süt taze olduğunda gliserol daha büyük bir yağ kitlesinin omurgası olarak kalır. ancak çeşitli etmenler onun omurgalık görevinden alıkoyup, serbest dolaşmasına izin verebilir. serbest gliserol kabarcıkların patlamasına neden olarak, köpürme sürecini çok etkili bir şekilde keser.
Bunun sebebi sütün kaynatılmadan önce uzun süre beklemiş olması ve içindeki bakteri sayısının artmış olmasından kaynaklanmaktadır. Süt kesilmeye başladıktan sonra bu durum tersine çevrilemez. Kesilen sütün bir daha sıvı olarak tüketilmesi mümkün olmasa da bu sütten lor peyniri yapılabilir.
Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için kıvamı, tadı, kokusu ve rengine bakılması gerekir. Sütün rengi; Normalde beyaz olan sütün rengi sarılaşmaya başladıysa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Genel olarak tüm süt çeşitleri köpürtme işlemi için uygundur. Ancak laktozsuz süt, pirinç, badem ve soya sütünün köpükleri, diğer süt köpüklerine göre daha az kalıcıdır. Az yağ içeren sütlerin köpükleri ise, daha kuru olur.
İlgili 42 soru bulundu
Sıcak süt, soğuk sütten daha iyi köpürür. Sıcak sütü köpürtmek için en basit yöntem bir buhar çubuğu kullanmaktır.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
süt taze olduğunda gliserol daha büyük bir yağ kitlesinin omurgası olarak kalır. ancak çeşitli etmenler onun omurgalık görevinden alıkoyup, serbest dolaşmasına izin verebilir. serbest gliserol kabarcıkların patlamasına neden olarak, köpürme sürecini çok etkili bir şekilde keser.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir. Ve bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
Bozulmaya başlayan sütün kıvamı da giderek yoğunlaşır. Bozuk bir süt çok bekletildiği zaman sütün yoğurt kıvamına geldiği bile görülür. Aynı zamanda bozulan süt, kısık ateşte pişirildiği zaman dibe çöker ya da topaklanma oluşur. Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak en etkili yollardan biridir.
Yoğurdun kıvamını ve kalitesini ayarlayacak en önemli etken yoğurdun mayasıdır. Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Hastalıklı hayvanlardan elde edilen sütler veya bu sütlerle yapılmış besinler, çiğ olarak tüketildiği veya yeterince pastörize veya sterilize edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilecek çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
Tencerenin üzerine tahta kaşık koymak:
Bu yöntem kabaran sütün taşmasını engelleyecektir. Sadece süt değil, kaynadığında taşma riski olan her besin için bu yöntemi rahatlıkla kullanılabilirsiniz.
Daha az yağ içeren sütlerin köpükleri daha kuru olur. Tam yağlı süt, Latte Art için çok iyi bir kıvamda olan kremamsı bir köpük verir. Homojenleştirilmiş süt son derece stabil bir köpük verir. Hepsi için geçerli olan: Süt 70°C'nin üzerinde, soya sütü ise 45°C'nin üzerinde ısıtılmamalıdır.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri