Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1). Böyle olunca taze sütün pH'sı yaklaşık olarak bilinmektedir.
Yeni sağılmış sağlıklı inek sütünün pH değeri 6.6- 6.8 arasındadır. Her ne kadar arada 0.2 gibi küçük bir fark görünse de hidrojen iyonlarının aktivitesi açısından bu fark çok önemlidir.
Sütün asitlik derecesi onun taze ve normal olup olmadığını, işleme sırasında sıcaklığa dayanıp dayanmayacağını, nötralize edici madde ilave edilip edilmediğini, sütün mastitisli olup olmadığını, tüzük, standart ve kodekse uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılır.
Potansiyel Hidrojen tanımının kısa hali olan “pH” bir sıvının asidik ya da bazlık değerini ifade eder. Suyun içinde ölçülen pH miktarı, vücudun sağlıklı çalışması için önemlidir. Uzmanların tavsiyelerine göre kan dolaşımındaki pH seviyesi 7.365 olmalıdır. Bu değerin dışındaki değerler rahatsızlıklara neden olabilir.
pH değeri herhangi bir çözeltinin asitlik veya bazlık durumunu ifade eden ölçü birimidir. Çözeltilerin pH değeri 0 ile 14 arası değişmektedir. 0 – 7 arası asidik, 7- 14 arası ise bazik çözelti anlamına gelmekte olup, 7 nötrdür. Suyun pH derecesi de 0'dan 14'e kadar olan değerleri almaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
WHO'nun içme suyu kalitesi yönergelerine göre, pH değeri 9'dan büyük olan alkali su, farelerde ve tavşanlarda deri ve göz tahrişine neden olur. İnsanlarda, pH değeri 10'dan yüksek olan su, deri, göz ve mukus zarı tahrişine neden olur; hassas kişilerde gastrointestinal tahrişe neden olabilir.
İDRARDA PH YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR? İdrarda Ph değerinin 7'nin üzerinde çıkması idrarın bazik olduğunu göstermektedir. Böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, kusma ve böbrek tüplerine bağlı asidoz gibi durumlarda idrar Ph yükseltmektedir.
İnsanlarda bu değer 7.35'in altında veya 7.45'in üzerinde olursa hayati tehlike ortaya çıkar. pH'nın korunmasında vücudun asit-baz tampon sistemleri ile birlikte akciğer ve böbreklerin büyük rolü vardır.
İdrar pH tahlili özellikle böbrek taşlarının kontrolü açısından gereklidir. İdrar pH testi standart olarak yapılan tam idrar tahlili içinde bulunan bir tahlildir. İdrarın pH değişikliği böbrek taşları gelişimine yol açabildiği gibi, idrar yollarında enfeksiyon riskini de artırabilir.
Alkali yiyeceklerle hazırladığınız menünüz vücudunuzun pH dengesini korur ve sizi daha sağlıklı biri haline getirir. Bilinen en sağlıklı alkali besinlerin başında; limon, yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, sarımsak bulunur. Alkali düzende bu yiyecekleri bol bol tüketmek ve dengeyi korumak önemlidir.
Normal taze inek sütünün pH sı 6,5 – 6,7 arasındadır. 6,7 den yüksek pH mastitisli hayvanın sütü olduğu şüphesini uyandırır. pH 6,5 in altında oluşursa bu da kolostrum varlığını veya bakteri faaliyeti sonucunda asitliğin geliştiğini ifade eder. Sütün pH sı en kolay pH metre ile ölçülebilir.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir.
pH tayini nedir, pH gıdalarda asitlik derecesini ve gücünü ifade eden terimdir dolayısıyla asitlik tayini ile ilgili gerçek asitlik ve toplam asitlik olmak üzere iki kavram bulunur. pH ile açıklanan gerçek asitliktir, toplam asitlik ise asidin zayıf ya da kuvvetli olduğuna bakılmadan miktarı ifade eder.
pH aralığı 0-14 arasında değişiyor. 7 nötr, 0-7 arası asidik, 7-17 arası alkali su olarak kabul edilir. Bir su ne kadar çok kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeriyorsa asitliği de o kadar az oluyor; yani pH'sı alkali tarafta oluyor. pH değerinin 7,5-8.5 arası olması (yani hafif alkali olması) idealdir.
Sütteki somatik hücre sayısı (SHS) 500.000 adet/ml değerini aşmamalıdır. Sütün toplam canlı bakteri sayısı 100.000 adet/ml değerinin altında olmalıdır. Süt kalıntı maddeler içermemelidir. Sütün donma noktası -0,515°C değerinin altında olmalı, yani süte su katılmamalıdır.
Suyu sağlıklı olarak nitelendirmek için pH değerlerinin 7,2 ila 8,5 aralığında olması gerektiğini yukarıda açıklamıştık. Sağlıklı aralıkta pH değeri en yüksek su 8.5 değerde olmalıdır. Saf suyun sahip olduğu pH değeri nötr değer olarak kabul ediyoruz ancak tabi ki saf suya ulaşmak çok kolay değildir.
İnsan kanının pH değeri 7,4'tür. Vücuttaki pH değeri bu değerin üzerine çıkarsa ya da bu değerin altına düşerse yani asidik yöne kayarsa vücut, hastalıklara açık hale gelir.
pH değeri yiyeceklerde de oldukça önemlidir. Çünkü sağlıklı bir insanın vücudundaki pH değeri ortalama 7,3 ile 7,45 arasında olmalıdır. Yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz sular ile pH seviyesi değişebilir. Vücutta pH seviyesinin düşmesi yani asidik bir yapı olması vücutta bakterilerin birikmesine neden olur.
Yoğurt örneklerinin laktik asit cinsinden titrasyon asitliği oranlarının 1,04 ile 14,49 arasında değiştiği ve ortalama 3,65±4,19 olduğu; pH değerinin ise 3,43 ile 4,19 arasında değiştiği ve ortalama 3,81±0,19 olduğu tespit edilmiştir.
Bechamp'a göre, pH dengesi bozulduğunda normalde vücutta bulunan mikroskobik organizmalar hastalık üretmeye başlar. İnsan vücudunda pH seviyesi 7.36'nın altına düştüğünde asit zehirlenmesi (asidoz), 7.42'yi geçtiğindeyse alkaloz denilen durum başlar.
Çoğu hastalık, hastalık ve kötü bakteri aşırı asidik bir ortamda gelişir. PH seviyeleri dengesiz olduğunda, çoğunlukla çok asidik olması durumundadır. Bu, vücudun asidi denemek ve nötralize etmek ve vücuttan çıkarmak için organlardan, kemiklerden ve dokulardan önemli mineralleri ödünç almasına neden olur.
Tam idrar tahlilinde, idrarın pH sıda araştırılmaktadır.İdrar pH normal değerleri; 4,5-8,0 arasındadır. İdrar pH ortalama değeri ise 6 olarak değerlendirilebilir. İdrar pH sı asittir.
pH'ı düşürmek için asit kullanılır. Sodyum karbonat; pH düşürücüler kadar yakıcı olmadığı için, özel talimatlar ya da uyarılar bulun- mamaktadır.
Mavidağ Suyu
Ülkemizde mineral seviyesi ve pH değeri en yüksek olan sular içerisinde birinci sırada yer alan Mavidağ suyun derecesi 8,81' dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri