Genel olarak, su uzun süre açıkta bekletilirse, havadaki zararlı mikroorganizmalarla etkileşime girer ve zamanla bozulur. Bu da suyun tadını, kokusunu ve rengini değiştirebilir. Ayrıca, suyun içindeki mineraller ve kimyasallar da zamanla çökelme, oksidasyon veya reaksiyona girebilir.
Damacana gibi geri dönüşlü kaplar, üretim tarihinden itibaren en fazla beş yıl veya 75 kez kullanılır. Kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesi ve kullanıldıktan sonra niteliğinin değişmediğinin kontrol edilmesi için elektronik sistemlerden faydalanılır.
Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
İlgili 44 soru bulundu
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Damacana ve pet şişelerde bulunan suların tamamen sağlıklı hale getirilmesinin bir yolu yoktur. Çünkü plastik, yapı olarak sağlıksız olan bir maddedir. Türkiye'de üretilen pet şişelerde kanserojen madde olan BPA'nın bulundurulmamasının bu durumu tamamen ortanda kaldırması ise söz konusu değildir.
Peki, neden bu sınırlamaya ihtiyaç var? Sokakta, marketten, büfeden aldığımız pet şişe sular ne kadar sağlıklı? Tüketici dernekleri federasyonuna göre suların raf ömrü için bir standart yok ve bu durumda sağlık açısından tehlikeli. TÜDEF'e göre pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmalı.
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Başucunuza koyduğunuz suyunuzu ağzı açık şekilde bırakmak bu yüzden çok zararlıdır. Kimyasal maddelerin ve tozların vücuda girmesinin engellenmesi için gece suyunun cam ve ağzı kapalı şişelerde saklanması önerilir.
Suyun kendi ömrü sona ermese de şişelenmiş ve damacanayla satılan suyun son kullanma tarihi bulunmaktadır. Son kullanma tarihi geçen su sağlık açısından sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle su tüketirken fazla bekletmemeye ve son kullanma tarihine bakmaya özen göstermek sağlık açısından gereklidir.
Damacana kapağı açıldıktan sonra içindeki su azami 7 gün içinde tüketilmeli. Bu süreden sonra suda zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üreyebileceğinden içilmemelidir.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Plastik şişeler de biraz geçirgen olduğundan, şişelenmiş suyu ev temizlik malzemeleri ve kimyasallardan uzakta saklamak en iyisidir. Suyunuzda tuhaf bir tat veya koku oluştuğunu fark ederseniz, içmeden önce kaynatmalı veya atmalısınız. Eğer plastik şişedeki su açıldıysa, en fazla 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Damacana kullanım ömrü 5 yıla çıkarıldı
Bakanlık, damacana kapların 3 yıllık süre içinde yıpranmadığı, 75 kez yapılacak dolumun da ancak 5 yılda tamamlanabildiği, bu durumun ülke ekonomisine ve küçük ölçekli işletmelere mali açıdan zarar verdiği gerekçesiyle 3 yıllık süreyi 5 yıl olarak değiştirdi.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Damacana ambalajlarda 3 ay, Pet ambalajlarda 2 yıla kadar raf ömrü verilmektedir. Açıldıktan sonra 5 litrenin üzerindeki ürünler maksimum 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Bu sebepten pet şişeleri ve damacana suları güneşten korumak gerekir. Suyu cam şişe veya termosta ağzı sıkıca kapalı olarak saklarsanız, su tazeliğinden bir şey kaybetmez.
su durdukça içindeki oksijen çözülür, ph değeri düşer ve evet bozulur. yosun tutarak bir süre sonra bataklığa gönüşür. suyun bozulmaması için havalandırma yapılması gerekmektedir.
Su ısındıkça taneciklerin hızlı hareket etmeye başlaması, gizlenen tatların da açığa çıkmasına neden olur. 1 ya da 2 gece beklemiş suyun tat dışında herhangi bir eksisi bulunmaz. Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir.
Türkiye'de pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile, suyun beklediği süre içinde kimyasal maddelerin suya geçiş yapabileceğini söyleyen Vargı, kanserojen hastalıklara yol açtığı konusunda ya da 18 ay sonra sağlıklı olduğu konusunda görüş bildiren bilim insanlarının olduğunu ifade etti.
Açıklama 1: İçi su dolu bir damlalık, hava ile dolu olan damlalığa göre daha ağırdır. Pet şişeyi sıktığınızda şişe içerisindeki su, damlalığın içine girer ve böylece damlalık ağırlaşır. Damlalık yeterince su ile dolduğunda dibe batar. Açıklama 2: Damlalığın içi hava ile doludur.
Dibe çöken tortu ise atılmalıdır. Donmuş su, eridikten sonra 10-12 saat canlı kalabilir. Dolayısıyla bu sürede suyu içmek gerekir. Ayrıca dondururken ve çözündükten sonra ağırlaşmasını geciktirmek için suya Kur'ân ve duâ okunmalıdır.
ÖLÜ SU HAREKET ETMEDEN BİR KAPTA UZUN SÜRE BEKLEMİŞ VE YOĞUNLAŞARAK HAYAT VERME ÖZELLİĞİ AZALMIŞ SUDUR . İÇİLDİĞİNDE FAYDASI OLMAZ ,KANI KOYULAŞTIRIR. DURGUN /ÖLÜ SUYUN MOLEKÜLLERİ BÜYÜK GRUPLAR HALİNE KÜMELENİR. BU NEDENLE SUYUN VÜCUDUMUZDA Kİ HÜCRELERDEN GİRİŞİ ZORLAŞIR, HÜCRENİN TEMİZLİĞİNE KATKISI AZ OLUR.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri