Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur.
Tuzlu Sütlaç Yapılışı:
Pirinçler 2 su bardağı suyun içinde 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çeken pirinçlerin üzerine süt ilave edilir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir, tuzu ilave edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Sütlü Harcı Kademeli Olarak İlave Edin
Sütlacın şekerini ilave ettikten sonra tadını dengelemek adına içerisine bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Böylelikle sütlaç tarifinin lezzeti daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Bir kaba yumurta sarısı 1 yemek kaşığı un ve 1 çay bardağı su, tuz koyup karıştıralım. Hazırladığımız karışımı sütlaca ekleyelim hızlıca karıştıralım.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir. Son olarak tepsi fırının en üst rafına yerleştirilir ve fırın ızgara modunda 230 dereceye ayarlanır.
Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Yemeğe tuz, pişirilmekte olan yemeğe su verildikten sonra atılır. Ama, her yapılan yemeğe su verilirken tuz atılmaz. Tuz yemeğin en önemli tatlandırıcısıdır, hiç bir yemek malzemesi tuzun verdiği lezzeti yemeğe veremez. En güzel yemeği yapsanız dahi, tuzunu kararında ayarlamadıktan sonra damağınız o yemeği beğenmez.
Sütlaç koyulaşıp kaynamaya başlayınca içine 2 tepeleme kaşık margarin yağı konur mikserlemeye devam edilir. Kaynarken 5 dakika kadar daha mikserle çırpılır. Şekeri damak tadını göre ayarlayabilirsiniz az ise ekleyin. Kıvamı koyu ise su veya süt ekleyerek çırpınız.
Tuz, şekerlemelerde kullanılan çok değerli bir bileşendir ve uyumsuz gibi görünse de "bir tutam tuz" içeren tatlıların çok özel bir dokunuşu vardır. Çikolatada tuz mükemmel bir arkadaştır. Ayrıca hem tuz hem de çikolata antik çağlarda oldukça değerli ürünler olmuştur.
dogu karadeniz'de yapilan sutlac cesidi. goruntusu ve icerigi bildigimiz sutlacin aynisi, ancak seker yerine tuz koyuyorlar. 30 kere gordum, bi kere bile tadina bakmadim. yayla çorbasına doğu karadenizlilerin verdiği isim.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
Pişirmede dikkat edilecek unsurlar; Süt kısık ateşte yavaşça pişirilmelidir. Pirinç iyice kaynatılmalı ve sübye kaynayan süte yavaşça ilave edilmeli. Sütlacın kıvamı sulu ise biraz daha sübye ilave edilmeli veya biraz daha kaynama süresi uzatmalı.
1 kilo süte kaç bardak pirinç koyulur? Bir çay bardağı kadar yeterlidir. Bütün halinin görünüşü daha hoş gelir. Lâkin nişastasını daha hızlı bırakması ve sütlacın daha çabuk kıvamlanarak pişmesi gayesiyle sütlaç yapımında kırık pirinci tercih edenler vardır.
Fırında sütlacın üstü kaç dakikada kızarır? Çok eskiden hazırladığım fırın sütlaçların kızarmasını hızlandırmak için 1 adet yumurta eklerdim ama sonra fark ettim ki aslında buna hiç gerek yok. Fırınınızın ızgarası iyi çalışıyorsa 4-5 dakika içinde sütlacın üstü fotoğraftaki gibi harika bir kabuk bağlıyor.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Pirinçler 2 su bardağı suyun içinde 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çeken pirinçlerin üzerine süt ilave edilir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir, tuzu ilave edilir. Sıcakken kaselere paylaştırılır.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
En İyi Cevaplar. 2 kaşık unu yarım su bardağı suda çöz. kaynayan sütlacın içine koyup karıştırarak kısık ateşte tekrar kaynat.
Sütle şeker hafif yoğun bir kıvam alınca içerisine karbonat, eğer evinizde karbonat yoksa kabartma tozu ilave edin. Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri