Sütlaç, mantık olarak pirinç unlu muhallebinin, pirinç taneleri kullanıldığı için pütürlü olan şeklidir, içerik aynıdır. Kaşık mamalarına alternatif olarak 7-8.aylardan sonra gece yatmadan yarım -bir saat önce verilebilir.
Bebeğe 7-8.aylardan itibaren evde yapılmış sütlaç, sütlü irmik tatlısı da verilebilir. 6.aydan itibaren ya da çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra saat 08-08.30 gibi başlanır.
Sütü ekleyin 10 dakika kaynatın ,şekeri ekleyin, eritin devamında 1 çorba kaşığı nişastayı yarım su bardağı soğuk süt ile açın ve onuda ekleyin… .. Süt tekrar kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar kaynatın ocaktan alın…
Sütlaçların üstü kızarıncaya kadar pişirin. Pişen sütlaçları sıcak suya dikkat ederek fırından alın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. İsterseniz buzdolabında soğutarak servis yapın.
İlgili 15 soru bulundu
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra üzerlerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyerek, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
ilk defa sütlaç yiyecek birinin sorunsalı. Sütlacın ilk kaşığı tencereye atılır, o dip tutmuş sütlaç gibisi yoktur, sonra soğumaya başlayan sütlaçtan henüz sıcakken yenebilir ama soğuk yenmesi daha iyidir, sıcak isteyen kaseye değil tencereye hücum eder.
Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Bebek beslenmesinde ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini vurgulayan beslenme ve diyetetik uzmanı Muazzez Garipağaoğlu: “Altıncı aydan itibaren bebeğe verilecek tamamlayıcı besinlerdeilk tercihimiz muhallebi.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
1 çay bardağı taze günlük süte 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilir ve kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. Piştikten ve ılıdıktan sonra 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek bebeğe yedirilebilir. "Mamanın miktarını bebeğinizin yeme durumuna göre arttırıp azaltabilirsiniz."
6. ayından itibaren ayran da bebekler için güzel bir sıvı seçeneğidir. İnek sütü 1 yaşına kadar bebeklere verilmez ama çocukta eğer eğer inek sütü alerjisi yoksa yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünlerini bu dönemde rahatlıkla tüketebilir.
6 aylık bir çocuğa bir anda 1 çay bardağından fazla tamamlayıcı besin vermek doğru olmaz. Ek gıdaya başlama döneminde anne sütü yetersizse devam sütlerinin kullanılması tavsiye edilir. 6 aydan sonra hayvansal gıdalardan yeterince yararlanabilen bebeklerde anne sütü süt ürünü olarak tek başına yeterli olabilir.
Doğru zamanda doğru ek besinlere başlanmış, anne sütü almayan / alamayan bebeklere dengeli beslenme sağlamada; inek sütü, bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlar. Bu nedenle, gerektiğinde 6. aydan sonra bebeklere inek sütü verilebilir.
Sütlaç, kalori değeri düşük ama oldukça besleyici olan bir tatlı çeşididir. Sağlıklı ve lezzetli olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. İçindeki pirinç sayesinde tok tutar.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Soğuduktan sonra istenirse üzerine tarçın eklenerek servis edilir. Afiyet olsun. 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Pişirmede dikkat edilecek unsurlar; Süt kısık ateşte yavaşça pişirilmelidir. Pirinç iyice kaynatılmalı ve sübye kaynayan süte yavaşça ilave edilmeli. Sütlacın kıvamı sulu ise biraz daha sübye ilave edilmeli veya biraz daha kaynama süresi uzatmalı.
10 dk haşlandıktan sonra ılık olan sütümüzü haşladığımız pirince ilave ediyoruz. Vanilyayı da ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 15 dk kaynadıktan sonra toz şekeri ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz. 10 dk kadar da şekerle kaynıyor.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Kıvamı tam tutan bu sütlacın bir farklılığı var bu kez. Üzerinden tarçını çıkarıyor, limon kabuğu rendesi koyuyoruz. İçine vanilya ve limon kabuğu rendesi ekleyerek ferahlığını ve lezzetini ön plana çıkarıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri