Dolayısıyla uzun süreli kullanımda sıvı sabunlar cilt kuruması ve cilt çatlaklarına yol açabiliyor. Ayrıca Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada açık yaralara temas eden sıvı sabunun cilt kanseri riskini artırdığı belirtiliyor.
Son yıllarda özellikle sıvı sabunlar çok tercih ediliyor. Toplu kullanım alanların mikropların yayılmaması için seçilen 'sıvı sabun', Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre yaralara temas ediyor ve cilt kanseri riskini arttırabiliyor.
Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
Sabunlar kişisel temizlikte kullandığımız ürünlerin başında gelir. Sıvı ve katı diye ikiye ayrılan sabunların sıvı olanları genelde el temizliğinde kullanılırken, katı olanlar el dışında yüz ve vücut bakımında da kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Sabun cildin yüzeyindeki tüm suyu dışarı atacak ölü, kuru cilt hücrelerine sebebiyet verecektir. Cildin kaybolan nemini telafi etmek için nemlendirici kullanmak da fayda sağlamayacaktır.
Sıvı sabun üretiminde kullanılan suyun sert olmaması veya destile su olması tercih edilir.Sabunu sıvı halde tutmak veya jelatinleşmeyi önlemek için sıvılaştırıcı alkol, potasyum karbonat, potasyum klorür ve amonyum tuzları kullanılır.İlave edilen alkol ve gliserin miktarı,sabunun %5'inden fazla olursa köpürmeyi önler.
Eskiden bazlar yerine Soda ya da Potas kullanılmaktaydı ve sabun üretimi genel itibarıyla büyük kazanlarda yapılırdı.
Sıvı Sabunlar Kalıp Sabunlardan Daha Hijyeniktir.
Onlara göre bir sabun (özellikle lavaboda el yıkama sabunu), çoğu yıkanmamış ve kirli olan birkaç elden geçer, bu da onu mikroplar için üreme alanı ve dolayısıyla güvensiz ve hijyenik hale getirir.
En iyi sıvı sabun markaları sıralamasında Santa Maria Novella, Byredo, Atelier Rebel, L'Occitane, Moroccanoil, The Body Shop, Le Petit Marseillais ve Dove markalarının ön plana çıktığını görüyoruz. Eşsiz formülüyle cildinize bakım yaparak temizlik sunan bu markalar, elleriniz için en ideal seçimlerdir.
Köpük sabunların sıvı sabunlara göre daha hafif olması ve daha az yoğun olmasına rağmen içerik özellikleri sayesinde temizleme konusunda daha etkilidir. Doğada çözünme özelliğine sahip olan köpük sabunlar, ayrıca sahip olduğu 5.5 pH değeri sayesinde cildi tahriş etmeden ellerinizi kusursuz hijyene kavuşturur.
Ellerimizi sabunla yıkadığımızda sabun virüsün genetik materyalini koruyan zarın yapısındaki yağ moleküllerini çözer. Bu sayede zarın yapısı bozulur ve virüs enfeksiyon yapma özelliğini kaybeder.
1. Sıvı sabun yapabilmek için bir tür yağa sahip olmalısınız. En çok kullanılan yağlar; palmiye çekirdeği yağı, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı gibi bitkilerden elde edilen yağlardır. Ulaşmak istenilen sonuca göre içerik değiştirilip, yağ çeşidi iki veya üçe çıkarılabilir.
Köpüklü Sıvı Sabun Neden Sağlıklıdır? Köpüklü sıvı sabun çeşitlerinin sağlıklı olmasının temel nedeni; formüle edilme şeklidir. Güçlü köpük yapısı ile zenginleştirilen içeriği sayesinde anti bakteriyel bir özellik ile kişilerin kullanımına sunulmaktadır. Bu sebeple de sağlıklı ve hijyenik bir kullanım sağlar.
Kesinlikle yapmayın. Normal suyla yıkayın çok daha iyi olur.
Sıvı sabun yerine kalıp sabun kullanarak egzama riskini azaltabilirsiniz. Gliserin ya da zeytinyağı içerikli sabunları tercih edebilirsiniz. 5- Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirici bir krem kullanın. Vazelin, gliserin, lanolin gibi su tutucu içeriği yoğun kremler özellikle tercih edilebilir.
Sıvı Sabun Yapımı
Bunu yapmak için ihtiyacınız olan tek şey kalıp sabundur. Evde bulunan herhangi bir kalıp hijyen ürünüyle istediğiniz kokuda ve kıvamda hazırlayabilirsiniz. Evde bir kalıp sabundan sıvı sabun yapımı için istediğiniz herhangi bir kalıp sabunu alın ve rende yardımıyla rendeleyin.
Sıvı sabunlar, bu yağ ve kirleri kolayca temizleyerek mikropların yok olmasına yardımcı olur. Ayrıca, Peros Doğanın Hediyeleri Sıvı Sabun serisi, elleri nemlendirir ve kurumasını önler. Doğal içeriğiyle cildinizi Doğanın Hediyeleri ile buluşturan yeni Peros Sıvı Sabun serisi, cildinizi temizlerken bakım yapar.
Sabun içeriği nedir? Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Peygamberimiz (asm) döneminde sabun gibi temizlik maddeleri olmayabilir. Ancak temizlik için çeşitli maddeler kullanılmıştır. İslâm Dini, taharete yani temizliğe özel bir önem vermiştir. Tahâret lügatta; pislikleri terk etme ve onlardan uzak durma mânâsına gelir.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı. Özellikle Kil saç bakımı için önemliydi. Çok eski dönemlerden beri kadın uzun saçlarıyla tanınır.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir. Bu sayede cildimizi en doğru şekilde nemlendirir ve nötralize hale getirir. Belirtiğimiz bu PH değerleri cildimizde kullanacağımız sabunlar için en ideal değerlerdir.
Sodyum hidroksit (NaOH) sabun yapımında kullanılır.Bu yüzden sabun ağzımıza ve gözümüze değdiğinde acı verir. Diş macunu ve şampuanlarda da baz olduğu için acı tat verir.
❤️ Malzemeler; 1 kalıp sabun 5 lt su Yapılışı; Sabunu rendeleyip kaynayan 5 lt suya dökelim ve karıştırarak eritelim. Sabunlar tam anlamıyla eridikten sonra ocağın altını söndürüp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim. 5 lt sıvı sabunumuz hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri