Kuvertür Çikolata Nasıl Eritilir? Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir. Benmari usulünde öncelikle geniş bir tencere ya da kapta su kaynatılır. Ardından daha küçük bir kap içerisine yerleştirilip bunun içine de kuvertür çikolata konur.
Ganaj yapmak için kullanım amacınıza göre belirli oranlarda süt kreması ve kuvertür çikolata tartılır. Krema kontrollü bir şekilde kaynama noktasına getirilir ve küçük parçalara ayrılmış kuvertür çikolata yavaş yavaş içine ilave edilerek tamamen erimesi sağlanır.
Bitter çikolata söz konusu olduğunda sert yapısını kıvama getirmek için biraz tereyağı eklemeniz iyi bir yöntemdir. Tereyağı yerine süt de ekleyebilirsiniz. Böylelikle “çikolata sütle nasıl eritilir?” sorusunun cevabını deneyimlemiş olursunuz. Çikolatayı küçük parçalara bölmek de erimesini kolaylaştıran püf noktasıdır.
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
"Tereyağı ya da süt ile çikolata nasıl eritilir?" derseniz benmari usulü eritmeye başlayan çikolatanın içine azar azar süt akıtarak sürekli karıştırabilir, aynı şekilde tereyağını da küçük parçalar halinde ekleyip sürekli karıştırarak eritebilirsiniz.
Bu nedenle son derece yavaş şekilde eritilmelidir. Aksi takdirde lezzeti bozulur. ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Kuvertür çikolata, profesyonel anlamdaki kullanımlar için tercih edildiğinden "Kuvertür çikolata yenir mi?" sorusu da akıllara gelebiliyor. Evet, kuvertür çikolata da diğer çikolata türleri gibi tüketilebiliyor.
Pasta ve kurabiyeler, bir kap içerisine doldurulan eritilmiş kuvertür çikolataya batırılarak bu işlem yapılabilir. Kuvertür çikolatalar çoğu zaman eritilerek kullanılsa bile farklı şekillerde kullanılabilmeleri de mümkün.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
Yüksek oranda kakaoya sahiptir ve içerisinde katkı maddesi yoktur. Halk arasında “külçe çikolata” ya da “kalıp çikolata” gibi isimler ile tanınır. Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao içerdiği için sağlıklı bir çikolatadır.
Kuvertür çikolata; pasta, kek ya da şekerleme yapımından profesyoneller tarafından sıklıkla kullanılan bir çikolata türüdür.
Kuvertür çikolata dondurucuya konur mu? Buzdolabı kuvertür çikolatanın muhafazası için uygun olmakla birlikte çikolatayı dondurucuya koymamalısınız.
Beyaz ve bitter çikolatayı kuvertür çikolata olarak bilinen blok çikolatalardan kullanırsanız ve bitter çikolatada kakao oranı %70 olursa sonuç çok daha başarılı olur.Daha yoğun ve ıslak kalması için tarifinde kabartma tozu yer almayan brownie harcını, küçük bir fırın kabında pişirirseniz (örneğin 25x25 cm.)
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Kuvertür çikolata genellikle temperlenerek ve çikolata kaplı tariflerde kullanılır. Daha yüksek oranda kakao yağı içerdiğinden, kek veya kek gibi eritilmiş çikolata gerektiren tariflerde farklı kullanılabilir. Özellikle pastacı şefler kek ve pasta tariflerinde ve temperleyerek kuvertür çikolatayı kullanırlar.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Üstte kalan kap su ile temas etmemelidir. Tenceredeki suyu kaynatın. Diğer kabın içine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin. İçinde çikolata olan kabı kaynar su olan kabın üzerine yerleştirin ve çikolata eriyene kadar arasıra karıştırarak bekletin.
KAJU KREMASI
Kabuklarını ayıklayın ve ¾ su bardağına biraz tuz ekleyerek çırpın. Pürüzsüz hale gelene kadar bu işleme devam edin ve gece boyunca buzdolabında bekletin. Bu kremayı soslarınızda ve çırpılmış tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Damla çikolatayı eritmeden önce sütle karıştırıp belirli bir kıvama getirmeyi de tercih edebilirsiniz. Böylelikle çikolatanın erimesi daha kolay olacaktır. Sonrasında ise istediğiniz gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Bir tencereye krema, tereyağı ve şekeri koyun. Orta ateşte ara ara karıştırın ve kaynama noktasına geldiğinde hemen ocaktan alın. Ocağın altı kapalıyken küçük parçalara böldüğünüz bitter ve sütlü çikolataları ekleyin. Bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar sürekli olarak karıştırın.
Bu yöntem için önce küçük bir sos tenceresinin içine kremayı aktarmanız ve ocakta ısıtmaya başlamanız gerekiyor. Isınmaya başlayan kremanın kaynamasına izin vermeden ocaktan alıp içine kuvertür çikolata parçalarını atmanız ve kremanın sıcağıyla tamamen eriyene dek karıştırmanız yeterli.
Beyaz çikolata için de benmari usulünü tercih edebilirsiniz. Hassas özellikteki çikolatayı sürekli olarak takip etmeye ve eridiği anda ocağın altını kapatmaya özen göstermeniz önemlidir. Mikrodalga ile eritme yöntemi de beyaz çikolata için ideal bir seçenektir.
Doğru boyutta bir kap seçmek önemli, kabın suya değmemesine dikkat edin. 4. Isınan kabın içerisine artık çikolatalarınızı ekleyebilirsiniz. Su buharının ısısı sayesinde çikolatalarınız yavaş yavaş eriyerek kullanıma hazır hale gelecektir.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri