Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süt yerine krema kullanılır mı? Bir tarifte krema kullanmak gerekiyorsa onun yerine süt kullanmak her zaman iyi bir fikir değildir. Bunun nedeni sütün aynı özelliklere sahip olmamasıdır. Örneğin; tam yağlı sütten tereyağı yapamazsın, ancak yoğun krema ile yapabilirsin.
Yumuşacık Kabarmış Kek Tarifinin Püf Noktası
Tüm malzemeleri mutlaka oda sıcaklığında kullanın. Süt yerine içerisinde kullanacağınız krema kekinizin yumuşacık bir dokuya sahip olmasını sağlayacaktır. Diğer yandan kabartma tozunun üzerine ekleyeceğiniz soda kekinizin dilediğiniz şekilde kabarmasına yardımcı olacaktır.
Daha zengin bir krema için su yerine ¼ su bardağı (60 mL) soğuk tam yağlı süt kullan.
Sıvı kremanın en çok kullanılan tarifleri ise sıvı kremalı tatlılar ve pastalardır. Özellikle yaş pastalarda kullanılan kremaların, cheesecakelerin, milföylü tatlıların, trileçelerin, sıvı kremalı sütlü tatlıların mutlaka olması gereken malzemesidir. Yoğun süt yumuşaklığıyla tariflere eklendiği anda lezzetini katlar.
En bilinenle başlayalım: Krema
Krema olarak bildiğimiz ürün, sütün yağlı kısmıdır. Yoğun (heavy) yani daha çok yağ içeren ve hafif (light) yani daha az yağ içeren türleri vardır. Nerelerde kullanılır? Hem tatlılarda hem çorbalar hem de bazı sebze yemeklerinde kullanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Süt kreması, börek ve poğaça gibi hamur işlerinde de hafif yağlı yapısı ve süt tadı ile kullanılabilen bir malzemedir.
Bildiğimiz üzere krema genellikle süt, şeker, yumurta sarısı ve vanilya gibi içeriklerin pişirilmesiyle ortaya çıkan bir üründür. Kremanın içinde bulunan yumurta sarısının proteinleri, ısının etkisiyle birbirlerine fazlaca yapışarak pıhtılaşır ve kremanın kesilmesine neden olur.
Kremalı Muhallebi, Mantarlı Kremalı Makarna, Trileçe, Bulut Tatlısı, Körili Kremalı Patates, İrmiksiz Kesme Muhallebi, Saray Tatlısı, Tart Kalıbında Gelin Pastası, Orijinal Kıbrıs Tatlısı, Çikolata Soslu Muhallebi, Pekmezli Muhallebi, Muhallebi Lokumu, İrmik Topları, Soğuk Baklava, Tahinli Cevizli Helva, Yalancı Tavuk ...
Hazır paketlerde satılan sıvı krema, çorba, makarna, et ve tatlı tariflerinde kullanılarak yemeğin lezzetini arttırmaktadır. Özellikle ağır yemeklerin tadını hafifletmek ve aroma katmak amacıyla kullanılır.
Her süt kaynatışınızda bir kabın içine kaymakları toparlayın ve buzdolabında dondurun. Oda sıcaklığında buzlarını çözdürüp, çırpıcı yardımıyla hafifçe çırpın. Çok çırparsanız tereyağı elde edersiniz, az çırparsanız süt kreması.
Buna göre 100 lt çiğ sütten alınacak krema miktarı aşağıdaki formülle hesaplanır: (3,25-3,60)/Kremanın yağ oranı= 100 lt çiğ sütten alınan krema. Örnek olarak; kremanın yağ oranı % 40 isteniyorsa; 100 lt sütten (3,6-0,1) / 0,40= 3,5/0,40= 8,75 kg krema alınır. edilir.
İnek sütü kreması, emülgatörler (yağ asitlerinin mono ve digliseritleri), kıvam arttırıcı (Sodyum aljinat ve karragenan; yenilebilir deniz yosunu özlerinden elde edilmiştir). En az %30 süt yağı içerir. Sütte doğal olarak bulunan süt şekerini içerir. İlave şeker içermez.
Gelelim yoğurda... Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır.
Ancak canımız kek yapmak isteyip evde süt ya da yoğurdun bulunmadığı durumları da sıkça yaşamışızdır. Bu durumların aslında kurtarıcı bir malzemesi var. O da su. Üstelik laktoz hassasiyeti olanlarda keklerini suyla hazırlayabilir, gönül rahatlığıyla tüketebilirler.
Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor.
*En iyi krema performansı, kullanımdan önce en az 12 saat boyunca +4 derecede beklemiş olan kremadan alınır. *Kremanın kıvamını aynı boy ve eşit sıcaklıkta olan tavalarda kontrol edilir. *Krema soğukken, kıvamı test edilmemelidir. *Oda sıcaklığında veya ocak başında bekleyen kremayı kullanmayınız.
Kesinlikle dışarıda bırakmayın! Açılmış kremayı da kısa sürede kullanacaksanız aynı şekilde arka raflarda ağzının sıkıca kapalı olduğundan emin olarak 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Krema, sütün üst tarafında yağının biriktirilmesiyle elde edilen çorbalara ve et yemeklerine lezzet katan bir süt ürünüdür. Hazır paketli kremalar evde yaptığımız gibi sütün üstünde biriken yağdan elde edilmiyor. Hazır kremalar sanayi makinelerinde sütün yüksek devirlerde döndürülmesi ile elde ediliyor.
Muhallebi ılıdıktan sonra üzerine 1 paket sıvı krema koyun. Muhallebiyi pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikser ile 2-3 dakika iyice çırpın.
Tereyağı tencereye koyup irmiği de ekleyip hafif çeviriyoruz. Sütün tamamını ekleyip karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynayınca krema ve şekeri de ekleyip kıvamı koyulaşana kadar karıştırıp kapatıyoruz.
Eğer hala koyulaşmadıysa, bir kabın içine yarım bardak ılık su ya da oda sıcaklığında süt koyun. Muhallebiyi yaparken 1 litre su kullandıysanız, su ya da sütün içine 2,5 yemek kaşığı nişasta eklemek yeterli olacaktır.
Süt tozu kadınlarda özellikle dolaşım sistemini bozarak selülit oluşumuna sebep oluyor. Bunun dışında krema içerisindeki doymuş yağlar nedeniyle vücutta karaciğer yağlanması ve bölgesel yağlanmaya yol açıyor. Kolesterol, trigliserid de kötü etkileniyor” uyarısında bulundu.
Kremayı, çorba piştikten sonra ekliyoruz. Çünkü krema, çok fazla kaynatılır ya da pişerse, yemeklere ve çorbaya vereceği yumuşak yapıyı kaybedip, sıvılaşmaya başlar ve istediğimiz dokuyu elde edemeyiz. Bu yüzden çorba çok az soğuduktan sonra içerisine ilave ediyoruz, lezzeti asla kaybetmiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri