Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. Vakumlama yöntemiyle etinizi derin dondurucuda tazeliğini yitirmeden saklayabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Anne Sütü Saklama Talimatı kitapçığına göre anne sütü; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir. Ufak bir sticker ile sütü sağdınız tarihi ve saati kapların üzerlerine yapıştırmayı unutmamalısınız.
Çiğ süt nasıl saklanmalıdır sorusunu soranların merak ettiği diğer bir konu ise, sütü saklamada kullanılan kabın nasıl olacağıdır. Sütü saklamak için cam kavanozlar veya ağzı sıkı kapanan kaplar uygundur. Plastik kaplar pastörize edilen süt için önerilmez.
Çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak saklama şartları uygun değilse bu süre 1 güne kadar düşebiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapatılmış bir cam şişe veya plastik şişede buzdolabında saklamanızı öneriyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Bu nedenle sütü çiğ değil, kaynatarak tüketin. Fakat uzun süre kaynatılırsa vitaminleri azalacağı için pastörize ve sterilize edilmemiş sütü sadece 4-5 dakika kaynatın. Daha sonra cam kavanoz içerisinde buzdolabında tutun ve 1-2 gün içinde kullanın.
Anne sütü oda ısısında 3 saat, buzdolabının normal kısmında 3 gün ve dondurucuda 3 ay saklanabilir. Sütünüzü pompa ile sağdığınızda, sağılmış sütünü temiz bir süt saklama poşetine koymalısınız. Süt saklama poşetinin üzerine kaç cc süt olduğunu ve günün tarihini, yazın. Buzdolabının dondurucu kısmına yerleştirin.
Strelize edilmiş, kapağı iyi oturan, dışı sert plastik veya cam kaplar kullanabilirsiniz. Bu kapların üzerine sağım yaptığınız saati ve tarihi yazmanız gerekir. Çünkü önce sağılmış anne sütü, ilk kullanılmalıdır.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Anne sütü sağıldıktan sonra oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, no-frost buzdolabında 3-4 ay ve derin dondurucuda 6 ay kadar saklanabilir.
Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, “Çamaşır suyu süte katılması durumunda, çiğ sütte yer alan ve sütün bozulmasına yol açan mikroorganizmaları öldürülmesini ve dolayısıyla çiğ sütün kesilmeden daha uzun süre korunmasını sağlar.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Satın almış olduğunuz sütü dondurucuda saklamanın en doğru hali sütü çiğden saklamaktır. Derin dondurucuda süt saklamak istiyorsanız pişirerek değil çiğden saklamalısınız.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın. Bu şekilde çiğ sütü 7 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
3) 6. haftadan 6. aya kadar: Günde 7 – 8 öğün olmak şartıyla bebeğiniz her öğünde en az 60 ml anne sütü almalı ve göğüste en fazla yarım saat tutulmalı.
Çiğ süt için ise, sütü iyice kaynattıktan sonra hemen temiz cam kavanozlara doldurur ve soğuduktan sonra buz dolabına koyarsanız, 1 haftaya kadar taze kalabilir. Yine de daha kısa sürede tüketmenizi öneririz.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Öyle ki, anne sütü oda sıcaklığında 3 saat bozulmadan durabilirken, buzdolabında 3 gün, derin dondurucu da ise 3 aya kadar muhafaza edilebilmektedir. Poşet açılıp içerisindeki sütü boşaltıldıktan sonra aynı süt poşeti 2. kez kullanılmamalıdır.
Süt saklama poşetleri sağlığa zararlı olmamakla birlikte, sütün saklama koşulları da anne sütünün kalitesini doğrudan etkilemektedir. Süt saklama poşetlerinin mümkünse buzdolabının ya da buzluğun orta kısımlarında saklanması tavsiye edilmektedir.
Kapaklı cam biberonlar, kapaklı cam saklama kapları ve hatta küçük cam kavanozlar iş görecektir. Bu kapların kapaklarının sıkıca kapandığından emin olun. Cam kaplarınız yoksa anne sütü için özel üretilmiş plastik saklama kapları ya da torbaları ikinci tercihim olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri