Sade olarak tüketiminin yanı sıra kek, kurabiye ve dondurma gibi farklı yiyeceklerin üretiminde de kullanılabilen süt reçeli doğal bir tatlandırıcıdır. Sütün özünün kullanıldığı reçelde, yapım da çok kolay olduğundan dolayı taze olarak yapılarak tüketilebilir.
Süt reçelini tatlılar, kurabiyeler, cheesecake ve dondurmaların üzerine sos olarak, Kruvasan veya çöreklerde iç malzeme olarak kullanabilirsiniz.
Süt reçelinin ekstra faydalı bir özelliği yoktur fakat sütten yapılması, herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve nispeten daha hafif bir tatlı olması dolayısıyla tatlı tüketiminde farklı bir alternatif olarak tercih edilebilir. Yoğun şeker içeriğinden dolayı tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Süt reçeli, sütten yapılan ve daha çok kahvaltılarda tüketilen Güney Amerika tatlısıdır. Yalnızca süt, şeker ve karbonatla yapılan bir tatlı olmasından dolayı hafif sayılabilecek ilginç bir yiyecektir. Kek, kurabiye, dondurma gibi tatlı yapımında kullanabilir, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor.
Özellikle son yıllarda popüler hale gelen süt reçeli, Eskişehir'in geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Süt içmeyen çocuklar için lezzetli bir alternatif olmakla birlikte kahvaltıda ve birçok tatlıda sos olarak tüketime uygundur.
1 litre sütten çok küçük bir kavanoz reçel elde ediliyor, saklama süresi de buzdolabında yaklaşık 2- 3 hafta.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Süt reçeli bozulur mu? Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir.
Reçel akıcı ama yüzeyi kaplayorsa kıvamı olmuş demektir. Not: 1 litre sütten 375 ml kadar reçel çıkıyor.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
1 Kilogram süt kullanarak hazırlayacağınız süt reçeli kaynama sırasında miktar olarak azalır ve yoğunlaşır. Süt reçeli yaparken 1 kilogram süt ile hazırladığınızda yaklaşık 1 kavanoz süt reçeli elde edersiniz.
Hazırladığınız süt reçelini cam bir kabın içine aktararak soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ise cam kabı buzdolabına koyarak en az 2 saat de buzdolabında bekletin.
Basitçe süt, şeker ve karbonat ile yapılan süt reçeli, karamelize tatları sevenler için de nefis bir lezzet.
Ara ara karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ilave ediyoruz. O anda biraz süt kabarabiliyor (bunun için mutlaka derin bir tencere kullanılmalı) Ama hızla karıştırmaya devam edersek normale dönüyor. Sonra orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika ara ara karıştıra karıştıra pişiriyoruz.
Ocakta ağır ağır pişsin arada üzerinde oluşan kabukları temizleyin onlar içine karışınca pütürlü olabiliyor eğer piştikten sonra da pütürlüyse süzgeçten geçirin. kıvamı tamamen ne kadar pişirdiğinizle alakalı sonuçta süt buharlaşıyor.
Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır.
Günlük kullanımda, en yalın hali ile bir kraker ya da ekmek üstüne sürülen labne peyniri ve üstüne Dulce de Leche! Az tuzlu peynirler, krep, waffle, muz, granola ve tabi dondurma ile beraber kullanılabilir.
Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Süt reçeli dondurucuda nasıl saklanır? Reçellerinizi hazırladıktan veya satın aldıktan sonra kavanozun 3/4'ü kadar doldurup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Eğer kavanoz tam doldurulursa kavonozunuz genleşip patlıyacaktır. Reçellerinizi bu şekilde 16-18 ay tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.
Yumuşacık kıvamı, kokusu ve karamelize tadıyla özekllikle sabah kahvaltılarında ekmeğe sürülüp rahatlıkla yenebilir.
Bonne Maman Süt Reçeli 380 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Süt Reçeli Hazırlamanın Püf Noktaları
Pastörize süt ile yapılabilir ama çiğ sütle çok daha lezzetli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri