Suudi Arabistan'da Kabe ve Mescid-i Nebevi'de Ramazan ayı hazırlıkları corona virüsü salgını kapsamında tamamlandı. Bu yıl Ramazan ayında teravih namazlarının 20 yerine 10 rekat kılınacağı, itikaf yapılmayacağı açıklandı.
Suudi Arabistan'da yetkililer, koronavirüs nedeniyle Ramazan ayında teravih namazlarının 20 yerine 10 rekat kılınacağını bildirdi. Suudi Arabistan'da Ramazan ayında teravih namazlarının 20 yerine 10 rekat kılınacağını ve itikaf yapılmayacağını açıkladı.
Suudi Arabistan'da bu yıl ramazan ayında teravih namazlarının 20 yerine 10 rekat kılınacağı açıklandı.
Suudi Arabistan, bu sene ramazan ayında Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi`de vakit, cuma ve teravih namazlarının kılınabileceğini duyurdu.
Suudi Arabistan'da Kabe ve Mescid-i Nebevi'de ramazan ayı hazırlıkları koronavirüs salgını kapsamında tamamlandı. Bu yıl ramazan ayında teravih namazlarının 20 yerine 10 rekat kılınacağı, itikaf yapılmayacağı açıklandı.
İlgili 23 soru bulundu
Kabe'de iki saat süren teravih, Ramazan ayı boyunca iki imam tarafından hatimle kıldırılıyor. Ramazanın son on günü ise gece yarısından sonra hatimle 10 rekat teheccüd namazı kılınıyor.
2'şer ve 4'er rekat şeklinde kılınan teravih namazı 20 rekat olarak kılınıyor.
Ramazan ayının ilk gününde Mescid-i Haram'ı dolduran binlerce Müslüman, ilk teravih namazını Kabe'de kıldı. Kabe, ilk teravih namazını burada kılmak isteyen Müslümanlarca dolduruldu. Mescid-i Haram'a giremeyenler ise namazlarını cadde ve sokaklarda eda etti.
Peygamber'in (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 177-178 [761]). Hz.
tarîkten olmak üzere yirmi bir rekât olarak rivâyet etmiştir. Yirmi üç rekât, otuz üç rekât gibi diğer rivâyetler de vardır. İbn Ebî Şeybe'nin Musannef'inde Terâvîh namazının rekât sayısının kırk olduğu ifade edilmiştir.
Teravih namazı 8 rekat kılınır mı? Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur.
Teravih namazı 20 rekat kılınan bir namaz olarak belirtilmektedir. Nafile bir ibadet olan bu namazı farz gibi değerlendirmek yanlış olmaktadır. Bu nedenle teravih namazı evde ya da camide cemaatle yada tek başına 8, 10, 12, 14, 16 yada 18 rekat olarak kılınabilmektedir.
Teravih namazı 20 rekattır. Ortalama her rekatın 1 dk sürdüğü varsayılırsa teravih namazı 20 dk sürmektedir.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihlerin çoğunluğu, Hz. Peygamber'in vitir dahil yirmi üç re'kat namaz kıldığı yolundaki rivayetten (İbn Ebû Şeybe, II, 163-164; Beyhakī, II, 496) ve sahâbe uygulamasından hareketle teravihin yirmi rek'at olduğu görüşünü benimsemiştir.
Teravihi en faziletli kılma şekli, 10 selâm ile ikişer rek'atlar halinde kılmaktır. Yaygın olan kılma şekli ise, 4 rek'atta bir selâm vermek suretiyle kılmaktır. 6 rek'atta bir selâm vererek de kılınabilir.
Ehl-i sünnet âlimleri ittifakla teravih namazının cemaatle kılınmasını meşru kabul ederken, Şiiler Ramazan gecelerinin namaz ibadetiyle ihyasını meşru, cemaatle kılınmasını bidat saymış, Râfizîler ise bizzat teravih namazını bidat kabul etmişlerdir.
Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Teravih namazını dört rek'atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek'atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek'atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır.
Teravihte cemaat olmak sünnet-i kifâyedir. Yani bir mescitte hiç kimse teravihi cemaatle kılmazsa, hepsi günahkâr olur. Teravih namazı tek başına kılınabilir. Fakat cemaatle kılınması daha faziletlidir.
Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sünnet-i müekkededir. Teravih, orucun sünneti değil, vaktin sünnetidir. Bir mazereti dolayısıyla oruç tutamayanlar da teravih namazı kılarlar. Ramazan gecelerini ihya etmek için kılınan Teravih namazı, Kur'an'da zikredilmemektedir.
Teravih namazlarının cemaatle kılınmasına, Hz. Ömer'in (ra) hilâfeti esnasında başlanmıştır. Günümüzde de cemaatle kılınmaktadır. İlk Ramazan orucunun tutulduğu ayda Peygamber Efendimiz (asm), geceleri teravih namazı kılmağa başlamıştır.
Terâvih namazı, Kutsal Ramazan ayında her gece kılınan bir nafile namazdır. Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkede kabul edilir ve yirmi rek'at cemaatle kılınır. Tek başına da kılınabilir. Cemaat ile kılınması daha makbuldür.
Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzından önce kılınan teravih ve vitir namazlarının iade edilmesi gerekir.
Teravih namazı camilerde genellikle 20 rekat olarak kılınmaktadır. 4 rekatta bir selam verilerek kılınana teravih namazı 5 selamda tamamlanır. Teravih namazı yatsı namazının ardından vitir namazından önce kılınır. Böylelikle yatsı, teravih ve vitir namazı ile kılınan rekat sayısı 33 olur.
A.
Cuma namazı, farziyyeti Kitap, sünnet ve icma ile sabit olan ve hutbeyi de ihtiva eden iki rekatlı, cemaatle kılınan bir namazdır. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun.
Zira Mescid-i Nebevî'de kırk vakit namaz kılmak, haccın ne farzı ne vacibi ne de sünnetidir. Dolayısıyla haccın tamamlanmasının bu namazlara bağlanmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri