Antibiyotikler çok düşük konsantrasyonlarda dahi çeşitli süt ürünlerinin üretiminde kullanılan kültürlerin laktik asit üretimini yavaşlatmakta ya da tamamen durdurabilmektedir. Dolayısıyla antibiyotikler starter bakterilerin çalışmasını yavaşlatıcı, hatta durdurucu etki yaratırlar.
ÖZET: Birçok sebepten dolayı, süt ve mamüllerinde antibiyotik kalıntılarının bulunması istenmeyen bir durumdur. Çünkü antibiyotiklerin çok düşük konsantrasyonları bile, çeşitli süt ürünlerinin imalinde kullanılan starter kültürlerin faaliyetini yavaşlatmakta veya tamamen durdurabilmektedir.
– Duyarlı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olur. – Antibiyotikli sütlerin sürekli tüketilmesi mikroorganizmaların bağışıklık kazanmasına sebep olur. Antibiyotikli sütlerin süt işletmeleri açısından ise sebep olduğu ekonomik kayıplar çok yüksektir.
SÜTTE ANTİBİYOTİK TESTİ
Antibiyotiğin laboratuvar ortamı gerekmeden de ölçülebildiğini anlatan Gider, bir kaptaki çiğ sütün içerisine bırakılan test çubuğu ile 10 dakikada antibiyotik testi yapılabildiğini ifade etti.
Ayrıca bu durum mide ve bağırsaklar için de ciddi hasarlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle süt, peynir ve yoğurt gibi yüksek kalsiyum içeren gıdaları tüketirken antibiyotik kullanımınıyla 2 saat ara olmasına özen göstermek gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
“ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN, EMZİRMEYE ARA VERİLMESİNE ÇOĞUNLUKLA GEREK YOKTUR.” Emzirme döneminde alınan hemen hemen her ilaç belli miktarlarda bebeğe geçebilir. Antibiyotikler de anne sütüne gecen ilaçlar arasındadır.
İlacı meyve suyu, hazır mama (süt şeklinde) ya da sütle karıştırmak aslında etkin olmaz; çünkü ilacın büyük bir kısmı bu sıvıyı içerken biberon ya da bardakta kalacaktır. Sıvıyla karıştırmanız gerekirse az sıvı kullanın böylelikle ilacın tümü çocuğun sindirim sistemine ulaşsın.
Antibiyotik kalıntılı gıda ürünleri yemek hassas insanlarda alerjik reaksiyonlara ve bağırsaklarda hastalıklara dirençli bakterilerin gelişmesine neden olabilir. Yoğurt bakterileri temizlik, dezenfektan maddeler ve antibiyotik kalıntısı içeren sütlerde çoğalamaz; çoğalamayınca da sütten yoğurt yapılamaz.
Satılan antibiyotik kalıntılı süt ile genellikle merdiven altı kaşar peyniri yapılıyor.
Süt ve süt ürünleri, kalsiyum içermelerine rağmen ileri derecede asidiktirler vücudumuzda enflamasyona (mikropsuz iltihap) neden olarak eklemlerde şişme, kızarıklık, romatizmal ağrılara neden olurlar (2).
Büyüme destekleyicileri olarak ve hayvanlarda enfeksiyonu önlemek için terapötik olarak yaygın olarak kullanılırlar. Hayvanlarda antibiyotiklerin sistemik veya intrammamri uygulamasından sonra, sütte antibiyotik kalıntıları tespit edilebilir.
Tetrasiklin antibiyotikler ile süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiklerin emilimini azaltabilir ve bu da antibiyotiklerin etkisini yok edebilir. Bu yüzden süt ve süt ürünleri tükettikten 1-2 saat sonra antibiyotik alınmalı.
Sütte antibiyotik kalıntısı, ineklerde başta mastitis olmak üzere birçok bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisi amacıyla antibiyotikler sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok yetiştirici (bilinçli veya bilinçsiz) antibiyotik kullandıktan sonra yasal arınma sürelerini beklemeden sütü insan tüketimine sunmaktadır.
Çiğ Sütte Antibiyotik Tayini
Çiğ süt reaktif kabında yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 3 dakika kadar inkübasyona bırakılır. Daha sonra test çubuğunu reaktif kabında 3 dakika daha bekletip, test çubuğunda çıkan çizgilere göre sonuç pozitif veya negatif şeklinde yorumlanarak antibiyotik olup olmadığına karar verilir.
Bulunduğu ortamda mikroorganizma faaliyetini engelleyen maddelere inhibitör denir. Sütte antibiyotik, deterjan ve dezenfektan gibi inhibitör maddelerin bulunması sütün peynir veya yoğurt şeklinde işlenmesini engellemesinin yanı sıra insan sağlığı açısından da zararları bulunmaktadır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Oda sıcaklığında soğuk fırının içine kapları yerleştiriyoruz. 6 saat sonra yoğurdumuz hazır.
Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Hayvan yeminde katkı maddesi olarak antibiyotik kullanımı yasak. Ancak kontrol mekanizması işlemeyen yerlerde kullanılıyor. Et ve süte geçen bu antibyotik kalıntıları uzun vadede sağlığa zararlı Besicilikte kullanılan hormonlar da vücut sistemini bozuyor.
2. Alkol Denemesi
Sütün asitliğinin artıp artmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Çabuk sonuç vermesi nedeniyle, daha çok sütün işletmeye kabul edilmesi sırasında eşit miktarda süt ve %68'lik alkolün karıştırılması suretiyle yapılır ve 'platform testleri' arasında yer alır.
Tehlikeli ikili: Antibiyotik ve süt
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir.
Direnç gelişmemesi amacıyla saatlerine dikkat edilerek kullanılmalıdır. Zamanından önce bırakılmamalıdır. Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri