E vitamini, çinko ve demir minerali açısından yüksek değerlere sahip olan fındığın 100 gramında ortalama 3 – 4 mg demir bulunur. Bununla birlikte badem, ceviz gibi kuru yemişler de demir açısından zengin oldukça zengindir. Günde bir avuç kuru yemiş tüketmek demir değerleriniz açısından oldukça faydalıdır.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Vücudunuzdaki demirin seviyesin yükseltmede iyi bir yardımcıdır. Demir içeren kuruyemişlerden bazıları: kabak çekirdeği, badem, antep fıstığı, ay çekirdeği, yer fıstığı, kaju, kuru üzüm, fındık, olarak sıralanabilir (6, 7).
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Demir eksikliğinde ne yenmemeli sorusu da oldukça önemlidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B 12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.
Pekmezin içeriğinde bulunan demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumuna katkıda bulunan önemli bir mineraldir. Bu nedenle pekmezin en önemli faydalarından bir tanesi kan yapımına katkıda bulunmasıdır.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacı için önemli bir besindir. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Hatta pekmezi, portakal suyu ile karıştırarak içerseniz daha yüksek demir emilimi olur.
Olgunlaşmış Muzun Demir Etkisi
Muz demir açısından oldukça zengin bir besindir. Olgunlaşmış ve hatta hafif yumuşamış muzları tercih edebilirsiniz. Bal ve muz ile yapacağınız meyve salatasını haftada bir-iki sabah tüketerek demir eksikliğini azaltabilirsiniz.
Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine rengini veren oksijenin kanda taşınmasını sağlayan bir proteindir. Demir de hemoglobinin temel yapısına giren bir elementtir ve akciğerden alınan oksijenin hemoglabine bağlanarak dokulara aktarılmasında büyük önem taşır.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır. 13.Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır.
Tahinin üretimi ve içeriği
100 gramlık bir tahinde bulunan yaklaşık besin değerleri ise şöyle sıralanıyor: Enerji 634 kcal, toplam yağ 60.09 g, karbonhidrat 10.52 g, protein 25.51 g, kalsiyum 87.71 mg, demir 6.03 g, vitamin (B1) 1.08 mg, niasin 4.5 mg.
Yapılan araş- tırmalar yeterince et, balık ve C vitamini tüketen sağlıklı kişilerde içilen çay ve kahvenin risk oluşturacak düzeyde demir eksikliğine yol açmayacağını gösteriyor.
Dr. Ali Uğur Ural'ın çay ve demir emilimi ile ilgili yaptığı literatür araştırması sonuçlarına göre, çay tüketimi dengeli ve yeterli beslenen kişilerde demir eksikliğine neden olmuyor.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Doğanın bizlere sunduğu şifalı besinlerden olan pekmez ve limon birleşince vücuda adeta ilaç gibi etki sağlıyor. Hazırlaması oldukça kolay olan pekmez limon karışımının, özellikle kansızlık problemi ve demir eksikliği yaşayan kişiler tarafından tüketilmesi gereken doğal bir reçete olduğunu söylemek mümkün.
Tahinin ham maddesi susam, demir bakımından oldukça zengin olduğundan bu içeriğinden tahin tüketerek bol bol faydalanmak mümkün oluyor. Kansızlık, bir başka deyişle anemi sorunu yaşayanlar, günde birkaç yemek kaşığı tahin yiyerek günlük demir ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü karşılayabiliyor.
Kuruyemiş ve kuru meyve: Demir açısından zengin bir aperatiftir. Kaju veya antep fıstığı ile başlayın. Kuru üzüm, kuru erik, hurma veya şeftali gibi kurutulmuş meyve ekleyin.
D vitamini kemik sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Kalsiyum emilimi sayesinde, vücudumuzun daha sağlıklı bir kemik yapısına kavuşmasını sağlar. Vücudun ihtiyacı olduğu demir de hücrelerin üretimi ve oksijen iletimi için büyük rol oynar.
Günlük tüketilmesi gereken besinlerin başında gelen yumurta, anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein içeriğine sahip yiyecektir. Aynı zamanda yumurta içerisindeki demir oranının artmasını sağlamak için yanında yeşillik tüketebilir, C vitaminli gıdalardan faydalanabilirsiniz.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerin oluşumunu engeller. - Yüksek demir içeriğine sahip olduğu için kansızlık problemlerini çözmede yardımcı olur.
Bol miktarda demir içeren pekmez ve limon karışımı, kansızlığa da iyi geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri