Cevap: Bir kadından süt emen bir erkek çocuk, büyüdüğünde, süt anası, bunun annesi, kız kardeşleri, kızları ve her kuşaktan torunları ile evlenmesi, ebedi haramdır. Bunlarla nesep ile akraba olsaydı, yine evlenemezdi.
Bu konuda genel bir kaide vardır. “Sütü emenin kendisi, süt emdirenin nesline haramdır.” Yani sütü emen çocuk, emdiği kadının bütün neslinden gelenlere haram olur. Buna göre süt emen çocuğun diğer kardeşleri, emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir. Çünkü sadece emen çocuk emdiği kadının süt oğludur.
Süt akrabalığı, sadece emziren ve emen arasındaki süt emme fiilinden doğduğu için sütanne ve bazı akrabaları ile; süt emenin kendisi ve öz çocukları ile sınırlı kalmakta, bunların dışındaki akrabalar arasında evlenme engeli meydana gelmemektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/130).
Süt emme çağındaki bir çocuğun bir kadın memesinden süt emmesiyle, o kadının çocukları ile süt kardeşliği gerçekleşir. Bir damla dahi olsa sütün azından ve çoğundan kardeşlik hükmü meydana gelir.
Kişi, süt kardeşinin kardeşi ile evlenemez.
Bu konuda genel bir kaide vardır. “Sütü emenin kendisi, emdirenin nesline haramdır.” Yani sütü emen çocuk, emdiği kadının bütün neslinden gelenlere haram olur.
İlgili 22 soru bulundu
Yine, soru sorulan konu ile ilgili bütün bilgiler gözden geçirilmelidir. Konu ile dolaylı alakalı olan konuların bile mütalaa edilmesi gerekebilir. Ancak bu şekilde fetva verenin fetvası isabetli olabilecektir. Süt kardeşliği dini bir hükümdür ve süt kardeşle evlenmek haramdır.
Hangi hısımlık/akrabalık durumları evliliğe engeldir? Kişinin üçüncü dereceye kadar olan hışmı ile evlenmesi yasaktır. Ancak dayı, hala, teyze, amca çocukları olan dördüncü derece hısım ile evlilik gerçekleştirilebilir. Eski eşin annesi veya babası ile evlenme gerçekleştirilemez.
Aralarında süt hısımlığı bulunan kimseler birbirlerinin mahremidirler yani bunların birbirleriyle evlenmeleri ebediyen haramdır. Süt akrabalığı ile nesep akrabalığı arasında mahremiyet açısından bir fark yoktur.
Süt akrabalığının oluşması için emziren kadının sütünün bebeğin midesine ulaşması gerekir. Dolayısıyla süt gelmeyen memeyi emmekle süt akrabalığı oluşmaz (bkz. Merğinânî, el-Hidâye, 3/138; İbn Kudâme, el-Muğnî, 11/309).
Kur'ân-ı Kerîm'de, sütanneler ve süt kardeşlerle evlenmek yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/23). Hz. Peygamber de (s.a.s.) “Nesep yoluyla evlenilmeleri haram olanlar, süt yoluyla da haramdır.” (Buhârî, Şehâdât, 7 [2645]; Müslim, Radâ', 12 [1447]) buyurmuştur.
Bu kadının sütünü emen bütün çocuklarla da sütkardeş olur. Evlenme yönüyle sütkardeş, öz kardeş gibidir. Süt emilen annenin, hiçbir çocuğuyla evlenemez.
süt kardeşle evlenmenin yasak olmasının altında bazı genetik sebepler vardır. yapılan araştırmalar anneden çocuğa bazı genetik materyalin anne sütü aracılığı ile geçtiğini ve bunun bir takım genetik etkilerinin olduğunu göstermiştir. dolayısıyla, aynı anneden süt emen çocuklarda kardeşlik fıtratı ortaya çıkmaktadır.
Tıpkı Alevilerde olduğu gibi Kirve olan kişiler ve aileleri ahret kardeşi sayıldıklarından evlilik kesinlikle yasaktır. Bu durumun istisnası yoktur ve kimi yerlerde 4 kuşak kimi yerlerde de 7 kuşak geçmeden söz konusu ailelerin evlenmeleri yasaktır.
Süt hısımlığının oluşabilmesi için belirli şartların gerçekleşmesi gerekir. Hanefî ve Mâlikîler'e göre bir kadının sütünü -az veya çok- bir defa emmekle süt hısımlığı oluşur.
Emziren kadında sütün meydana gelmesine sebep olan erkek süt baba, bunun kardeşleri süt amca ve süt hala, emzirenin kardeşleri süt dayı ve süt teyze olurlar.
Değerli kardeşimiz, Kişinin süt kardeşinin yanında başı açık şekilde durması caizdir.
Emzirme süresi
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir.
Eğer stresten uzaklaşabilir ve beslenmenize önem verirseniz; memeden gelen sütün miktarı beklenenden daha iyi olabilir. Ancak öyle bir zaman olur ki; gebelik şüphesi olmadan ya da doğum yapmadan memeden süt gelmesi durumu yaşanır. Uzmanlar bu durumun araştırılmasını önerir.
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Muhammed‟in babasının adı Abdullah, annesinin adı Amine‟dir. Dedesinin adı Abdulmuttalip, Süt annesinin adı ise Halime‟dir. Peygamber Efendimiz „in süt kardeşleri Şeyma ve Abdullah‟tır.
Değerli kardeşimiz, Annenizin süt kız kardeşinin erkek çocuğu süt yeğen olur. Süt teyze ile süt yeğen mahrem olduklarından, birbirlerine dokunmaları abdesti bozmaz. Unutarak veya kasden bir erkeğin derisinin yabancı bir kadının derisine değmesi ile dokunan ve dokunulanın abdestleri bozulur.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır" sözleri, sosyal medyada gündem oldu.
Cinsî temas yapılmamış olsa dahi nikâh yapılan zevcenin annesi (kayınvâlide) ve onun annesi... Nikâhtan sonra cinsî temas da yapılmış olan zevcenin –daha önceki kocasından olma– kızları ve bunların kızları... Oğulların ve torunların eşleri (gelinler) ve babaların eşleri (üvey anneler).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri