, baş dönmesi, kol ve bacaklarda uyuşma ve/veya kuvvetsizlik, dengesizlik,titreme ve hareketlerde yavaşlama, unutkanlık, bel -boyun-sırt ve vücut ağrıları ihmal edilmeden nörolojik muayene ile değerlendirilmelidir.
Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan bir testtir. İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir.
Migren ve küme tipi baş ağrıları, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve bu nedenle tedavisi önemlidir. Herhangi bir baş ağrısı varlığında, bir nöroloji uzmanına danışmak önemlidir. Nöroloji doktoru, doğru tanıyı koyabilir ve kişiye uygun tedavi seçenekleri hakkında bilgi verebilir.
Ense Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Son günlerde dayanılmaz ense ağrısı ile stresli anlar yaşıyorsanız, öncelikle ense ağrısına neden olabilecek faktörlerin tespiti için “Ortopedi ve Travmatoloji” bölümüne görünmeniz gereklidir. Bu bölümde gerekli film ve muayene sonrasında ağrının neden olduğu incelenir.
Kişi bu tür bir ağrı yaşadığında mutlaka doktora danışmalıdır. Gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktn sonra göz, kulak burun boğaz ve nöroloji doktorları tarafından multidisipliner bir anlayışla tedavi yoluna gidilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri