Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir. Doğrudan biyolojik ihtiyaçlarla ilgili değildir ama davranışları pekiştirmek adına para kullanılabilir çünkü para yiyecek, giyecek ve barınma gibi temel pekiştireçleri elde etmek için kullanılabilir.
Sembol pekiştireçler, kendi başlarına anlamı olmayan, ancak başka pekiştireçlerle değiş tokuş edilebilen yıldız, marka, jeton, puan, para gibi dönüştürülebilir araçlardır. Bu semboller diğer pekiştireçlerle eşlenerek ve dönüştürülerek pekiştireç işlevi kazanırlar.
A) Sürekli Pekiştirme: Sürekli pekiştirme, bir davranışın her gerçekleştirildiğinde pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, bir öğretmen her öğrencinin her doğru cevabını bir şekerle ödüllendirmektedir. Bu tarife, yeni bir davranışın öğrenilmesi aşamasında etkilidir.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
İkincil Pekiştireçler – Birincil Pekiştireçler
Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
İkincil pekiştireçler, etkili bir pekiştireç ile etkisiz bir uyaranın bir arada bulunmasıyla oluşan pekiştireçlerdir. Davranışları değiştirilmek istenen çocuk, temel ihtiyaçlarından biriyle değil, ikincil ihtiyaç olarak bilinen unsurlar ile uyarılır.
1. tip ceza
Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Negatif pekiştirmede ise güvenli sürüş davranışının tekrar edilme eğilimini arttırmak amacıyla ortadan bir şey kaldırılır. Bunun için gerçekten bilinen bir örnek ise şudur: arabaya bindiğinizde, emniyet kemerini bağlamadan önce, işte bu emniyet kemeri, yüksek bir uyarı sesi duyarsınız.
Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır. Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir.
Birincil pekiştireçler, pekiştireç hiyerarşisinde en alt basamakta olan pekiştireçler arasında en basit ve ilkel olan pekiştireçlerdir. Bu pekiştireçlerin özelliği yiyecek ve içecek maddeleri gibi hemen hemen herkes için pekiştireç olma özelliği olan şeylerden oluşur.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar.
Örneğin bir erkek diğer bir erkeğin gitar çaldığını ve kirpiklerini seksi bir biçimde kırptığı için kızları etkilediğini görürse, bunu gözlemleyen erkek de bir gitar satın alıp birkaç ders alabilir ve aynı zamanda aynanın önünde kendi kendine göz kırpma provası yapabilir.
1. sürekli pekiştireç tarifesi: istenen her davranışın ardından pekiştireç verilir. böylece organizma istendik davranışın ne olduğunu kolayca pekiştireç getirmeyen davranışlardan ayırt ederek öğrenir.
1.) Ödül Pekiştirme
Olumlu Pekiştirme : Ortama hoşuna gidecek uyarıcı eklenir . Ör: Aferin demek , Çikolata vermek.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Bunu gerçekleştirmek için ise kelimenin ilk hecesinde, ' m, p, r, s' harfleri getirilir. Bu harfler ile beraber sözcükler pekiştirme haline gelir ve daha etkili bir cümle kurulabilir.
Birincil olumsuz pekiştireçler, organizmaya zarar veren ve yaşamını tehdit eden uyarıcılardır. Örneğin, ölüm, elektrik şoku, şiddet, acı, yüksek tonlu sesler, aşırı sıcak ya da soğuk hava gibi uyarıcılar birincil olumsuz pekiştireçlerdir.
Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir. Örneğin, bir çocuk öfke nöbeti geçiriyorsa, bir ebeveyn çocuğa bağırarak veya şaplak atarak olumlu ceza kullanabilir.
Tip Ceza. Bireyin yaptığı olumsuz bir davranış sonucu onun için hoş olan bir uyarıcıdan mahrum bırakılmasıdır. Örneğin, odasını toplamayan çocuğa oyun oynamanın yasaklanması, yemek yemeyen bir çocuğa tatlının verilmemesi bu tür cezaya örnektir.
Ceza birinci tür ve ikinci tür ceza olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Birinci tür cezada kişiye hoş olmayan sözler söyleme, azarlama, tersleme ve fiziksel güç kullanma vb. olumsuz davranışlar yer almaktadır (Özyürek, 1998). İkinci tür ceza ise öğrencinin davranışının sönmesi üzerine odaklanmaktadır.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Olumlu pekiştireç, bir davranıştan sonra sunulduğunda, o davranışın gelecekte tekrar ortaya çıkma olasılığını artıran bir uyarıcı veya olaydır. Başka bir deyişle, belirli bir tepkiyi veya eylemi güçlendiren bir ödüldür.
Nesnel pekiştireçler; oyuncak, eşya, araç gibi, bireyin kullanabileceği somut varlıklardır. Etkinlik pekiştireçleri, bireyin sözel ya da bedensel bir uğraşıyı yerine getirmesidir. Örneğin, sinemaya gitmek, oyun oynamak, kitap okumak vb. Sosyal pekiştireçler; gülümseme, kucaklama, onaylama vb. uyaranlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri