Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz. Süt, doğru şekilde saklanmadığında bakterilerin hızla üremesine sebep olacak bir gıda maddesi olduğundan, zehirleyici etkiler de yapabilir, aman dikkat.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Sütlacın kıvamı çok yoğun olursa da 1/2 su bardağı süt, 1/3 su bardağı suyu karıştırın. İçine sütlaçtan 1 kepçe kadar alıp, yukarıda anlattığımız alıştırma işlemini yapın. Ardından azar azar sütlaca ekleyin ve kıvamını açın.
İlgili 21 soru bulundu
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
ilk defa sütlaç yiyecek birinin sorunsalı. Sütlacın ilk kaşığı tencereye atılır, o dip tutmuş sütlaç gibisi yoktur, sonra soğumaya başlayan sütlaçtan henüz sıcakken yenebilir ama soğuk yenmesi daha iyidir, sıcak isteyen kaseye değil tencereye hücum eder.
ILIK YENİR! İki türlü de çok iyi oluyor. Ilık yeme yeter. Eğer anneniz yaptı ise tencerenin tutmuş dibinde kalan sıcak sıcak , kaplara yada çanağa dökülenler soğuk.
Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra üzerlerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyerek, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Soğuyunca dolaba kaldırın ve en az 1 saat bekleyip servis edin.
FIRINDA SÜTLACIN ÜZERİ NASIL KIZARTILIR? Sütlacı kaselere boşalttıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serperek hızlı bir şekilde üzerlerinin nar gibi kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece kızgın fırında sütlaçların üzeri kızarana kadar fırınlayın.
Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.
Sütlü tatlı seven insanların hayır diyemeyeceği nadir tatlılardandır sütlaç. Üzeri hafif yanmış fırın sütlacın o çıtırlaşmış kabuğuna kaşık daldırmanın zevki bambaşkadır. Hele bir de bol fındıklı oldu mu, değmeyin keyfimize. Ama üzerine hafif tarçın dökülüp, soğuk soğuk yenenin yeri başka güzeldir.
Orta ateşte sütü kaynatın, kaynayınca ocağın altını iyice kısın pirinçler patlayıp sütlaç kıvam alıncaya kadar (yaklaşık 1,5 saat) kaynatın. Kıvam almaya başlayan sütlaca şekeri ilave edin, şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak pişirin. 2 taşım yaklaşık 10 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Önce Su, Sonra Pirinç
Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın. Eğer kaynadığından eminseniz ardından tencereye pirinçlerinizi ekleyebilirsiniz.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri