Bu amaçla; içerisinde analize alınan çiğ süt örneği bulunan kapalı durumdaki örnek şişesi, 70-80oC'lik bir su banyosunda 30 dakika ısıtılır ve sonra kapağı açılır. İlk anda algılanan koku, oda sıcaklığında soğutulduktan sonra tat ve görünüş belirlenir.
Refraktometre LYK 32 0-32 BRIX. Süt içerisindeki suda çözünebilir kuru maddeyi ölçmek peynir yapımında önemlidir. Bu ölçüm sütün su oranını anlamak ve sütün kalitesine karar verebilmek için kullanılır.
Bir yorgan iğnesini iyice temizleyip sütün içine sokun. Sonra, iğneyi yatay durumda tutup ucuna bakın. Eğer iğnenin ucunda süt damlası kalmışsa içine su katılmamış demektir, iğnenin ucunda süt yoksa içine su katılmıştır.
Soxhlet-Henkel (SH) derecesi olarak hesaplama: Prensibi, fenolftalein indikatörü kullanılarak 100 ml sütü nötralize edecek 0,25 N NaOH çözeltisinin ml cinsinden miktarının belirlenmesi esasına dayanır.
Normal sütlerde su oranı ortalama %88 dolayındadır. Bu değer %84 ile %90 arasında değişebilir. Su oranı %90'ın üzerinde olan inek sütü normal olarak kabul edilmez.
İlgili 30 soru bulundu
Süt toplama sırasında, süt kalitesini ölçen en önemli alet dürbün refraktometresidir. Süte su karıştırılıp karıştırılmadığını tespit etmek için kullanılır. Süt brix değeri genellikle 10-12 brix değerlerinde olmaktadır. Bu refraktometre ile brix değerini hassas bir şekilde rahatlıkla tespit edebilirsiniz.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği'nde, çiğ inek sütlerinin %0.135 ile %0.200 laktik asit arasında bir asitliğe sahip olması gerektiği bildirilmiştir.
Yeni sağılmış sağlıklı inek sütünün pH değeri 6.6- 6.8 arasındadır. Her ne kadar arada 0.2 gibi küçük bir fark görünse de hidrojen iyonlarının aktivitesi açısından bu fark çok önemlidir.
Normal inek sütlerinde asitlik % 0.16 – 0.18 (7 – 8 SH) arasında değişir. % 0.25 den fazla (11 SH) asitli sütler fabrikaya kabul edilmez.
* Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir.
Süte şu katmamak derken bir şeyin doğallığını bozmamak olduğu gibi bırakmak demektir.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Toplam asitliğe sütü ısıtmanın veya kimyasal bazı maddeler katmanın etkisi söz konusudur. Süt ısıtılırsa CO2 uçarak ayrılır ve sütün asitliği 0,5 SH kadar düşer, yüksek sıcaklıklarda uzun süre ısıtılan sütlerde asitlik kazeinden ve laktozdan kimi organik asitlerin oluşmasına neden olacağından artar.
Süt analiz cihazı ; süt numunesinin yoğunluk, yağ, katı madde (SNF), protein, laktoz, ilave su, sıcaklık, donma noktası, Ph, iletkenlik gibi parametrelerinin ölçümünü sağlayan ultrasonik süt analizatörüdür. Bu işlem sağımdan hemen sonra, toplamada ya da işlemi sırasında yapılabilmektedir.
Süt numunesi önce 40°C'ye kadar ısıtılıp iyice karıştırılır (hava kabarcığı olmayacak şekilde) sonra 15°C'ye soğutulur. Silindir içine köpürtmeden dökülür. Laktodansimetre, sütün içine batırılıp, sabit kaldığı noktada okuma yapılır, üzerindeki termometreden sütün sıcaklığı kaydedilir.
Karbonat (soda) katılmayan sütlerde, hafif esmerimsi portakal rengi bir renk oluşur. Sütte, gül pembesi bir rengin oluşması, süte karbonat (soda) katıldığının bir işareti olarak kabul edilir.
Sütün kalitesi ile ilgili en önemli ana parametreler; esas olarak asitlik, yoğunluk, kuru madde, yağ, toplam protein, kazein, serum proteini, laktoz ve mineral madde içeriğidir (Sezgin ve ark. 2010). Farklı kaynaklardan elde edilen sütlerin kalite özellikleri de değişkenlik göstermektedir.
1. Yağlı Sütler: Yağ oranı azaltılmamış, enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Yağlı sütler, %3 ila %3,4 oranında yağ içermektedir.
200 gr kadar sütte 300 mg. kalsiyum vardır ama vücudumuzda sadece 96 mg. emilebilir. Öte yandan 1 kase pişmiş brokolide 178 mg. kalsiyum bulunur.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
Anne sütündeki yağ, memenin sık boşalması ve emzirme aralarının kısa tutulması ile bebeğin daha yoğun alabileceği bir şeydir. Memelerin dolu bekletilmesi, yani bebeğin sık emzirilmemesi, daha yağlı değil daha sulu bir süte neden olacaktır. Sık emen bebek daha yoğun yağ alır ve dolayısıyla daha iyi kilo alır.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri