Süt Reçeli süt ve şekerden yapılır. Kahverengi rengi karamelize şekerden gelmez. Kahverengi renk karamalize süt' den gelmektedir.
Çünkü reçel durdukça kıvam alacak ve rengi koyulaşacaktır. Rengi hafif amber bir renk alınca ocaktan almanız yeterli.
Sütlü kahve tonlarına sahip olan süt reçeli, pişirildiği süreye göre daha koyu veya daha açık bir kahverengine de sahip olabiliyor. Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor.
Süt reçeli bozulur mu? Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir.
Hazırladığınız süt reçelini cam bir kabın içine aktararak soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ise cam kabı buzdolabına koyarak en az 2 saat de buzdolabında bekletin.
İlgili 25 soru bulundu
Reçeller neden küflenir ve şekerlenir? Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Ocakta ağır ağır pişsin arada üzerinde oluşan kabukları temizleyin onlar içine karışınca pütürlü olabiliyor eğer piştikten sonra da pütürlüyse süzgeçten geçirin. kıvamı tamamen ne kadar pişirdiğinizle alakalı sonuçta süt buharlaşıyor.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir. İçerisinde süt bulunduğu için çok daha çabuk bozulur.
Hazırladığınız reçel temiz ve kuru bir cam kavanoza doldurulup, soğuyunca ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır (Yaklaşık 300 gramlık reçel elde edilir).
Reçel akıcı ama yüzeyi kaplayorsa kıvamı olmuş demektir. Not: 1 litre sütten 375 ml kadar reçel çıkıyor.
Geniş bir tencerede süt, vanilya ve şekeri kaynatın. Süt kaynayınca kabartma tozunu ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 1 saat pişirin.
Kaşıktan akıttığınızda cıvık muhallebi kıvamında olacak. (Koyulaşmadı diye endişelenmeyin buzdolabına koyduğunuzda koyulaşacaktır.) Pişen süt reçelini kavanoza koyup soğumasını bekleyin ve ağzını kapatıp buzdolabında saklayın.
Bu aşamada süt çok kabaracağından derin tencere olması önemli. Daha sonra ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin. Sütün rengi sarıya dönüp, tam olarak boza kıvamına gelince altını kapatıp kavanoza aktarın. Bu kıvama gelmesi ortalama 45 dakika kadar sürüyor.
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
Eğer reçel fazla kaynadıysa, bu durumda reçel koyulaşır. Bu sorunu reçele su ilave ederek gidermeniz mümkün değildir. Yapacağınız işlem ayrı bir tencerenin içerisinde 1 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı suyu kaynatarak koyu olan reçelin çerisine ilave etmektir.
Süt Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? Süt ve şekeri derin bir tencere de kaynatınız, ardından altını kısıp kontrollü şekilde karbonatını ekleyin. Dikkat edin kabarıp köpürecek hızla karıştırın ki taşmasın, köpürmeyi kontrol edince üzerine tekrar nişasta dökün ve yine dikkat ederek karıştırın.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
İlk ortaya çıkışı Latin Amerika ülkelerinde olduğu tahmin edilen süt reçeli, süt karameli olarak da bilinmektedir. Temel malzemeleri süt ve şeker olup pişirme prensibi bu iki malzemenin orta ateşte ağır ağır bir süre düzenli olarak karıştırılmasıdır.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Süt reçeli buzdolabında 1 aya kadar saklanabilir.
Büyük bir tencereye süt ekleyin ve şeker, tuz, kabartma tozu ve vanilya özünü karıştırın.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Süt Reçelinin Tadı Nasıldır? Yöresel ürünlerimiz arasında yer alan inek sütü reçelinin tadı daha çok süzme balı andırmaktadır. Karamelize bir yapısı olan süt reçeli sütlü kahveli bayram şekerlerinin tadına da yakın bir lezzet sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri