Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süt kaynatırken hangi kaşık kullanılmalı? 1. Tencereye tahta kaşık koymak. En çok kullanılan en emniyetli yol olarak bilinir, sadece süt değil kaynadığında taşma riski olan her malzeme için rahatlıkla kullanılabilir.
Tencereye tahta kaşık koymak
Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Tahta kaşıkla karıştırıyorum. Köpüren daha da beyazlayan sütü karıştırmaya devam ediyorum. Hatta ocağın altını kısmam da gerekebiliyor.
Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz. Pişmiş sütünüzün içine herhangi bir toz veya bakteri girmemesi için tencerenin kapağını kapatın ve mümkün olduğunda serin bir ortamda muhafaza edin. Sütün taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı da üzerine koyabilirsiniz.
Eğer süt taşınız yoksa ve taşmasına engel olmak istiyorsanız süt taşı yerine ne kullanılır diye düşünebilirsiniz. Bunun için sizlere tahta kaşık öneriyoruz. Uzun bir tahta kaşığı, tencerenin üzerine yatay şekilde uzatın. Tahta kaşık köpüklenmeyi ve sütün taşmasını önleyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da hızlı bir şekilde artar. Sütteki bu asit artışı ise sütün yapısındaki proteinleri bozmaya başlar ve bozulan proteinler topaklaşarak sütün alt tabakasında çökelti oluştururlar. Bu olayı süt kesilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Tencerenin ağız kısmına yatay bir şekilde yerleştirilen tahta kaşık, büyük fokurtuları ve taşmayı önler. Ancak bu işlem, taşmayı yalnızca bir süreliğine engeller. Tencereye sütü ekledikten sonra ortasına ısıya dayanıklı porselen veya cam bir bardak koymak koymak, taşmayı bir süreliğine önler.
Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
Kaynamaya başlamış olan sütün altını kısmadan yüksek ateşte pişirmeye devam etmek kısa süre içinde dibinin tutmasına sebep olur. Bunun önlemek için süt kısık ateşte kaynatılmalıdır. Sürekli karıştırmak ve sütü tencereye koymadan önce tencereyi bir miktar su ile çalkalamak da dibinin tutmaması için etkili bir yöntemdir.
Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır. Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Çelik bir tencerede, orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 40 dakika daha kaynatılır. 40 dakikanın sonunda sütün altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Süt, yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri yapımında kullanılacaksa, kaynatma süresi değişkenlik gösterir.
Engellemek için ya tencere karıştırılır ya da dibine kaynama taşı konur. Bu aşamadan sonra kaynatma devam ederse (ki gerekmez), içerikteki su yağa bağlı olmadığından kabarcıklar oluşturur, süt fokurdar.
-Ev koşullarında geleneksel yöntemlerle sütü kaynatmak B1, B12 ve C vitaminlerinde önemli kayıplara yol açar. -Sür proteinlerinin denatürasyonuna (zara görmesine) bağlı olarak sütün biyolojik değeri azalır. -Pişmiş tat ve aroma oluşur.
Evde, kendi imkanlarımızla sütü pastörize etmeye çalıştığımızda yeteri miktarda ısıya çok kısa bir sürede erişteremiyoruz. Bu yüzden sütler uzun süreli yüksek ısıya maruz kalıyor. Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor.
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında 'süte soda katmak' olarak ta tanımlanır.
Sütün piştiğini nasıl anlarız? Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir. Ve bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
Uzmanlar, sokakta satılan açık sütün sağlığa zararlı mikroorganizmaların yok olması için 90-95 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalıdır? Çiğ süt 72 derecede 15 saniye kadar pişirildiğinde pastörize olarak vücudumuza zararlı olabilecek mikroorganizmalardan arınmış olur. Bu nedenle evde güvenle süt tüketmek için bu derecenin biraz üzerinde tam kaynama noktasına gelmiş olan süt hemen ocaktan alınabilir.
Kaynatma işlemi yaklaşık 100 derece civarında en az 10 dakika sürecektir. Sütün yapısı gereği, 60 dereceden itibaren proteini bozulmaya başlar. Uzun lafın kısası günlük süt 72 derece 15 saniye boyunca ısıtılıyor, çiğ süt 100 derece 10 dakika kaynatılıyor.
Günlük sütü kek, pasta, tatlı yapımında kullanacaksanız o sütü kaynatmanıza gerek yoktur.
(1) Elde edilen bu çiğ sütte zararlı mikroorganizmalar bulaşabilir ve bu da sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir, hastalıklara neden olabilmektedir. O yüzden dışarıdan alınan çiğ sütlerde mikroorganizmaların yok edilmesi için bir ısıl işlem olarak kaynatılması gerekmektedir.
Sütü tencereye aldıktan sonra süt taşını içine atın. Süt kaynamaya başladıkça süt taşı da tıngırdamaya başlayacaktır. Bu ses, süt kabarmaya başladığında daha tok bir sese dönüşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri