Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek olan beyaz bir sıvıdır. Ayrıca bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denir.
Süt yağı esas olarak her biri üç yağ asidi içeren trigliseridlerden oluşur. Süt trigliseridleri miristik asit, palmitik asit, stearik asit, palmitoleik asit, oleik asit, linoleik asit, alfa linolenik asit yağ asitleri içerir.
Süt yağı temel olarak kısa (C4-C8), orta (C10-C14) ve uzun (C16-C20) karbon zincirli yağ asitleri içeren trigliseridlerden meydana gelmiştir.
Sonuç olarak süt yağının zannedilen olumsuzlukların aksine sağlığa birçok olumlu etkisi mevcuttur. Doğru olan sütün yağından korkmadan işlenmemiş tam yağlı süt ürünü tüketmektir. Bu ürünlerin mayalanması ile elde edilen yoğurt, ayran, kefir sağlık için daha iyidir.
Tam yağlı inek sütünün 100 gramında tekli doymamış yağ asidi ortalama 0,8 gram, çoklu doymamış yağ asidi ise 0,2 gram kadardır. Ayrıca süt yağı, yağda çözünen vitaminlerin vücuda aktarılması için de bir araç görevi görmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
İçeriğindeki laktik asit sayesinde süt ölü derilere nüfuz ederek cildi derinlemesine temizlenebilir. Süt cilde zarar vermeden cildin temizlenmesini sağlayacaktır. Süt doğru kullanıldığı takdirde cilt rengini düzenleyecektir. Cilt bakımında süt kullanıldığında cilt tek tip bir renge kavuşur.
Gerek rumende üretilerek kana geçen asetik asit gerekse kanda dolaşan yağ asitleri kan yoluyla meme dokusuna gelerek burada süt yağ oluşumuna katılırlar. Bu nedenle kanda ne kadar çok yağ ve/veya asetik asit varsa o kadar çok süt yağı üretilir.
Yağsız süt içmenin daha düşük bir kiloyu korumanıza yardımcı olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bunun aksine çeşitli araştırmalar, tam yağlı süt tüketen kişilerin daha fazla kilo verdiğini ve birçok kişinin düşündüğünün aksine yağsız süt ürünlerinin kilo alımını artırmadığını göstermiştir.
Marketlerde gördüğümüz sütler, yağ oranlarına göre 3 farklı şekilde sunuluyor: 1. Yağlı Sütler: Yağ oranı azaltılmamış, enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Yağlı sütler, %3 ila %3,4 oranında yağ içermektedir.
Sütün Yağını Almak:
Sütün maliyetini düşürüp daha fazla kazanç elde etmek isteyen bazı firmalar sütün yağının bir kısmını alarak tereyağı yapımında kullanabilir. Normal bir inek sütünde yağ oranı % 3,5 ile 4,2 arasında olmalı iken yağı kısmen alınmış sütlerde yağ oranı % 1,5 -2 oranlarına kadar düşebilmektedir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir. İnek sütünün yaklaşık olarak %3'ü proteindir.
Sütün yaklaşık olarak % 87.5'i su, % 12.5'i kuru maddedir. Kuru maddenin % 3.5'ini yağ, % 9'unu yağsız kuru madde (YKM) oluşturur. Yağ: Lipidler sütün yapısında mikroskobik globuler halde, suda yağ emülsiyonu şeklinde bulunur.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir. Oran 1.0 'den büyük olursa süt yağında düşme olduğunu gösterir.
Özellikle diyet yapanların tercih ettiği yağsız sütler, düşük kalorili diyet uygulayanlar için faydalıdır. Çünkü; kalorisine oranla yüksek derecede vitamin ve mineral barındırır. Hatta yağsız süt, fincan başına yaklaşık 325 mg kalsiyum sağlayan en zengin besin kaynaklarından biridir.
Inek sütünün yağ oranı nedir? Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80′ den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir.
Normal sütlerde su oranı ortalama %88 dolayındadır. Bu değer %84 ile %90 arasında değişebilir. Su oranı %90'ın üzerinde olan inek sütü normal olarak kabul edilmez.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Günlük yemeklerinizde bulundurmanız dengeli beslenme açısından çok büyük yarar sağlar. Sütle ilgili yeni yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riski daha az bulundu.
Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır. Yani 1 günde ne kadar süt tüketmeniz gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir. Kilo alımına etki eden başka bir faktör ise sütün yağlı olmasıdır. Az yağlı sütler daha az kalorilidir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sütün üstün yararlarının yanı sıra bomba gibi bir etkisi daha var: Zayıflatmak. Üstelik tok kalarak, kiloyu daha çok yağ kitlesinden vererek ve bel-göbek yağlarından kurtularak… Süt, günde 2-3 bardak olmak üzere bir ay boyunca tüketildiğinde 2 ila 4 kilo arasında yağ kaybı sağlıyor.
Süt beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (vit B2) açısından önemlidir. Yaşamsal önemi olan amino asitleri ve yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Sadece sütte bulunan bileşenler; laktoz, süt yağı, kazein, laktoalbümin ve laktoglobülindir.
Sade yağ veya klarife tereyağı, tereyağında bulunan süt yağından suyun ve sütte yer alan protein ve şeker gibi katı maddelerin uzaklaştırılması ile üretilen süt ürünü.
Çiğ sütün üzerine çıkmış olan kaymağı kepçe ile alın ve küçük kavanozun içine koyun. Sütün üzerinde kaymak kalmayıncaya kadar bu işleme devam edin. Yarım çorba kaşığı kremayı içerisine koyarak, 5 ila 12 saat olgunlaşmaya bırakın. Tereyağın hızlı olması için sıcak su dolu bir kabın içinde 24 derece sıcaklıkta bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri