DÜNYA ÜZERİNDE SADECE 100 KİŞİDE GÖRÜLÜYOR Suya karşı alerji son derece nadirdir ve dünya çapında yalnızca yaklaşık 100 kişinin etkilendiği düşünülmektedir. Tedavisi yok ve uzmanlar, belirtilerin çok şiddetli hale gelmesi durumunda alerjik şoka girip ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.
Su ile temastan dakikalar içerisinde vücutta kızarıklık ve kaşıntı olurken bazen gözlerde şişme, boğazda tıkanıklık hissi, nadiren nefes darlığı, çarpıntı ve tansiyon düşmesi gibi ağır bulgular da ortaya çıkabilir. Bu durumdaki hastalara acil durumda kendilerinin uygulayacağı adrenalin enjektörleri verilmesi gerekir.
En önemlisi su içmekle ilgili -iyi ki- bir dahiliyeti yok. Başka bir ifadeyle, suya alerjisi olan insanlar su içmekten etkilenmiyor.
Su alerjisi nadir görülen bir durumdur ve su alerjisinden kaynaklanan ciddi belirtiler de oldukça nadir görülür. Su alerjiniz varsa ve belirtileriniz de şiddetli ise alerji uzmanınız bu durumu göz önüne alarak enjektör gibi ilaçlar reçete edebilir.
Dışarıda bulunan polenler hem vücuda hem de saçlara temas etmektedir. Bu polenlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için banyo yapmak alerjiye iyi gelir.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli burun tıkanıklığı, kronik sinüzit, horlama ve hatta uyku apnesi gibi solunum problemlerine de yol açabilir.
Alerjiler dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Alerjiler, özellikle çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkması nadir bir durum değildir. Bazı alerjiler kişi yaşlandıkça kendiliğinden geçme eğilimi gösterebilir, ancak birçok alerji ömür boyu devam eder.
Su alerjisinin tedavisinde önce teşhis konulması gerekmektedir. Akujenik ürtiker veya su alerjisinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat ortaya çıkan belirtileri azaltmak mümkün olabilir. Kişinin yaşam kalitesini arttırarak, yaşadığı sıkıntılar en aza indirilebilir.
Bu bir çeşit fiziksel kurdeşen olup, kaşıntı ve yanma ile ilişkilidir. Akuajenik kurdeşenin, su alerjisi olduğu düşünülmektedir. Ancak araştırmalar sınırlıdır. 2011 raporuna göre, tıp literatüründe bildirilen 100'den az akuajenik ürtiker vakası vardır.
Sadece soğuk hava değil soğuk su, deniz, havuz, hatta soğuk nesnelere temas etmek bile kurdeşen (ürtiker) ve alerjik ödem (anjionörotik ödem) olarak adlandırılan bu hastalıklara neden olabilir. Üstelik bu belirtiler sadece soğuğa temas eden bölgelerde değil tüm vücutta yaygın olarak ortaya çıkabilir.
Deniz alerjisi genellikle denize giren kişilerde oluşabiliyor. Vücut deniz suyuna karşı kendini korumaya alarak vücutta belirtiler gösteriyor. Kişiler her deniz girdiğinde bu belirtileri gösterebilir. Deniz suyunda yer alan birçok canlı ve bakteri bulunuyor.
Diğer alerji türlerinde de olduğu gibi su alerjisi belirtileri ilk olarak kendini cilt üzerinde gösterir. Su ile temas ettikten sonra, 10 dakika ile 2 saat aralığında, cilt yüzeyine kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, şişkinlik veya döküntü ortaya çıkarabilir. Bu belirtilerin düzeyi kişiden kişiye göre değişir.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Soğuk alerjisi (ürtiker), kronik bir cilt rahatsızlığıdır ve pek çok tetikleyicisi olabilir. Soğuk ürtiker cildi etkileyen bir durumdur ve cildin soğuğa maruz kalmasından birkaç dakika sonra kırmızımsı, kaşıntılı durumların gelişmesi ile karakterize edilir.
Alerjiye yatkın insanlar 'atopik' olarak adlandırılır. Atopi bir hastalık olmayıp, vücudun belli şeylere karşı aşırı reaksiyonudur ve kalıtsal özellik gösterebilir. Açık tenliler ile deniz kenarı ya da nemli ortamlarda yaşayan insanlarda daha fazla görülür.
Klor alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, bir antihistamin tedavisi önerebilecek (alerjik belirtilere karşı savaşmaya yardımcı olan) pratisyen hekiminize gitmelisiniz. Bunlar genellikle günlük damlalar ve / veya burun spreyleridir.
İçerdiği protein yapısındaki maddeler (antijenler) nedeniyle gerek sperm hücresi, gerekse içinde bulunduğu meni (seminal plazma) kadında alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu tür immünolojik olaylar sadece kadında değil, erkekte de karşımıza çıkabilir.
Deniz suyu yine ürtiker ya da halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan kaşıntılı alerjik cilt lezyonlarına ve yazın sıcağın etkisiyle oldukça fazla ortaya çıkabilen isiliğe de iyi gelir.
Hayvan kepekleri, Toz akarları ve havadaki küf gibi alerjenler, Başta yer fıstığı olmak üzere ağaç fıstığı, buğday, soya, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi bazı gıdalar, Arı, eşek arısı ya da yaban arısı gibi böcek sokmaları.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Deniz suyu ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri, asırlardır bilinmektedir. Özellikle alerjik hastalıkları söz konusu olduğunda, deniz suyu tedavi edici niteliktedir. Güneşle beraber deniz suyundan yararlanabilen çocuklarda çeşitli cilt ve deri hastalıklarında büyük oranda iyileşme olduğu gözlemlenmiştir.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Alerji semptomlarında kesin bir azalma fark edilmesi genellikle 12 ila 18 ay sürer. Bazı çocuklarda 6 ila 8 ay gibi kısa bir sürede, semptomlarda azalma görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri