Bursa'nın en sevilen tatlılarından süt helvasını paylaşmak istiyorum. Hem hafif hem de çok severek yediğimiz bir tatlı.
Az malzeme ile nefis bir sütlü tatlı tarifi olan süt helvası orijinal tarifinde Bursa'ya ait.
Günümüzde yalnızca Bursa'da yapılan süt helvası, maliyetinin de düşük olması sebebiyle esnaf lokantalarında en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Bursa'daki yemek kültüründe öğle saatlerinde tüketilen süt helvası, saat 14.00'dan sonra tüm lokantalarda tükeniyor ve gün içerisinde bir daha yapılmıyor.
Bursa'da üretilen "Bağdat hurma tatlısı", 50 yıldan fazla süredir sokaklarda satılarak ağızları tatlandırıyor. Daha sonra fırına konulan tatlı, şerbet dökülmesinin ardından Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Bağdat hurma tatlısı, ramazan ayları ve kış günlerinde de tercih ediliyor.
Bursa'nın meşhur lezzetlerinden biri olan süt helvası, görünümü ile kazandibini andırır. Ana malzemeleri süt ve un olan bu tatlı, kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Dışı çıtır, içi ise yumuşak bir kıvamdadır.
İlgili 33 soru bulundu
Met helvası, Eskişehir'in pişmaniye tadını andıran lifli helvasıdır. Met helvasının pişmaniyeden farkı, şekli ve dağılma özelliğidir. Pişmaniye dağılsa da yenir çünkü oluştuğu tel tel bölümler yumuşaktır ancak Met helvası serttir. Dökülürse iki veya daha çok parçaya bölünür ve yere yapışır.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir. Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır.
Manisa'nın meşhur lezzetleri arasında sıralanan Mantar Tatlısı, adından da anlaşılacağı üzere yapımında mantar kullanılan bir tatlı çeşididir. Üzerine meyvelerin eklenmesi ile birlikte kaynatılarak hazırlanan Mantar Tatlısı, oldukça sıra dışı bir lezzete sahip olmaktadır.
yenir. Telefon : 0533 656 4298. Gökdere Şube : Gökdere metro durağı yanı.
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir.
Tekirdağ iliyle özdeşlemiş olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı veya renklendirici(E160a (karoten)) kullanılarak üretien peynirli un helvasıdır. Tekirdağ Peynir Helvası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Süt helvası hem besleyici hem de sağlıklı bir tatlı türüdür. Bize Osmanlı'dan miras kalan süt helvasının içerisindeki besinlerin başlıca faydaları: Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur ve vücudun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Tokluk hissini arttırmaya yardımcı olur.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Bir Tekirdağ tatlısı olan peynir helvasının içinde tuzsuz taze peynir, buğday unu, (mısır unu ya da irmik de olabilir), toz şeker ve yumurta sarısı bulunur. Trakya'nın doğal ortamında beslenen hayvanların sütleri alınır ve helva yapımında kullanılacak olan peynire dönüştürülür.
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Hindistan'ın en tanınmış sokak lezzetlerinden biri olan jalebi, çıtır çıtır kızarmış halka şeklindeki hamurların şerbete bulanmasıyla elde ediliyor. Bu tarifle tulumba ya da halka tatlısını hatırlatan jalebi'nin en önemli farkı, hamurunda pirinç unu ve zerdeçal bulunması.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Adana Halka Tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kadayıf dolması, Erzurum mutfağının en meşhur tatlısıdır. Eskiden evlerde hazırlanan bu tatlı, daha sonra biraz değiştirilerek restoran menülerine taşınmıştır. Erzurum'a gidildiğinde, içinde lor peyniri ve krema, üzerinde tereyağı ile birlikte servis edilen lor dolması da mutlaka denenmelidir.
1-HELVA (Umaç Helvası) :
un, 250 gr. şeker, 250 gr. yağ. Yapılışı : Önce bir kap içerisine unu koyup üzerine hafifçe su serperek el içinde umaç haline getirilir. (Tarhana görünümünde). Sonra ocak üzerine konmuş olan kızgın yağın içerisine dökülür.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tarifte herkese hitap etmesi için yağ oranı yeterince azaltılmıştır. Lezzetinden bir şey kaybetmemiştir emin olabilirsiniz :) Tahin ve pekmezin uyumunu Türk milleti olarak iyi biliriz.
Tene Helvası Nasıl Yapılır
Kısık ateşe alınmış bir tencereye nişasta, pekmez ve su konur, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çeken malzemeye yağı azar azar yedirilmek suretiyle ilave edilir. Bu arada tencere kapağı kenarı yardımıyla dövülmek suretiyle ateşteki helva tane tane durumuna getirilir.
Çekme Helva - Kastamonu
Bir saat kadar hafif ateşte un ve yağ iyice karıştırılarak kavrulur ve daha sonra bir sini içinde soğumaya alınır.
Genelde seyyar satıcılar tarafından yaz günlerinde sokak aralarında ve parklarda satılan bu serinletici ve tatlı içecek bir bardak ya da kâsenin tamamen kar ile doldurulması ve üzerine meyve şurubu (çoğunlukla vişne veya kızılcık) ya da üzüm pekmezi döküldükten sonra iyice çalkalanması ve karıştırılmasıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri