İnek sütü gaz yapabilir!
İnek sütündeki proteinler emzirme yoluyla bebeğe geçerek bebekte gaz sancısına neden olabilir. Bebeğiniz inek sütü nedeniyle gaz sancısı çekiyorsa yoğurt tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Yeteri kadar laktaz yoksa süt şekeri laktozun bir bölümü parçalanamaz. Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar.
Chong Lee 'ye göre, laktoz intoleransı olan kişiler tükettikleri süt içerisine yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ederek, gaz ve mide kramplarını önlemektedir.
Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur. Laktoz intoleransı, süte karşı gıda alerjisi olmasıyla aynı şey değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3–4 aylıkken kendiliğinden geçer.
Bebeğinizin yaşına uygun biberon almaya ve kullanmaya özellikle dikkat edin. Bebeğin gazı beslendikten hemen sonra kesinlikle çıkarılmalıdır. Hatta emme aralarında da yani bir memeden diğerine geçişlerinde de gazının çıkartılması önemlidir. Bebeği emzirdikten sonra yaklaşık 25 dakika boyunca kucağınızda dik tutun.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Süt tüketildiği zaman kramp ve şişkinlik gibi belirtiler gözlemleniyor ise laktoz intoleransının var olduğu anlaşılabilir. Bu durum bağırsaklardaki laktoz enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde bu gibi sorun yaşayan kişilerin süt tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir.
Süt ve süt ürünlerinin gereğinden fazla tüketilmesi gaz oluşmasına neden olur. Bu nedenle gaz sancısı çeken bireyler süt ürünlerini azaltabilir veya laktozsuz süt tercih edebilir.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Gaz sancısı oluşumunda tabi ki anne sütünden daha etkili faktörler vardır. Bebeğin bağırsak yapısının henüz yeterince gelişmemesi, bebeğin ilk aylarda yeterince hareket etmemesi, katı gıdaya erken başlamak ve bebeğin gazının doğru şekilde çıkarılmaması gaz sancısına yol açan başlıca nedenlerdir.
Emziren Anneler İçin Kimyon Çayı Demleme
Anneler için kimyon çayını demlerken bir çay kaşığı kadar şeker ve toz kimyonu karıştırmak gerekir. Bunu da ılık süt ile tüketmek önemlidir. Oldukça basit bir tarifi olduğundan bebek emziren her anne bu çayı rahatlıkla tüketebilir.
Dr. Murat Tuncer, aileleri uyarıyor: "Bu damlaları kullanan bebekler ileride ciddi kabızlıklar yaşıyor. Bu da kolon kanserini tetikleyen en önemli nedenler arasında. Anneler bu ilaçları kullanmasın." Tuncer'e göre, gaz sancısı ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması da sakıncalı.
Karnabahar, lahana, kuru baklagil gibi gaz yapıcı besinlerin, annenin beslenme programından çıkarılması bebekte gaz sancısı oluşmasını azaltabilmektedir. Gaz sancısından muzdarip olan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Lohusalıkta anne
Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Sıcak havluyu bebeğin karnına koymak da bebeği rahatlatacaktır. - Karın masajı yapmak; Bebeği sırt üstü yatırıp karnına saat yönünün tersi dairesel hareketlerle ovmak bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri kolaylıkla görülebilir. Gaz sancısı nedeniyle huzursuz olan bebek, emmek ister; ama kısa bir süre sonra ağlamaya başlar.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri