Sıvı sütün içinde bulunan protein ya da yararlı bileşenlerin yok edilmeden uygun ısı ve basınçlarda buharlaştırılması sonucunda süt tozları elde edilmektedir.
Süt tozu üretimi genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılır. Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılır. Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getirilerek süt tozu elde edilir.
Süt tozu veya kurutulmuş süt, sütü kuruyana kadar buharlaştırarak üretilen bir mandıra ürünüdür. Süt kurutmanın bir amacı sütü korumaktır; süt tozu, sıvı sütten daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve düşük nem içeriği nedeniyle soğutulmasına gerek yoktur.
1 kg süt tozu yaklaşık 12-15 kg sütün fiyatına eşit olması gerekir. Süt tozu ismiyle aldığınız ürünlerin etiket ve içerik bilgilerini mutlaka kontrol edin.
Süt tozu yapımında kullanılan katkı maddeleri kadınlarda selülit oluşumuna sebep olabilir. Yine süt tozunun içerisinde bulunan katkı maddeleri fazla kullanım sonucunda şeker hastalığına ve karaciğer yağlanmasına sebep olabilmektedir. Tüm bu risklerden korunmak için ürünün uygun miktarda tüketilmesi tavsiye edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Süt Tozu Ürünlerimiz Uluslararası Geçerli Helal Sertifikalı'dır. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih edilmektedir.
Süt ve süt tozunu vitamin açısından değerlendirdiğimizde çok büyük farklılıklar yoktur. Sonuçta süt tozu sütten elde ediliyor. Süte uygulanan ısıtma yöntemiyle toz haline dönüştürülüyor.
Süt tozu katılarak yapılan yoğurt daha sert bir yapıda olur. Suyunu salma ve istenen tat ve ekşilikte olur. Mevsime ve sütün yapısına göre 5 kilo süte, 5 silme yemek kaşığı süt tozu katılır. Çiğ sütten bir kaba 1 su bardağı kadar alınıp, süttozu bu süt içinde iyice karıştırılır.
Bebek maması sektöründe büyük oranda süt tozu kullanılmaktadır. Pasta ve hamur işi ürünleri yaparken kıvamın tutturabilmesi ve görüntünün istenilen şekilde olması için bu toz tercih edilmektedir. Hazır gıdaların birçoğunda kullanılmaktadır. Kahve kremaları süt tozu ile üretilmektedir.
"Kahve beyazlatıcı diye bildiğimiz ürünler süt tozu değildir. 16. Yüzyıl'dan bu yana kahve tüketen bir toplum olarak kahve keyfimizi kaçırmadan, beyazlatıcı yerine doğal ve pastörize süt kullanmayı tercih edebiliriz.
Süt tozu ilk olarak Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından 1802 yılında üretildi. Ülkelerin giderek gelişmesi ile birlikte ürünlerin saklanması ve taşınması konusunda maliyet yüksekliğinin olması bu tür bir maddenin üretilmesini beraberinde getirdi.
Yağlı süt tozlarının raf ömrü, yağın acılaşması nedeniyle yağsız olanlara göre daha kısadır. Yağsız süt tozu ise kuru ve serin bir yerde sağlandığında 3 yıl kadar dayanabilir.Sütün kurutulması sırasında uygulanan ısı süt proteinlerinin denatüre olmasına neden olur.
Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar. Eğer sütün tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bu durum bozulduğunu gösterir.
Bir yorgan iğnesini iyice temizleyip sütün içine sokun. Sonra, iğneyi yatay durumda tutup ucuna bakın. Eğer iğnenin ucunda süt damlası kalmışsa içine su katılmamış demektir, iğnenin ucunda süt yoksa içine su katılmıştır.
Kahve kreması ve süt tozu aynı şey değil. Süt tozu üretiminde süt, belirli sıcaklıktaki çeperlere püskürtülür ve kurutulur. Böylece süt tozu tamamen ineğin memesinden çıkan sütün kurutulması ile elde edilir. Kahve kreması ise içinde çeşitli maddelerin bulunduğu bir karışımdır dolayısıyla ikisi birbirinden farklıdır.
Aynı zamanda karışımı daha yoğun hale getirmek için de değerlendirilmektedir. Örnek: Süt tozu ile beraber sütte bulunan suyun; deniz tuzu ve özel havuzları alınmış olan deniz tuzunu ayrıştırılması konusunda kullanılmaktadır. Buharlaştırma yöntemi ile beraber Maddeler birbirinden ayrılır.
Süt tozunu güneş ışığından uzak, serin ve kuru yerde muhafaza etmelisiniz. Hazırlandıktan sonra, sulandırılmış süt tozu hava geçirmez bir kaba aktarılmalı, soğutulmalı ve üç gün içinde tüketilmelidir.
Sürekli kullanılacak kadar hazırlanmalı artan mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
Süte su katan sahtekar satıcılar yoğurtta kıvam tutsun diye içerisine süt tozu ilave ederek tüketicinin hileyi fark etmemesini sağlarlar. Su katılmış süt eğer süt tozu katılmamış ise çok sulu olacaktır. Eğer süt tozu katılmış ise normal yoğurt kıvamı olabilir ancak yağı çok az olacaktır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sütün kaynatılması
Sütün içinde bulunması muhtemel mikroplardan kurtulmak ve yoğurdun kıvamlı olmasını sağlamak için ısıl işlem şarttır.
Pastörize ve UHT sütlerin üretiminde süt tozu kullanılmamaktadır.
Krema ve yumuşak peynir yapımında, yoğurdun ve dondurmanın kıvamını artırmada süt tozu tercih edilebilir. Süt tozu sulandırıldığında, yağsız süt elde edilir. Süt tozundan 1 litre süt elde etmek için 5 bardak suya yarım bardak süt tozu ekleyerek karıştırın.
"Sütsüz peynir"e de değinen Uysal, "Kazein (sütte bulunan protein), süt tozu, margarin ve suyu birbirleriyle harmanlıyorlar ve sütsüz peynir yapıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri