Diğer dikkat etmeniz gereken önemli nokta şudur: Dondurulmuş sütü çözdürdükten sonra bu sütü tekrar dondurmayın. Dondurulmuş süt ikinci defa dondurulmamalıdır.
Süt dondurucuda 2-3 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak bu süreyi geçtiğinde buzluktaki diğer besinlerin kokusunu içine çeker ve tat kaybına yol açar.
Büyük bir kâseyi soğuk suyla doldur ve donmuş sütü suyun kaplayacağı şekilde kâsenin içine koy. Sonra, kâseyi 30 dakika boyunca buzdolabına koy. Suyu değiştir ve tamamen çözülmesi için sütü bir 30 dakika daha buzdolabına koy.
Çiğ süt dondurulur mu? Çiğ süt derin dondurucuda 3 ay saklanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Önceden dondurulmuş süt çözüldükten sonra buzdolabında 24 saate kadar korunabilir.
Anne sütü sağıldıktan sonra oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, no-frost buzdolabında 3-4 ay ve derin dondurucuda 6 ay kadar saklanabilir.
Hızlı bir şekilde değil yavaş yavaş eritiyoruz. İlk başta kısık ateşte yavaş yavaş erimeye bırakıyoruz. Ara ara sütümüzü kontrol ediyoruz sütümüzün tamamen buzlarının eridiğini gördükten sonra ocağımızın ateş miktarını bir miktar artırabiliriz. Sütümüzü fokur fokur değil bir taşım kaynatıyoruz.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Bozuk sütün tüketimi sağlık açısından çok tehlikelidir. Bozuk süt içilirse gıda zehirlenmeleri ya da bağırsaklarda ağır enfeksiyonlar görülebilir. Bozuk süt herhangi bir tarifin içinde kullanıldıysa da tehlikelidir.
İçecekseniz olmaz: Süt
Derin dondurucuda donan süt çözüldüğünde topak topak olur. Dolayısıyla içmek için kullanacağınız sütü derin dondurucuya koymak çok da iyi bir fikir değil. Ancak o sütü diyelim kek yapmak için kullanacaksanız donmuş ve çözülmüş süt tarifinizi çok da etkilemeyecektir.
Süt kaynatırken tencerenizin dibinin tuttuğunu farkettiğinizden hemen içerisine sıcak su ilave edin. Sıcak su ilave ettikten biraz bekletin. Beklettikten sonra içerisine karbonat ve sirke ilave birkaç saat daha bekletin. Ardından tencerenizi yeniden ocağa alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Daha önce dondurulmuş olan anne sütü çözündükten sonra sadece 24 saat buzdolabında saklanabilir. Fakat tekrar dondurulmamalıdır.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. Vakumlama yöntemiyle etinizi derin dondurucuda tazeliğini yitirmeden saklayabilirsiniz.
Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Yoğurdun kıvamını ve kalitesini ayarlayacak en önemli etken yoğurdun mayasıdır. Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Süt içtikten sonra başlayan karın ağrısı, kusma ve ishal süt zehirlenmesinin en önemli belirtileridir. Bazı durumlarda karında kramp başlar. Bazı durumlarda ise ishal şikayetleri kanlı ishal şeklinde gerçekleşir. Fakat bu belirtiler süt zehirlenmesinin erken aşamalarında ortaya çıkmaz.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle her kesilme bozuk olduğu manasına gelmez.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Kaynatılmış süt buzdolabında 2 gün saklanabilir. Ancak dolaba koymadan önce soğumasını bekleyin.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri