Süt kaynadıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın. Kaytanıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin.
Yoğurt yaklaşık 6- 7 saat mayalanmaya bırakılır. Beklenen sürenin sonunda tencere sarsılmadan usulca dolaba kaldırılır. Ertesi gün yemeye hazırdır.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Yoğurt mayalama yapmak için süte atacağınız yoğurdun organik olarak yapılması gerekmektedir. Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Maya için kullanacağınız yoğurt hazır yoğurt ise yoğurt sulu olur. Yoğurt yaparken, kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmeli, eğer bulamıyorsanız süzme yoğurt kullanmalısınız. Sütü kaynattıktan sonra mayalamak için ılımasını bekleyin. Ancak sütü çok fazla soğutursanız yapmış olduğunuz yoğurt yine tutmaz.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
SÜTÜN ISISI
Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir. Ve bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
Temiz bir sofra bezini, yoğurdun mayalandığı tencerenin üstüne örtüp 5 saat süreyle mayalanmaya bırakın. 5 saat sonra kapağını açın. Yoğurdun ekşimemesi için, fazla bekletmemeye dikkat edin. Soğumasının ardından dolaba koyun ancak üstünü kapatmayın, ertesi gün kapatın.
Süte yoğurdu ve bir tutam tuzu ekleyip karıştırın. Sütü kavanozlara paylaştırın. İlk mayalanma sürecinde kavanozların ağzını kapatmayın.
Şeker ve tuz kullanımına dikkat edin
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Süt kaynama noktasına geldiğinde partikülleri ısınan tencere tabanından aldıkları kuvvetle hızlıca yukarı doğru yükselir ve taşar.
Cevap: Hayır. Yalnızca süt değil, hiçbir yiyecek kaynama noktasındayken buzdolabına koyulmaz.
Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Sütün sarmaması ve yanmaması için 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmanızı tavsiye edeceğiz.
Mayalanan sütün bulunduğu tencerenin ağzının hava almayacak bir şekilde iyici kapatılması gerekmekte ardından havlu ya da bir örtü ile sarılması gerekmektedir. Eğer yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde sarılmaz ise kurulan yoğurt sıvı olur.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri