Rizom, tekilliklerin yeni bağlantılar kurmak yoluyla çoğullaştığı, çokluğun temsil ve özdeşlik yoluyla belirli bir birliğe dönüşmediği, hareketli bir zemindeki yatay ve çoğul bağlantıların ifadesi olan bir siyaset modeline işaret eder.
Köksap veya rizom, genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde.
Köksap (rhizome) terimi, botanik biliminin bir kavramı olan köksapın çağrıştıdığı fikirler üzerine temellenen bir metafor olarak kullanıldı. Carl Jung "köksap" terimini, kimi zaman "miselyum" olarak da adlandırarak, hayatın görünmeyen yeraltındaki doğasını vurgulamak için kullandı.
Rizomatik düşünce ve eleştirinin temel düsturunu belirleyen şeyin bir metne girmek için bir ana neden, bir başlangıç ya da kök aramak gerekmediği denilen nokta tam da bu göçebe bilinçle hareket etme durumudur.
Deleuze felsefesi tekillik ve fark üzerine kurulu bir felsefedir. Farklı tekilliklerin bir köksap (rhizome) oluşturarak birbiriyle etkileşime geçmesi düşüncesine dayanır. Deleuze'e göre felsefe yaratma etkinliğidir.
İlgili 21 soru bulundu
Rizom: Toprak altında büyüyen, silindirik, yatay bir gövdedir. Daima farklı aralıklarda boğum ve boğum aralarına sahiptirler. Rizom tipik olarak bitkinin ana ekseni olup, alt yüzünden kök, toprağın üst kısmına doğru ise sürgünleri meydana getirmektedir. Yeni bitki, ana bitkiden ayrılarak kullanılır.
4.Rizom (Toprak Altı Gövdesi)
Fazla miktarda yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, çok sayıda ek kök taşıyan, silindir biçimindeki çok yılık gövdelere “rizom” denir.
✔ Rizom ile üreme: Zencefil, bambu gibi bitkilerin toprak altında ilerleyen yassılaşmış gövdeleri vardır. Bu gövdelere rizom denir. Rizomun toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
Vejetatif üreme kendi içerisinde birçok kısma ayrılır. Bunlar; Yumru ile üreme, rizom ile üreme, sürünücü gövde, soğanla bitki üretimi, çelikle üreme, daldırma yöntemi ile üreme, doku kültürü ile üreme, aşılama ile üremedir.
Generatif (Eşeyli) üretim, cinsel yönden farklı iki ayrı hücrenin kaynaşması sonucu döllenmiş tohumdan yeni bir bireyin oluşması ve gelişmesidir.
Dallı darı Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişen önemli yem bitkilerinden bir tanesidir. Bu tür 1–3 m ye kadar boylanabilmekte, gövdeleri çok dallı olup, yeşil renkli ve çıplaktır. Bitkiler rizom meydana getirmektedir.
Vejetasyon, herhangi bir coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşama koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada bulunmasıdır. Bu bitki topluluklarını, bitki birlikleri meydana getirmektedir.
Bitkinin toprak üstü organlarını (yaprak ve üreme organları) taşıyan, onların belir- li bir düzende bir arada durmalarını sağlayan ve toprak üzerinde bulunan yapıya gövde adı verilmektedir.
Ana bitki ile yavru bitki arasındaki stolonun çürümesiyle yavru bitki ana bitkiden ayrılır. Bu şekilde vejetatif üreme yoluyla bitki çoğalmış olur. Fazla miktarda yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, çok sayıda ek kök taşıyan, aşağı yukarı silindir biçimindeki gövdelere rizom denir.
Yumrular, bazı bitki türlerinde besinler için depolama organı olarak kullanılan genişlemiş yapılardır. Bitkinin kalıcılığı için (kışın veya kurak aylarda hayatta kalması), bir sonraki büyüme mevsiminde yeniden büyümeye yönelik enerji ve besin sağlamak ve eşeysiz üreme aracı olarak kullanılırlar.
Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan (stolon) elde edilir. Bu kollar toprak yüzüne yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getiren özelleşmiş bir gövdedir.
Flora, belli bir yerin bitkilerinin tümü ve bitki topluluğu anlamlarına gelir. Bitki coğrafyası, vejetasyon coğrafyası olarak da isimlendirilir (Doğanay, 1992). Vejetasyon, her hangi bir alanda bulunan bitkilerin fizyonomik görünümlerine göre ot, çalı, ağaç gibi topluluklar halinde sınıflandırılmasıdır.
Biyolojik sistematiğin diğer alanları gibi sintaksonomi (vejetasyonu sınıflandırma) de, geniş bir bağımsız araştırmacılar topluluğu tarafından yürütülen ve sınıflandırma birimlerini adlandırmak için kesin kurallar gerektiren açık uçlu bir süreçtir.
*Vejetasyon; herhangi bir coğrafi bölgenin belirli kesimi üzerinde, yaşama şartları birbirine benzeyen bitkilerin (özellikle odunlu) bir arada toplanma şeklidir. Bu yapı çeşitli türlerden veya aynı türün çok sayıdaki fertlerinden meydana gelir.
Tozlaşma ya da polenleşme, bitkinin erkek organında üretilen polenlerin çeşitli nedenlerle dişi organın tepecik bölümüne yapışması olayına denir. Böylece tepeciğe yapışan polenler, dişicik borusundan yumurtalığa iner döllenme meydana gelir. Döllenmiş yumurtaya zigot denir.
✔ İki çekirdekli polenin çekirdeklerinden birine vejetatif, diğerine ise generatif çekirdek denir.
Generatif Üretim (Eşeyli üretim): Generatif üretim dişi ve erkek eşey hücrelerinin birleşmesi sonucu tohum oluşması ve yeni bir bireyin ortaya çıkmasıdır. Yani generatif üretim "Eşeyli Üreme" dir. Eşeyde polen tozları erkek organdır.
G harfi ile başlayan bitki isimleri Gelincik, Gürgen, Göknar, Geven, Gazel Boynuzu, Gözlük otu, Gıvışkan otu ve Gece sefası bitkileridir. Tüm bitkilerin kendilerine özel görüntüleri ve özellikleri bulunmaktadır. Doğada kendiliğinden var olan ya da özel olarak yetiştirilen birçok bitkinin olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri