Sütlacın kıvamı hafif sulu ve yumuşak dokulu olmalı subyesi fazla olan sütlaçlarda sütün tadı ve aromasından çok nişastanın tadı baskın gelmektedir.
Orta boy bir tencerede sütü, nişastayı ve şekeri alıp iyice çırpın. Üstüne haşladığınız pirinçleri ilave edin. Süt kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvamı muhallebi kıvamından biraz sulu olacak, karıştırırken kaşığı tutmaya ve ağırlaştığını hissedersiniz.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Ardından ocakta kaynamakta olan cıvık kıvamlı sütlacın içine azar azar ilave edin ve ilave ederken karıştırmaya devam edin. Bu şekilde sütlacın kıvamının koyulaşmaya başladığını göreceksiniz.
Önce Su, Sonra Pirinç
Sütlaç tatlısı yapmaya başlarken tencereye mutlaka önce suyu ilave etmek gerekiyor. Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın.
İlgili 33 soru bulundu
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Sütlaç yaparken pirinci önce suda haşlamak en önemli püf noktalarından biri. Daha sonra sütlü karışıma ekleyip kıvam alıncaya kadar pişirilir. Süt ile pişirirken kullandığınız sütün soğuk olması da bir diğer püf noktası. Sütlacın kıvamının iyi olmasını sağlayan şey soğuk süt kullanılmasıdır.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Tencereye beş bardak su ve bir bardak pirinci ekliyoruz ve ocağa alıyoruz. Pirinçler pişinceye dek pişiriyoruz. Pirinçler pişince bir litre sütü ekleyip karıştırıyoruz. Kıvamlaşıncaya dek pişiriyoruz.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Çiğ İnek Sütünden Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce ocağınızın en küçük bölümünde altı açık olarak pirinçler su ile haşlanır kaynadığında altını kısın dibini tutmaması için kontrol edip ara sıra karıştırın. Suyunu çekince hafif sulu pirinçlerinizin içine 5 su bardağı süt ve vanilya katılır.
Sütlaç Yapımı (Köy Sütü İle Anne Sütlacı ) Tarifi Nasıl Yapılır? 1. 5 kilo kaynamış köy sütüne yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir karıştırılır. Ara sıra karıştırarak kısık ateşte şişip iyice patlayana kadar pişirilir.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
1 lt + 1 su bardağı süt, 1/2 çay bardağı kırık pirinç (kırık yoksa normal pirinci bir miktar rondodan geçirebilir veya havanda dövebilirsiniz), 1 su bardağı şeker, 2 yemek kaşığı pirinç unu.
içine nişasta ve vanilya koyanları kınıyorum. sütlaca bunlar konmaz. pirinç yapı itibariyle nişastalı bir gıda.
Sütlaç tatlı çeşitleri arasında hafif bit tatlı olması ile ön plana çıkmaktadır. Fakat kullanılan malzemelere bakıldığı zaman kalorisi yüksek olan besinlerin içerisinde yer aldığı görülmektedir. Kilo vermek isteyen kişiler ise sütlacı belirli bir miktarda yemesi önerilmektedir.
Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.
Sütümüz kaynamaya başlayacaktır ve pirinçler şiştikçe sütlacımız yavaş yavaş koyulaşarak, kıvam alacaktır. Sütü ekledikten sonraki süreç yaklaşık bir saati bulmaktadır.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Öncelikle sütlacın olmazsa olmazı kaliteli bir süttür. Marketlerde satılan sütler, ağırlıklı olarak yağı alınmış yağlılık oranı (yani lezzeti) düşük sütlerdir. Bunun için tercihen yerel olan veya yakın bölgelerden gelen nitelikli ve “hastalıktan ari” sertifikası olan sütleri tercih edin.
Yani nişastanın sütlaca kıvam ve hız katkısı oluyor. Sütlaca nişasta konmadığında ise bazı püf noktalarına ve daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Süt ne kadar yağlı bir kıvamdaysa, sütlacın kıvamı o denli güzel oluyor. Ayrıca lezzeti çok daha hafif ve yumuşak oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri