Toplanan süt az, uzak mesafede ise ve de sütü soğutmak ekonomik olarak uygun değilse, metal buz kapları kullanılabilir. Bu kaplar güğümün ağzına uygun iç kap niteliğindedir ve güğümün hacminin 1/3'ü kadardır. Bu kaplar buz parçalarıyla doldurulup güğüme yerleştirildiğinde sütün sıcaklığı 5-10 C'ye kadar düşürülebilir.
Bu nedenle, kalitenin düşmeden sütün depolanmasında günlük periyotlarda sevkiyatta; 2,5 saatlik bir süre içinde, akşam sütü 4°C' ye sabah sütü de 8°C'ye dek soğutulmalıdır. Bu denli düşük sıcaklık şebeke suyu ile soğutma yapılan doğal soğutma yöntemiyle gerçekleştirilemez.
Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın.
Günlük toplama yapılan durumlarda çiğ süt bekleme anında en fazla +8 °C'ye ve günlük toplanmayacaksa en fazla +6 °C'ye soğutulmalıdır.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
İlgili 33 soru bulundu
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Elimizi yakmayacak ama sıcaklığında hissettirecek kadar soğuması gerekir. Klasik bir yöntem olan serçe parmağımızı sütün içine sokup 7 saniye bekleyebiliyorsak yani parmağımız o ısıya dayanabiliyorsa yeterince soğumuştur demektir.
Bu tür pastörizasyon sürecinde patojen bakteriler öldürülürken, sütün kimyasal içeriği korunmaktadır. Bu amaçla, süt 63° C'de 30 dakika veya 72 °C'de 15 saniye boyunca ısıtılmaktadır.
Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz. Pişmiş sütünüzün içine herhangi bir toz veya bakteri girmemesi için tencerenin kapağını kapatın ve mümkün olduğunda serin bir ortamda muhafaza edin. Sütün taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı da üzerine koyabilirsiniz.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
40 dakikanın sonunda sütün altı kapatılır. Soğumaya bırakılır. Elimizi yakmayacak ama sıcaklığında hissettirecek kadar soğuması gerekir. Klasik bir yöntem olan serçe parmağımızı sütün içine sokup 7 saniye bekleyebiliyorsak yani parmağımız o ısıya dayanabiliyorsa yeterince soğumuştur demektir.
Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
Bu madde halk arasında kabartma tozu olarak bilinir. Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Sütün sıcaklığı, bir damla süt bilek içine dökülerek test edilebilir. Süt sıcak olmamalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Bilek içini yakmayacak sıcaklık bebek için uygundur.
4- Süt çiğ olarak içilebilir mi? Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
Cevap: Hayır. Yalnızca süt değil, hiçbir yiyecek kaynama noktasındayken buzdolabına koyulmaz. Hem fiziksel açıdan hızlı ısı geçişleri bulunduğu kaba zarar verir (ki bu da yiyeceğe zarar verir.)
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da hızlı bir şekilde artar. Sütteki bu asit artışı ise sütün yapısındaki proteinleri bozmaya başlar ve bozulan proteinler topaklaşarak sütün alt tabakasında çökelti oluştururlar. Bu olayı süt kesilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri