Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı. Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli.
Sütün Sızdığı Anlarda Hafifçe Bastırmak
Süt bezleriniz ve süt üreten prolaktin hormonu mekanizması, bu süreçte hemen baskılanmayacaktır. Ara ara beklenmedik anlarda göğüsten süt sızmaları yaşayabilirsiniz. Böyle anlarda göğüs ucunuzu çok uyarmadan elinizde hafifçe bastırmanız sütün geri çekilmesini sağlayacaktır.
Bebeğinizi yavaş yavaş sütten kesmeniz süt üretiminizin azalmasına yardımcı olur. Emzirme dönemini sağlıklı bir şekilde bitirmek için birçok yöntem vardır. Emzirme döneminde göğüs pompası kullanımı emzirmeyi sonlandırmak için de kullanılabilir.
Emzirmeyi Bıraktıktan Sonra Süt Ne Zaman Kesilir? Bebek anne sütü almayı bıraktıktan sonraki belli bir süre anne sütü üretimi devam eder. Bu süre annenin hormonal dengesine göre değişir. Genellikle 3 ay boyunca annenin süt üretiminin devam ettiğini söyleyebiliriz.
İlgili 20 soru bulundu
Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer. Bu olayı en az hasarla atlatmak için annelere öneriler... Emzirmeyi azaltırken memede oluşabilecek şişlik, ağrı, kızarıklık açısından anne dikkatli olmalı.
DOSTINEX bebek doğduktan, ölü doğumdan, düşükten veya kürtajdan hemen sonra ya da bebeğin emzirilmemesi gereken durumlarda süt üretimini (laktasyon) engellemek için kullanılır. Ayrıca bebeğinizi emzirmekten kesmeniz gerektiğinde de kullanılabilir.
Bebeğinizi geceleri diğer gıdalarla kandırmaya çalışmak yerine, onunla ilgilenerek de gece uyanmalarını geçiştirebilirsiniz. Burada önemli olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu ilgiyi ona hissettirebilirsiniz; unutmayın, alışkanlıktan uyanıyor ve sizin kucağınızda olmak, kokunuzu almak da bu alışkanlığın bir parçası.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır.
Göğsün etrafında C şekli olacak şekilde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru hafifçe sıkın. Elinizi göğsünüzden çekmeden hafifçe sıkmayı bırakın. Birkaç sıkmadan sonra süt akışı başlayacaktır. Süt akışı durdukça aynı işlemi göğsünüzdeki yerini biraz değiştirerek tekrar uygulayın.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Bebek daha az çiş yapıyorsa yeterince beslenemiyor olabilir. Anne sütü alamayan bebeğin kilosu düşer. Bebeğin sürekli meme araması da yeterince doymadığını gösterir. Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması da sütün azaldığını ya da azalacağına işaret eder.
Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
* Emzirme aralarında göğsünüze soğuk kompres yapın (30 dakika soğuk kompres yapıp en az bir saat ara vererek). Bu yöntem göğsünüzdeki kan dolaşımını ve süt üretimini yavaşlatabilir.
Öncelikle 1 litre sütü kaynatın. Süt kaynayıp köpürmeye başladığında sütün kesilmesi için yarım limon su, birkaç kaşık yoğurt veyahut yarım çay bardağı elma sirkesinden birini ekleyin. Burda amaç süte asit ekleyerek kesilmesini sağlamaktır. Eğer kesilme gerçekleşmediyse sütü biraz daha kaynatmalısınız.
Sütten kesmeyle beraber gerçekleşen değişikliklerden biri, prolaktin ve oksitosin seviyelerindeki düşüştür. Prolaktin, süt üretimi için gerekli bir hormondur, beraberinde kendini iyi hissetme, sakinlik ve rahatlık gibi duygular da getirir.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9'uncu aya kadar da uzayabiliyor.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Bebeğinizin karnını uyumadan önce doyurun. Gece emzirmelerini bir anda kesmek yerine, aşama aşama ilerleyerek azaltın. Sayıyı azaltamıyorsanız emzirme süresini kısaltarak da başlangıç yapabilirsiniz. Bebeğinizin uykusunu kesintisiz hale getiremediyseniz, birkaç haftalık aralar vererek yeniden deneyin.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Bebek için meme, anne ile en güvenli iletişim aracıdır. Bu nedenle emzirme, bebek 2 yaşına geldiğinde ve anne ile bebeğin kendini hazır hissettiği zamanda kesilmelidir.
Nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Nişasta unu, arpa, mısır ve şeker karışımıyla yapılan yiyecekler. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Süt verirken oluşan kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri