Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, karakovan balının süzme bal olamayacağını belirtiyor. Yılmaz, “Karakovan balı petekli baldır. Petekli karakovan ballarının arıcılardan çıkış fiyatı 20 TL, giderleri de hesaplarsak tüketiciye kilosu yaklaşık 100 TL değerinde ulaşması gerekir.” diyor.
Karakovan Balı; genellikle kestane, kavak, gürgen ve benzer ağaç kütüklerinin içleri boşaltılarak elde edilen kovanlarda, mumunu tamamen arıların ördüğü bal çeşididir. Arılar, Kara Kovan Balda peteğini dışarıdan herhangi bir müdahale edilmeksizin rastgele yaparlar.
Suni peteklerde arılar tarafından üretilen bal karakovan balına göre daha sert peteklere sahip ve akıcıdır. Doğal olduğu için şekerleme yapmaz. Peteklerinde süzülme yapılamadığı için birlikte tüketilir. Diğer ballara göre daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıdadır.
Suni petekler kullanılarak üretilen bal karakovan balına göre daha sert peteklere sahiptir ve bal oldukça akıcıdır. Karakovan balı üretildiği şekli ile tüketilir ve genellikle süzülmez. Karakovan balı normal bala nazaran daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıya sahiptir.
Bu balın rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renk tonlarındadır. Bu da siyah balı piyasadaki en koyu renge sahip bal yapmaktadır. Balın koyu rengi, antioksidan zenginliğinin, özellikle serbest radikallere ve hücresel yaşlanmaya karşı koyan polifenollerin belirgin bir işaretidir.
İlgili 34 soru bulundu
Doğal ortamda üretilen ve yüzde yüz katıksız olarak sunulan siyah bal, diğer ballardan farklı olarak arıların ağaç kovuklarında bir nevi reçine ve çiçeklerden ürettikleri ballardır. Siyah balının arılar tarafından üretim şekli ise çok ilgi çekicidir.
Karakovan balının rengi, balmumunun içeriğine ve toplandığı bitki çeşitlerine bağlı olarak koyu kahverengi veya siyahımsı olabilir. Bu bal, yüksek antioksidan ve polifenol içeriği nedeniyle diğer ballardan farklı bir besin değeri sunar.
Eski usul üretim yapılan arı kovanlarına arıcılıkta karakovan denir. Günümüzde kasa sandık şeklinde kullanılan kovanlar ise fenni kovan olarak isimlendiriliyor.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Bir bardak ılık suyun içerisine, bir çay kaşığı bal akıtın. Bal suyun içinde olduğu gibi duruyorsa gerçek, çözünüyorsa sahtedir.
Yetiştikleri bölgeler genellikle zengin bitki florasına sahip olduğu için, karakovan ballarının daha şifalı olduğu birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Karakovan balında, harcanan emek ve maliyet çok fazla olduğu için, bu balın fiyatı diğer bal çeşitlerine göre daha yüksektir.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Karakovan Bali; temel petek ilavesi yapılmaksızın, arıların kendi ürettikleri balmumundan oluşturdukları petek gözlerini bal ile doldurduktan sonra, peteklerin üzerlerinin sırlanmasıyla oluşan bal çeşididir. Karakovan Bali balımız; Karadeniz yaylalarından temin edilmektedir. Karakovan Bali'nin ortasında balmumu yoktur.
Karakovan balı, yüksek mineral ve antioksidan içeriği ile bilinir. Ayrıca, balın tadı da diğer bal çeşitlerine göre daha yoğun ve aromatiktir. Karakovan balı, doğal ve organik üretim yöntemleriyle elde edildiği için sağlık için de faydalıdır.
Ardahan'ın 2000 rakımlı yaylalarında bulunan 1400'den fazla çiçek türüyle kaplı bitki florasından gelen doğal lezzetimiz Karakovan Balı tamamen organiktir ve Kafkas Arı ırkı tarafından üretilmektedir. Karakovan balları genelde rakımı yüksek yaylalarda üretilir.
Karakovan balı olarak nitelendirdiğimiz bal türü, hiçbir şekilde petek eklemesi yapılmadan, sadece işçi arılar arafından örülen petekle yapılan ballara verilen isimdir. Bunların içerisinde temel petek bulunmayan tamamını arıların kendi başına yaptığı petek ballar, karakovan petek balı olarak isimlendirilmiştir.
Balda bulunan organik asitlerin, glukonik, formik, asetik, butirik, laktik, okzalik, sitrik, suksinik, tartarik, maleik, malik, piroglutamik, pirüvik, alfa-ketoglutamik, glikolik, alfa ya da beta gliserofosfat ve glukoz 6 fosfat olduğu rapor edilmiştir.
Fruktoz ve glikoz balda bulunan ana monosakkaritlerdir. Bal aynı zamanda az oranda sukroz ve maltoz gibi diğer şekerleri de içermektedir. Hemen hemen pek çok balda fruktoz miktarı yüksektir, glikoz ikinci ana şekerdir ve bu iki şeker bal karbohidratlarının yaklaşık %75'ini oluşturur.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Yukarıda da değindiğimiz gibi karakovanda arılar mumlarını dahi kendileri üretmektedir. Karakovan balı üretimi aşamasında hiçbir şekilde insan müdahalesine maruz kalmaz. Mumlar dahi organik olduğundan süzmeden tüketilir ve bu sayede balın yanı sıra daha fazla polen de yenilmiş olur. Şeker oranı “0” dır.
Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
Bal - Bitlis
Bitlis karakovan balı yörede ve yurtgenelinde kendine has özellikleri ile ünlüdür. Bitlis Karakovan balının En önemli özelliği 2 bin 500 metre yükseklikteki endemik bitki türlerinden beslenen arılarda elde edilmesi. Tabii ve katkısız karakovan balımızın çok güzel bir tadı, lezzeti ve kokusu vardır.
Hakiki balın kıvamı koyudur, akışkandır ve boğazda hafif bir yanma hissi bırakır. Ayrıca bilinenin aksine gerçek bal şekerlenir ve donar.
Kara Kovan Balı Nasıl Tüketilir? Kara kovan petek balı, kahvaltılarda direkt olarak ya da tereyağı ve kaymakla tüketilebilir. tüketmemeleri gerekmektedir.
Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız. Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri