Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Yeterli miktarda beslenmek ve yeterli miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Anne sütünün %85 su olması nedeniyle anneler yeterli miktarda su alması sütün artışını sağlayacaktır. Günde en az 3 lt sıvı alımı önemlidir. Su dışında diğer sıvı yiyecekleri de tüketmek sütün artışında faydalı olacaktır.
Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir. Bu süreçte baklagillerden de yararlanılmalıdır. Ama emziren bir anneye baklagiller gaz yapıyorsa uzak durmakta fayda vardır. Bunların dışında dereotu, dut, üzüm, bira mayası, koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler süt yapar.
Öncelikle bebeğin emzirilme sıklığının az olması anne sütünü azaltmaktadır. Bu durumda bebeğin günde ne kadar emzirildiği düşünülmeli ve eğer az emziriliyorsa yeterince emzirilmesi sağlanmalıdır. Bebeği emzirirken kullanılan yöntem ve emzirme pozisyonunun hatalı olması da bebeğin yeterince emmesine engel olacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Sık Aralıklarla Emzirme
Süt yapımının artması için bebeğin sık aralıklarla emzirilmesi ve her memede en az 10 dakika tutulması gerekmektedir. Doğumdan sonra en fazla 2 saatte bir emzirme sağlanmalıdır. Fakat emzirme bebeğin isteğine göre (ağlama, kıpırdanma, huzursuzluk) olmalıdır, saate göre ayarlanmamalıdır.
Süt azaltan besinlerden uzak durun
Aşırı şekilde maydanoz ve nane tüketmek süt üretimini azaltabilir. Acılı ve baharatlı yiyecekler hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Süt artıran yemek türleri arasında başlıca şunları sayabiliriz: Sebze çorbaları: Ispanak, brokoli, havuç ve kereviz gibi besleyici sebzelerle hazırlanan çorbalar, süt üretimini artırabilir. Ek olarak, sağlıklı bir seçenek olan mercimek çorbasını da tercih edebilirsiniz.
Dolayısıyla hem tahinin hem de tahin helvasının temel maddesi susamdır. Tahin ve tahin helvasının da tıpkı susam gibi anne sütünün artmasına destek olduğu söylenir. İçeriğindeki çok zengin susam ve susam yağı oranı sayesinde bu ürünler, sütünüzün kalitesini ve oranını artırabilir.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Zengin C vitamini içeriğine sahip olan çilek, portakal, mandalina, elma, kayısı, taze üzüm, ayva, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, avokado gibi meyveler de anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
Uykusuzluk, yoğun stres ve kaygı da anne sütünün azalması ve kesilmesindeki baş faktörlerden biridir. Bu nedenle annelerin gergin ortamlardan uzak durması, iyi dinlenmesi ve sürekli endişeli olmamaya çalışması da oldukça önemlidir. Bebeğin yeteri kadar emzirilmemesi de sütün kesilmesine neden olabilir.
Anneden her süt sağımında 100 ml üzerinde süt gelir. Sağılan süt biberon ya da hava almayacak kaplara konularak muhafaza edilebilir. Anneden gelecek olan sütün miktarı annenin fizyolojisine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişir.
Anne sütü alan bebeklerin ayda en az 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeklerin gün içerisinde sık idrar yapması, sabahları idrarla dolu bezin olması veya beslenme sonrası az miktarda kusmanın olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.
Ancak annenin beslenmesini destekleyen bu çaylar, gün içinde süt verimini artırması amacıyla kahvaltıdan sonra içilebilir. Aç karnına içilmesi önerilmiyor. Annenin kahvaltı yapması ve ardından süt yapan bitki çaylarından birini içmesi daha etkili olacaktır.
Anne sütünü artıran içeceklerin başında gelen rezene çayı, annedeki östrojen ve prolaktin hormonlarını tetikleyerek sütün miktarını ve kalitesini artırmaktadır.
Demlenerek yapılan rezene çayı ise antioksidan etkisi nedeniyle yaşlanmayı geciktiriyor, anne sütünün salgılanmasına katkı sağlıyor ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığa iyi geliyor.
Süt Miktarını Etkileyen 5 Faktör
Bu durum zamanla vücudunuzun süt üretimini azaltabilir. 2. Tek bir memeden emzirme eninde sonunda diğer memenin süt üretiminde azalmaya yol açacaktır. 3. Emzirme ya da pompalama seanslarının sıklığının azalması vücudunuzun ürettiği toplam süt miktarını azaltacaktır.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir. Ancak henüz çok küçük olan bebekler emerken yorularak uyuyakalabilir. Uyuya kalan bebek sıklıkla acıkabilir. Bebeğinizi emzirdiğiniz 1-2 saat aralıklarında henüz zamanı gelmemiş olsa bile bebeğiniz her acıktığında mutlaka emzirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri