Anlaşma veya Mahkeme Süreci: Şuyulu arazilerin çözümü için paydaşlar arasında anlaşma sağlanabilir. Bu anlaşma, paydaşların mülkiyet hisseleri, paylaşım şekli, arazinin kullanımı ve diğer detayları içerir. Eğer anlaşma sağlanamazsa, mahkeme süreci başlatılabilir ve mahkeme kararıyla çözüm bulunabilir.
Ancak gayrimenkul sektöründe şuyulandırma; var olan bir arsanın belediye tarafından kullanım hakkına bağlı olarak ele alınması ve farklı parseller ile birleştirilerek hisseli bir şekilde mal sahibine ya da başkalarına kat mülkiyeti olarak sunulması durumunu ifade eder.
Ayrıca belediye veya valilikler ile şüyulu olan müstakil inşaat yapmaya müsait bulunan imar parsellerinde, belediye veya valilikler, hisselerini parselin diğer hissedarlarına bedel takdiri suretiyle satmaya, ilgililer satın almaktan imtina ederse, şüyuun izalesi suretiyle sattırmaya yetkilidir.
İlgililerin parselasyon işlemlerine karşı idare mahkemelerinde dava açmadan önce yapılan idari işlemin kaldırılmasını, değiştirilmesini veya bu konuda yeni bir işlem yapılmasını işlemi tesis eden belediyeden isteyebilir. (İYUK m.11/1) Bu itirazın 60 günlük dava açma süresi içinde yapılması gerekir.
Bazı şuurlu arazilerde tamamen yeni yapılara izin verilmezken, bazılarında ise restorasyon veya yenileme çalışmalarına izin verilebilir. Bu nedenle, şuurlu araziye ev yapılabilmesi için ilgili belediye veya yerel idare ile iletişime geçmek ve imar durumunu öğrenmek önemlidir.
İlgili 26 soru bulundu
0,10 ila 0,80 arasında değerler bölgeye göre değişebiliyor. KAKS ise kat alanı kat sayısıdır. Binanın katlar alanı toplamının imar parsel alanına oranından elde ediliyor. KAKS oranları 0,20 ila 3,0 arasında değişebiliyor.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.
Belediyeler 2886 sayılı Kanunun 1. maddesi gereğince Devlet İhale Kanununa tabi kuruluşlardır. İhale dışında belediyelerin taşınmaz mallarını satmaları mümkün değildir.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
-Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyeti, Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Belediye hissesini almak isterseniz belediyenin emlak istimlak müdürlüğüne dilekçe verin. Muhammen bedel üzerinden arttırma yolu ile size satış yapmak üzere belediye encümenine yetki vereceklerdir. Ama geri kalan ortaklarla ortak bir çözüm olmadıkça alıcı için uygun olmayacaktır.
Bu noktada ihale kararının onaylanmasından sonra ihalenin iptal edilip edilemeyeceği tereddüt konusu olabilmektedir. Konuya ilişkin mevzuatta açık bir düzenleme yapılmış değildir. Ancak kesinleşen ihale kararının onaylanmasından sonra da ihalenin iptali mümkün olabilecektir.
Belediyeler, kamu hizmetlerini sağlamak için toprak üstünde çalışmak, arsa ve arazi ile uğraşmak durumunda ve ihtiyacındadır. Kanun koyucu belde ihtiyacının karşılanması için belediyelere arsa ve arazi edinme -satın alma, hibe kabul etme, kamulaştırma v. b. - yetkisi vermiştir.
Hissesini satmak istemeyen hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icrayla gerçekleştirebiliyor.
Tapu dairesi taşınmazı hissedarların paylarına göre ayırır. Ancak tüm hissedarlar anlaşamazsa, bir izale-i şuyu davası açılarak taşınmazın satışa zorlanması da mümkündür. Dolayısıyla, hisseli tapunun bölünmesi, hem taşınmazın özelliklerine hem de hissedarların anlaşmasına bağlı bir süreçtir.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Yüzde 40 İmar Ne Demek? “yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
Arsa payında temel olarak bağımsız bölümün ana taşınmazın değerine oranı esas alınır. Arsa payının değeri hesaplanırken metrekareye göre büyüklüğü değil, her bir bağımsız bölümün piyasa şartlarındaki alım/satım değeri üzerinden yapılır.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
500 m2 arsa için yukarıdaki bilgilere göre, toplamda 500 x 0,40 = 200 m2 villa yapılabilir. Farklı bir ifade ile; 200 m2 bir villa yapabilmek için 200 / 0,40 = 500 m2 arsa gerekiyor.
Kat karşılığı verilecek daire sayısı imar durumuna göre belirlenir. Arsanın yer aldığı konum da tabi bu durumu etkileyebilmektedir. Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir.
Arsa satın alınırken ilk önce arsanın imar planının kontrol edilmesi gerekmektedir. Arsa üzerinde yapılaşma isteniyor ise, imarlı arsa alınması gereklidir. Çünkü imarı olmayan bölgelerde yapılaşma izni bulunmamaktadır. İlgili belediyelerden söz konusu arsanın imar durumu sorgulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri