Daha önce hazırladığınız ev yapımı yoğurt ya da çok az suyla sulandırdığınız süzme yoğurdu maya olarak yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.Buzdolabına kaldırdığınız aşamada size kolaylık sağlaması adına yoğurt mayalayacağınız kabın kapaklı olmasını tercih edebilirsiniz.Süzgeç buharlaşan sütün sulanmamasını sağlayacak .. ...
Maya olan 1 çay bardağı süzme yoğurt süt ile koyu ayran kıvamına gelene kadar açılır ve pürüzsüz olması sağlanır. Tam ortasından ceviz büyüklüğünde kaymak üzerinden delik açılarak hazırladığımız maya dökülür ve kaymağı bozmadan karıştırılır. İsterseniz üstünü örterek isterseniz fırında mayalanmaya bırakılır.
Süzme yoğurt daha kıvamlı olacağı için mayalanan yoğurt da kıvamlı olacaktır. Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz.
Süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından zengindir. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunur. Bunların dışında süzme yoğurt kilo vermeye de yardımcı olur.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Daha önce hiç duymadıysanız, tereyağı ile yoğurt mayalamak size ilginç gelebilir. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bu yöntem, yoğurdun taş gibi bir kıvamda olmasını sağlar. Ayrıca ekşimsi tadı yoktur ve daha uzun süre muhafaza edilir.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz.
Bunun için ilk adım, turşu, sirke, yoğurt ve konserveleri yapmakla başlanabilir.
Tarifin sırrı tazecik bol yağlı bir süt kullanmakta, havalandırarak uzun uzun kaynatmakta ve mayalarken ilk 6 saat hiç kapağını açmamakta saklı. Bu şekilde enfes tava yoğurtlarınız hazırlanıyor.
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür.
Bu yaz damağınızı şenlendirecek, kek pişirmek için bolca bahane üretmenize sebep olacak süzme yoğurtlu çilekli kekim 🍓Şimdiye kadar kek yaparken süzme yoğurt kullanmadığım için kesinlikle pişman olmama sebep olan bir kek tarifiyle geldim. Öyle ki dokusu ve lezzetiyle tadına bakanların hepsinden tam not aldı.
Süzme yoğurt, labne (Kese yoğurdu)(torba yoğurdu), torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu elde edilen koyu kıvamlı yoğurda verilen addır.
İçerdiği probiyotikler sayesinde sağlıklı bir sindirim sağlar. İshal, kabızlık, ülseratif kolit gibi birçok bağırsak probleminin yaşanmasını önler. Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur.
Ancak bir litre süt ile bir şeker kaşığı yoğurt mayalamak istendiği zaman, bunun 12 saatlik bir zaman dilimine denk geldiği söylenebilir. Ancak genel olarak evde standart yapılan yoğurdun 5 ile 6 saat içerisinde mayalandığı dile getirilebilir.
1-İnkübasyon ( Mayalama dönemi ) ısı ve süresine dikkat edin. Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar.
İlk yoğurt mayası 6 bin yıl önce karıncalardan elde edildi. Karıncalardan alınan yumurta ve toprak ile birlikte ilk yoğurt mayası üretilmiş oldu. Karınca yumurtası ve toprağı lezzet olarak da en iyi yoğurt mayasını üretmiş oldu.
Yumuşak kıvamlı bir süzme yoğurt için 4-6 saat; katı kıvamlı bir süzme için ise 18-20 saat yeterli olacaktır. Bekleme süresi boyunca yoğurt buzdolabında tutulmalıdır. Süzülen yoğurt ayrı bir kaba alınır. Süzülen yoğurdun suyu doğrudan içilebilir ama genellikle tadı pek beğenilmez.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır!
Yaklaşık 24 saat sonra yoğurttan su çıkmaz olunca bezden alıp cam kavanozda saklayın. Bunun biraz daha uzun ömürlü olmasını isterseniz biraz tuzla karıştırabilirsiniz. 1 kg yoğurt 24 saat süzüldüğü zaman 600 gr yoğurt suyu ve 400 gr süzme yoğurt çıkıyor.
Süzme yoğurt probiyotik içerir. Probiyotik bağırsak sağlığının iyileşmesini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri