Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Fırında sütlaç yaparken kıvam çok önemli, ne çok sıvı bırakılmalı ne de çok yoğun kıvamlı olmamalı. Fırını çalıştırıp 200 derece pişirmek zaten kıvamlı olan sütlacın daha çok koyulaşmasına sonrasında da pilav gibi bir hal almasına neden olabilir.
Son olarak nişastasız sütlacın içine yarım paket vanilya ekleyip, karıştırın. Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın.
Sütlacın kıvamı hafif sulu ve yumuşak dokulu olmalı subyesi fazla olan sütlaçlarda sütün tadı ve aromasından çok nişastanın tadı baskın gelmektedir.
Verdiğimiz miktar 500 ml süt için kıvamı hiç koyulaşmamışsa uygulamanız gereken miktar. Sütlacınızın miktarına göre nişasta oranını ayarlayabilirsiniz. Sütlacın kıvamı çok yoğun olursa da 1/2 su bardağı süt, 1/3 su bardağı suyu karıştırın.
İlgili 42 soru bulundu
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Pirinç ve su tencereye alınır, pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Ayrı bir kapta 1 litre soğuk sütün içine 1 yumurta sarısı ve 2 tepeleme kaşık nişasta eklenerek iyice çırpılır. Pişen pirinçlerin üstüne bu karışım eklenerek iyice karıştırılır. Şeker de ilave edilir ve fokurdayana kadar pişirilir.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Nişastanın sütlaca hız ve kıvam katkısı oluyor. Sütlaca nişasta konmadığı durumlarda ise bazı püf noktalarına ve biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Süt ne kadar yağlı bir kıvamdaysa ve pirinçler içerisindeki nişastayı ne kadar çok salarsa sütlacın kıvamı o denli güzel oluyor.
Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar. Hatta eskiden pirinç unu da eklenmeden sadece pirincin nişastasına kuvvet yapılırmış sütlaçlar.
Bu tarifimde kesinlikle süt, şeker ve pirinç haricinde bir şey yok. Uzun süre kaynayan süt pirincin ezilmesini ve şimdiye kadar yediğiniz en leziz sütlacı pişirmenizi sağlıyor. Yine uzun süre kaynadığı için neredeyse 2,5 litre civarlarına iniyor.
Malzemeler: 3 kg süt (pastörize olmazsa iyi olur) 1.5 su bardağı pirinç 3.5 su bardağı su.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Pirinç ve süt tencereye alınır. Kısık ateşte, pirinç tencereye yapışmayacak ve süt taşmayacak şekilde aralıklarla karıştırılarak 40-45 dakika pişirilir. Süre sonunda süt kıvam alıp pirinçler yumuşayınca şeker, tuz ilave edilir. 5 dakika daha karıştırılır.
Pirinçler pişince nişasta yarım su bardağı su ile sıvılaştırılır, tencereye ilave edilir. Kıvamı çok koyu olmaz bu esnada ama kaselere sıcakken bölüştürülür ve bekledikçe sütlaç kıvam bulur. İster soğuk ister ılık servis yapılır.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
1 çay bardağı pirince 500 ml, 2 çay bardağı pirince ise 1 litre su ilave etmeniz yeterli. Suyu mutlaka oda sıcaklığında su olarak ilave edin. Pirinçler haşlanırken kısık ateşte ağır ağır haşlanmaya bırakın.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
Süt ile pirinç iyice kaynadıktan sonra 2 su bardağı şekeri tencereye ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte bir saat pişmeye bırakın. Piştikten sonra kaselere bölüştürerek servis etmeye hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri