İlk olarak sübye için; Dar ve uzun bir kaba pirinçler koyulur ve üzerine pirinçleri 3 parmak geçecek kadar su ilave edilir. 1 gece bekletilir. Ertesi gün pirinçleri üzerindeki su pirinç seviyesine gelene kadar dökülür. Blender ile krema kıvamına gelene kadar çekilir.
Sübye Nedir: Boza koyuluğunda sıvı anlamındadır. Sütlaç yapımında kullanılan sübye ise, pirinçin boza kıvamında elde edilen sütüdür.
Osmanlı mutfağında tatlı yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan sübye, pirincin sıcak suda bir müddet bekletilip yumuşamasından sonra taş değirmenlerde ya da havanda öğütülüp çok ince süzgeç veya tülbentten geçirilerek elde edilen kremsi kıvamdaki pirinç ürünüdür.
İlgili 20 soru bulundu
Önce Su, Sonra Pirinç
Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın. Eğer kaynadığından eminseniz ardından tencereye pirinçlerinizi ekleyebilirsiniz.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor.
Derin bir kaseye kavun çekirdeği, şeker ve suyu alıp şeker eriyene kadar karıştırın, Üzerini hava almayacak şekilde örtüp buzdolabına kaldırın ve 2 saat dinlendirin, Süre sonunda sübyeyi ince bir tülbentle süzüp bir sürahiye alın, buzdolabında saklayın ve aynı gün içerisinde tüketin.
Kaynayan suya kavun çekirdekleri eklenir. 5 dakika kaynadıktan sonra şeker ilave edilir ve 5-10 dakika daha kaynatılır. Kaynayan şerbet ocaktan alınır ve tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilir. Hazır olan şerbet buzdolabında en az 3-4 saat bekletilir.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur. Kabızlık problemlerinin geçmesinde oldukça etkilidir. Özellikle yaz mevsiminde buzla servis edildiğinde ferahlatıcı bir etkisi bulunur. Tok tuttuğu için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir şerbettir.
Sübyeleri güzelce yıkayıp birer santimetrelik şeritler halinde doğrayalım. 2. Bir kâseye sübyeleri alalım. 3. Maden suyu, süt, tuz ve şekeri ilave ediniz ve karıştırdıktan sonra buzdolabına alalım ve bir gece (yaklaşık on iki saat) bekletelim.
Sübye, kurutulmuş kavun çekirdeklerinden elde edilen geleneksel soğuk bir içecektir. Sübyenin kökeni konusunda çeşitli rivayetler olmasına karşın, komşu ilçelerde dahi bilinmemesinin, bu içeceğin yaklaşık 500 yıl önce İspanya'dan göç eden Yahudiler tarafından İzmir'e getirildiğini güçlendirmektedir.
Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türüdür. Sübye, siyah mürekkep dolu keseleri nedeniyle mürekkep balığı olarak da anılmaktadır. Ahtapota benzeyen sübye kalamar ve Ahtapot ile aynı familyadan deniz ürünleridir.
Osmanlı topraklarına ilk olarak 1492 yılında İzmir-Tire'ye gelen Seferatlar sayesinde geldiği tahmin edilen sübye, ferah ve hafif tadı sayesinde kısa sürede saraydan halka herkesin mutfağında yerini almaya başlıyor ve halk arasında "subiyya, subiye" gibi isimlerle de anılıyor.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Tire ilçesi civarındaki sokak satıcıları ile şerbetçilerden satın alabileceğiniz Sübye, çabuk bozulan bir içecek olduğu için aynı gün içerisinde tüketmekte fayda var.
muzlu puding kıvamında yumuşak bir içecek. dilerseniz içine böğürtlen aroması ekleyin. ama bunu soft drink alkol kokteyli yapmak farzdır.
Salçamızı atıp bir iki kerede onunla da karıştırıp domatesimizi atıyoruz. Tuzunu, karabiber ve pul biberini atıp 1- 1,5 su bardağı sıcak su atıp pişirmeye bırakıyoruz. Üzerine sirkesini de atıyoruz. Yarım saat olmadan pişiyor.
Sübye, İzmir'de kavun çekirdeğinden yapılan bir içecektir.
Fırında sütlacın üstü kaç dakikada kızarır? Çok eskiden hazırladığım fırın sütlaçların kızarmasını hızlandırmak için 1 adet yumurta eklerdim ama sonra fark ettim ki aslında buna hiç gerek yok. Fırınınızın ızgarası iyi çalışıyorsa 4-5 dakika içinde sütlacın üstü fotoğraftaki gibi harika bir kabuk bağlıyor.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri