Söz konusu yardım uçağı, Suudi Arabistan'ın, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için kurduğu yardım köprüsü kapsamında gönderildi. Suudi Arabistan, 17'inci yardım uçağını Türkiye'ye 17 Haziran'da göndermişti.
Suudi Arabistan, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım taşıyan 14 uçak gönderdi. Uçaklarda gıda ve tıbbi malzemelerinin yanı sıra uyku tulumu, battaniye ve çadırlar taşındı.
Suudi Arabistan, Türkiye'ye 90 ton yardım taşıyan bir uçak daha gönderdi.
6 Şubat Depremleri Sonrasında Türkiye'ye Yardımlar
Kurtarılmayı bekleyen kişilerin aranması çalışmalarına katılmak üzere arama-kurtarma ekibi gönderen ilk ülkeler olarak Azerbaycan, İsrail, Meksika, ABD ve Yunanistan sayılabilir. İsmi sayılan bu ülkeler esasen buz dağının yalnızca görünen kısmı olmuştur.
Suudi Arabistan'dan gelen 95 arama kurtarma ve 55 sağlık personelinden oluşan 150 kişilik ekip, çalışmalarını tamamlayarak dün Şanlıurfa GAP Havalimanı'ndan uçakla ülkelerine hareket etmişti. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yasin Akgül ve beraberindekiler, Suudi Arabistan'dan gelen ekibi ülkelerine uğurlamıştı.
İlgili 30 soru bulundu
Depremde yüzlerce yurttaş hayatını kaybetti, binlerce yurttaş yaralandı. Depremin ardından Türkiye uluslararası yardım talebinde bulundu, NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra 45 ülke “yardıma hazır” olduklarını açıkladı. Peki deprem ile mücadelede hangi ülkeler Türkiye'ye nasıl yardım edecek?
BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yapılacağını duyurdu. Al Nahyan'ın annesi Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu.
Suudi yardımları 8 yılda 6 milyar doları aştı
Yardımlar Kral Selman'ın adını taşıyan merkez aracılığıyla dünyanın 94 ülkesine ulaştırıldı. Sekiz yıl içinde değeri altı milyar doları aşan 2 bin 587 insani yardım ve yardım projesi hayata geçirildi.
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Süleyman Ekşi, vakıf olarak 2.5 milyon lira AFAD'a, 2,5 milyon lira da Kızılay'a bağışta bulunduklarını duyurdu. Skala Medya Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Buladı, yayına bağlanarak 1,5 milyon lira ile destek oldu.
Maraş depremi sonrası Türkiye'ye arama-kurtarma personeli gönderen Latin Amerika ülkeleri; Brezilya (42), El Salvador (115), Meksika (172), Venezuela (50), Arjantin (34) ve Panama, Kolombiya, Küba'dan da çeşitli sayıda arama-kurtarma ekipleri Türkiye'ye geldi.
ABD Dışişleri Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Muavini Erica Olson, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili verdiği brifingde, ABD hükümetinin 85 milyon dolarlık yardımının yanı sıra ABD özel sektörünün de deprem bölgelerine 50 milyon dolardan fazla yardım yaptığını açıkladı.
Araştırmalara göre, Suudi Arabistan'daki sismik hareketlilik, genel olarak zayıf ile orta arasında değişiyor ve bu da güven verici bir durum haline geliyor.
Suudi Arabistan'da, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için düzenlenen kampanyada yardımlar 100 milyon riyali (yaklaşık 26 milyon dolar) geçti.
Suudi Arabistan, İsrail'in abluka ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne 35 ton insani yardım gönderdiğini duyurdu. Ülkenin resmi ajansı SPA'da yer alan haberde, Gazze Şeridi'ne ulaştırılmak üzere insani yardım yüklü dördüncü uçağın Mısır'ın El-Ariş kentine gönderildiği belirtildi.
Lübnan'dan Suriye ve Irak'a, Suudi Arabistan'a, Körfez bölgesine ve ötesine bir fay hattı uzanıyor. Bu fay hattı Şii ve Sünni Müslümanları bölüyor.
Holdingden yapılan açıklamada, "Yardımlarımız 200 milyon TL'yi geçti. Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz projeler için de ilave olarak 1,8 milyar TL tahsis ettik." denildi.
En yüksek bağışı yapan kurum olmuştu
Depreme yönelik TV'lerde dün yapılan ortak yardım yayınında 115 milyar lira üzerinde bağış toplandı. TCMB ise bu bağış kampanyasına 30 milyar TL ile en yüksek bağışı yapan kurum olmuş oldu. TCMB daha önce 1999 depreminde ve pandemi döneminde de bağış yapmıştı.
Lenarçiç'in açıklamasına göre, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ, Arnavutluk, Kıbrıs Rum Kesimi ve Slovenya depremlerin ardından Türkiye'ye yardım gönderdi.
Petrol Zenginliği: Suudi Arabistan'ın en büyük kaynağı kuşkusuz petrol ve doğalgazdır. Ülke, dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahiptir. Bu rezervler, Suudi Arabistan'ı dünya petrol üretiminin önemli bir oyuncusu yapmaktadır. Petrol, Suudi ekonomisinin belkemiğini oluşturur ve ülkenin büyük bir gelir kaynağıdır.
Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin 235.000 aktif ve 25.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 24.büyük güçtür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 5.sırada bulunmaktadır.
Kuveyt Türk, 23 Ekim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla düzenlenen yardım kampanyasına destek oldu. Kuveyt Türk ayrıca Van nüfusuna kayıtlı tüm müşterilerine araç ve konut finansmanında komisyonu kaldırdı.
Kuveyt devlet televizyonunda saat 12.00'de başlatılan kampanya programında, 4 saat içinde 38 binden fazla kişi ve kuruluşun yaptığı yardımlar 3 milyon 500 bin Kuveyt dinarını (11 milyon dolar) geçti.
Toplamda elli iki ülke yardım etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri