Güçlü bir kalsiyum deposu olarak görülen süt reçeli, kemik erimesi sorunuyla da baş etmek için tüketilmesi uygundur. Sadece sağlıklı olmasından dolayı değil aynı zamanda lezzetli oluşuyla da sık sık tüketilmeye uygun olan süt reçeli, kahvaltı sofralarına farklı bir tat eklemek için doğru bir seçimdir.
Süt reçelinin ekstra faydalı bir özelliği yoktur fakat sütten yapılması, herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve nispeten daha hafif bir tatlı olması dolayısıyla tatlı tüketiminde farklı bir alternatif olarak tercih edilebilir. Yoğun şeker içeriğinden dolayı tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Süt reçeli, sütten yapılan ve daha çok kahvaltılarda tüketilen Güney Amerika tatlısıdır. Yalnızca süt, şeker ve karbonatla yapılan bir tatlı olmasından dolayı hafif sayılabilecek ilginç bir yiyecektir. Kek, kurabiye, dondurma gibi tatlı yapımında kullanabilir, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir.
Özellikle son yıllarda popüler hale gelen süt reçeli, Eskişehir'in geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Süt içmeyen çocuklar için lezzetli bir alternatif olmakla birlikte kahvaltıda ve birçok tatlıda sos olarak tüketime uygundur.
İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlayan reçel, aynı zamanda kemiklerin güçlenmesinde etkilidir. Özellikle çocuklarda düzenli kullanımında kalsiyuma bağlı pek çok rahatsızlığın oluşmasını engelleyen süt reçeli, sütün tüm etkilerini reçel olarak da sunar.
İlgili 28 soru bulundu
Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor.
1 litre sütten çok küçük bir kavanoz reçel elde ediliyor, saklama süresi de buzdolabında yaklaşık 2- 3 hafta. Reçeli kurabiye ve pastalar da değerlendire bilirsiniz. Afiyet olsun.
Yumuşacık kıvamı, kokusu ve karamelize tadıyla özekllikle sabah kahvaltılarında ekmeğe sürülüp rahatlıkla yenebilir.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Hazırladığınız süt reçelini cam bir kabın içine aktararak soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ise cam kabı buzdolabına koyarak en az 2 saat de buzdolabında bekletin.
Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır.
Pastörize olmayan emin olduğunuz yerden temin edilmiş taze inek sütü kullandığınız takdirde reçel daha kısa sürede kıvam alacaktır. Karbonat veya kabartma tozu kullanabilirsiniz. Süt köpürmeye başlayacağı için; süt seviyesinin üzerinde epey boşluk kalacak büyüklükte bir tencere kullanmanız önerilir.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
0-6 aylık bebekler için en faydalı besin anne sütüdür. Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra, anne sütüyle beraber ek gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Ancak çocuğunuzu çikolata, reçel gibi şekerli gıdalarla mümkün olduğunca geç tanıştırın.
MUHAFAZA KOŞULLARI :Serin ve Rutubetsiz Ortamda Korunmalıdır. Doğrudan Güneş Işınlarına Maruz Bırakılmamalıdır. AMBALAJ AÇILDIKTAN SONRAKİ RAF ÖMRÜ :Ambalaj açıldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmelidir.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir. İçerisinde süt bulunduğu için çok daha çabuk bozulur.
Basitçe süt, şeker ve karbonat ile yapılan süt reçeli, karamelize tatları sevenler için de nefis bir lezzet.
Eskişehir'in geleneksel tatlarından olan süt reçeli bazı tatlılara sos olarak kullanılıyor. Süt reçeli, süt içemeyen çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor.
Reçel akıcı ama yüzeyi kaplayorsa kıvamı olmuş demektir. Not: 1 litre sütten 375 ml kadar reçel çıkıyor.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Ocakta ağır ağır pişsin arada üzerinde oluşan kabukları temizleyin onlar içine karışınca pütürlü olabiliyor eğer piştikten sonra da pütürlüyse süzgeçten geçirin. kıvamı tamamen ne kadar pişirdiğinizle alakalı sonuçta süt buharlaşıyor.
Süt reçeli buzdolabında 1 aya kadar saklanabilir.
Büyük bir tencereye süt ekleyin ve şeker, tuz, kabartma tozu ve vanilya özünü karıştırın.
Yoğunlaştırılmış Süt Nasıl Kullanılır? Sütün olduğu her türlü tatlıda konsantre süt kullanabilirsiniz. Özellikle yoğunlaştırılmış süt ile yapılan tatlılar damaklarda her zaman unutulmaz bir tat bırakacaktır. Kremalı sıcak içeceklerde, kremalı pastalarda, kek gibi tatlı türlerinde vazgeçilmez bir üründür.
Şili ile Arjantin arasında bu ürünün çıkış yeri olmak konusunda bir çekişme bulunmakla birlikte, Şili'de tüketilen süt reçelinin (manjar) bir bölümünün kaynak ülkesinin Arjantin olduğu belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri