Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır. Peki, sirke anası nasıl muhafaza edilir? Cam bir kavanoza alınarak üzeri sirke ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edilir.
Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin.
Eğer doğal fermente sirkenizi normal oda sıcaklığında, elinizin altında tutmak istiyorsanız üzerinde veya içerisinde oluşan ağımsı tabakaları süzerek tüketebilirsiniz. Ancak onu karanlık, ışık almayan bir yerde muhafaza etmekte yarar var.
SİRKE SAKLAMA YÖNTEMİ:
Cam veya plastik şişede ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır.
Bu şifalı organik ürünü ev imkanlarınızla da kolayca hazırlayabilir, bir ila bir buçuk ay içinde 4 – 5 litre civarında doğal elma sirkesi yapabilirsiniz. Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
İlgili 24 soru bulundu
Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır. Peki, sirke anası nasıl muhafaza edilir? Cam bir kavanoza alınarak üzeri sirke ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edilir.
Serin ve karanlık bir yerde 20 gün kadar bekletin. Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin.
2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir. Eskiden toprak kaplarda karışımın her yerden hava alması sağlanarak yapılırmış, ama günümüz ev koşullarında cam kavanoz en iyi seçenek olacaktır.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Sirkenin tam olarak bozulması için, asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenin asit oranı düştüyse, tadında ve kokusunda rahatsız edici farklılıklar oluşabilir. Bu gibi durumlarda, gıda güvenliğini sağlamak için sirkenin kullanılması önerilmez.
Sirkenin doğrudan bozulabileceği yönünde bir bilgi yoktur. Aslında sirke serin ve karanlık bir yer de muhafaza edilirse çok uzun yıllar bozulmadan bekleyebilir.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın. Tuz, bal ve nohut ekleyerek 30 gün kadar bekletin.
Not: Sirkenizi oluşurken loş bir yerde muhafaza edin. Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir.
Buzdolabında duruyor ama serin bir yeriniz varsa dışarıda durabilir.
Fermantasyona da destek olacaktır bu ürünler. Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri.
En yaygın belirtisi saçlı deride kaşıntıdır. Kafa kaşıntısı, bitlerin kan emişi sırasında bir miktar salgıyı saç derisine bırakmasından dolayı meydana gelir. Ortalama 30 gün ömrü olan erişkin dişi bitler, her gün yaklaşık 10 adet bit sirkesi bırakır.
Oldukça asetik bir yapıda olduğu için sık sık içildiği zaman boğaz tahribatına yol açar. 2. Sık sık ve fazla elma sirkesi tüketilirse dişlerde hasar meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı elma sirkesinin içilmesi değil, salata gibi aperatif ürünlerde kullanılması önerilir.
2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Sirke fermentasyonu bitiminde taze sirke tad ve aromasının iyileşmesi amacıyla bir müddet (3-6 ay) dinlendirilir. Dinlendirme de kaplar tam doldurulup, hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Dinlendirme işlemi sonunda süzülüp filtre edilen sirke cam veya plastik şişelere tam dolu olacak şekilde doldurulup şişelenir.
Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
(DİBE ÇÖKMESİ 15-20 GÜNÜ BULUR) *-DİBE ÇÖKÜNCE DOĞAL SİRKE İLAVE EDİLECEK VE ARTIK KARIŞTIRMA İŞLEMİ SONA ERECEK GERİSİNİ BAKTERİLER YAPACAK.
Sirkeyi döktüğünüzde köpürürse sirkeniz olmuş demektir. Sirkeyi tülbentle süzerek şişelere alabilirsiniz. Tortuyu engellemek içi 2-3 kez süzme işlemi yapın, sonrakilerde tülbendi 2 kat yaparak daha iyi bir süzme yapabilirsiniz. Süzmeden önce sirkenin üstünde sirke mantarı oluşmuşsa, onu alın kapalı bir kapta saklayın.
Elma Sirkesi Tarif:
3 kilo tatlı elma iyice yıkanır. Daha sonra kabuğu, çekirdekleri ve sapları da dahil olmak üzere küçük küpler halinde kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri