Tencereye tahta kaşık koymak
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Uzun bir tahta kaşığı, tencerenin üzerine yatay şekilde uzatın. Tahta kaşık köpüklenmeyi ve sütün taşmasını önleyecektir. Sütün taşmasına engel olmak adına bir diğer yöntem de tencerenin ağız kısmını yağlamak olacaktır. Kaynayan süt,yağlı kısma geldiğinde tencere dibine çökerek taşma riskini ortadan kaldıracaktır.
Isınan sütün çoğunluğunda bulunan su buharı kabarcıklarının yukarı çıkmasını bu tabaka engeller. Sayıları ısındıkça artan bu su buharı kabarcıkları tabakayı bir süre sonra itmeyi başarır. Bu da taşmaya yol açar.
Kaynama noktasını değiştirmek gibi bir şansımız elbetteki yok. Ama buna en yakın yöntemi uygulayabilirisiniz. O da tereyağı ile süt taneciklerinin kendinden daha yoğun bir tabaka ile karşılaşmasıdır. Yani Tencerenin ağzını sütü koyduktan sonra tereyağı ile yağlarsanız bu işlem taşmayı önler.
İlgili 44 soru bulundu
Etkilenen pişirme kabına birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve ardından yanmış bölgeyi tamamen suya batırın. Karışımı yaklaşık bir saat bekletin. Ardından tahta bir kaşık veya spatula kullanarak kalıntıları kazıyın. Bir veya iki yemek kaşığı tuz, bulaşık deterjanı olmadığında yanık tavaları eşit derecede temizler.
Süt taşı olarak tanımlanan bu mineral kalıntılar alkali deterjanlarla temizlenememektedir. Dezinfex DAcid 340 kapalı sistemlerdeki bu mineral kalıntılarını temizlemekte kullanılan Fosforik asit bazlı nitrat içermeyen son derece doğa dostu bir temizleyicidir.
Süte Su Katılması:
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz. Pişmiş sütünüzün içine herhangi bir toz veya bakteri girmemesi için tencerenin kapağını kapatın ve mümkün olduğunda serin bir ortamda muhafaza edin. Sütün taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı da üzerine koyabilirsiniz.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Süt kaynama noktasına geldiğinde partikülleri ısınan tencere tabanından aldıkları kuvvetle hızlıca yukarı doğru yükselir ve taşar. Taşmayı önlemek amacıyla sütü tencereye koyduktan sonra tencerenin ağzını tereyağı ile yağlayın.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kaynayan süt neden taşmaz? Isınan sütün çoğunluğunda bulunan su buharı kabarcıklarının yukarı çıkmasını bu tabaka engeller. Sayıları ısındıkça artan bu su buharı kabarcıkları tabakayı bir süre sonra itmeyi başarır. Bu da taşmaya yol açar.
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında 'süte soda katmak' olarak ta tanımlanır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süt kaynatırken hangi kaşık kullanılmalı? 1. Tencereye tahta kaşık koymak. En çok kullanılan en emniyetli yol olarak bilinir, sadece süt değil kaynadığında taşma riski olan her malzeme için rahatlıkla kullanılabilir.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
Çelik bir tencerede, orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Mayalamadan önce ön mayalama işlemi yapmıyorsunuz
Kaynattığınız, beklenen ısıya gelen sütünüzün bir kısmını alıp mayayla birlikte güzelce karıştırıp bir 5-10 dakika bekletin mutlaka.
Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, “Çamaşır suyu süte katılması durumunda, çiğ sütte yer alan ve sütün bozulmasına yol açan mikroorganizmaları öldürülmesini ve dolayısıyla çiğ sütün kesilmeden daha uzun süre korunmasını sağlar.
Sütün Yağını Almak:
Sütün maliyetini düşürüp daha fazla kazanç elde etmek isteyen bazı firmalar sütün yağının bir kısmını alarak tereyağı yapımında kullanabilir. Normal bir inek sütünde yağ oranı % 3,5 ile 4,2 arasında olmalı iken yağı kısmen alınmış sütlerde yağ oranı % 1,5 -2 oranlarına kadar düşebilmektedir.
Limonlu süt iki alakasız besin olarak görülse de eklem sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda iç hastalıklara limon oldukça iyi geliyor. Bu nedenle abartıya kaçmadan düzenli olarak her gece yatmadan önce 1 bardak limonlu süt içebilirsiniz. Limonlu Sütün Faydası Nedir?
İşte bu küçük seramik alet süt kaynadığında ses çıkartarak alarm verir, sütü taşırmaz. Ayrıca süt yüzeyinde kaymak oluşumunu engeller.
Doğal bir yöntem olarak karbonat ve sirke tuvalet taşı temizliğinde yeterli olacaktır. Karbonatı tuvalet taşına döktükten sonra sirkeli suyu üzerine boşaltıp durulama işlemini gerçekleştirin. Aynı şekilde limon suyu ve karbonat karışımını da sararmaya karşı etkili bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri