KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Suyla karıştırılınca çok çabuk donar. Yapılarda ve kalıp çıkarma işlerinde kullanılır. Kalsiyum sülfat hemihidrat (CaSO4.1/2 H2O) bileşiğiolan ve ıslatılıp kurutulduğunda sertleşerek çabucak donan, beyaz renkli ince toz. Alçı, alçı taşı denilen kalsiyum sülfat dihidratın (CaSO4 .
Bir litre suyun içerisine dökmeniz gereken saten alçı miktarı 3 kilodur. Bu hazırlık aşamasında hızlı davranmalısınız. Alçı sıvalar çabuk donan yapıda olduğu için kovada çok bekletmemeniz gerekir. Hazırladıktan sonra çabuk kullanmaya başlamalısınız.
Yapıdaki sıva ise doğa tarafından uygulanan sıva kurutma işleminde 60 ila 150 gün arasında yani 2 ila 5 ay içerisinde kuruyor.Binalardaki doğal kuruma süresinin bu kadar uzun olması hava durumuna, coğrafi bölgeye, havadaki nemin yoğunluğuna bağlı olarak değişebildiği gibi bazı ülkelerde kuruma işlemi neredeyse ...
İlgili 42 soru bulundu
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez. Bu esnada kapıcıların da sıvadan sonra ölçü alması gerekir.
Alçı sertleştikten sonra kendisini gösterebilen bir malzeme olduğundan dolayı uygulanmasından hemen sonra hızlı bir şekilde kurutma cihazı ile kurutulmalı ve gerçekten de tamamen kurutulduğundan emin olunmalıdır.
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
KARTEK harcına, karışımdan sonra su veya alçı eklemeyiniz. KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Saten alçı, boyama öncesindeki son aşamadır. Sıva alçısı ise ondan önceki aşamadır. Sıva alçısı, saten alçıya göre daha kaba ve kalındır. Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir.
Saten alçı yüzey uygulaması Uygulama sıva malası veya çelik ıspatula ile yapılır alçının kuruduktan sonra kalan izleri tıraşlanır. Boya uygulamasına hazır hale gelmesi için zımpara yapılır yüzey temizlenir. Eski boyalı duvar yüzeylerine eski boyalar olduğu için direk olarak alçı uygulaması yapılamaz.
Alçı üzerine ilk duvar boyama uygulamasından sonra, ortamın havalandırmasına göre 4 ile 8 saat kurumasını beklemen gerekir. İki kat duvar boyama işlemi yeterli gelmediyse üçüncü defa boyama işlemini tekrarlayabilirsin.
Hazir hale gelen alçıpan kargasın üzerine alçıpanlar 20-30cm aralıkla vidalanır, ardından alçıpan panellerin ek yerlerine derz bandı geçmek suretiyle derz dolgu alçısı ile ek yerler giderilir ve alçıpanların çatlaması önlenmiş olur.Eğer duvar dipleri ve ek yerlerinde derz bandı kullanılmazsa alçıpanların ek yerleri ...
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz.
Saten Alçı Astarı Güçlü bağlayıcı özelliği ve mikronize tanecik yapısı nedeni ile yüzeylere derinlemesine nüfuz ederek serbest tanecikleri bağlar ve uygulama yapılacak son kat boyanın yüzeye iyi tutunmasını sağlar.
Alçının sertleşmesi için yeterli süre beklenilmeli, su/toz oranı tam ayarlanmalı, pöröz yapıda olmaması için vakumlu karıştırıcı şarttır. Pörözite model alçılarında daha çok görülür. Bünyesinde daha az su bulunan sert alçılarda ise pörözite azdır. Alçı taşı (dihidrat) suda daha az erir.
DIN 18550'ye göre önerilen en az kalınlık 8 mm, en fazla kalınlık 15 mm olmalıdır. (2) Sıvanın içerisindeki su tamamen buharlaşmıştır. Yüzey özelliklerine, sıva kalınlığına, oda sıcaklığına, nem oranına ve ventilasyon özelliklerine göre farklılık gösterir.
Temiz bir kaba temiz su konulur. Üzerine Alçıbay Perlitli Sıva alçısı sepelenir. Yeterli oran elde edilene kadar devam edilir (10 kg alçı / 6 l su ). Alçının suyu absorbe etmesi için 2-3 dakika beklenir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Önlemler: Yüzeydeki yağ temizlik maddeleri kullanılarak temizlenir ve durulanır. Yüzey nemi fazla ise kuruması beklenir. Alçı sıva uygulaması +5 °C derecenin altında yapılmamalıdır. Sıcaklık klasik termometre ile ölçülebilir.
Eğer duvar veya tavan sıva modelinden sıkıldıysanız, kısa sürede ipek sıvama işlemi ile alanın yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak normal sıva uygulaması üzerine boya işlemi yaptırmak istiyorsanız, en erken 28 gün bir süre kadar beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Alçı sıva, suya dayanıklı bir yapı malzemesi değildir. Alçı, su ile temas ettiğinde hızlı bir şekilde yumuşar ve çözünmeye başlar. Bu nedenle, alçı sıva, özellikle ıslak hacimlerde veya suya maruz kalabilecek alanlarda kullanılmamalıdır.
Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar. Bu nedenle bu bölgelerde kapıyı açıp kapatmaktan kaynaklanan ve pencereyi açıp kapatmaktan kaynaklanan alçı çatlakları gözlemlenebilir.
Sıva nem alma cihazları ortamdaki nemin yoğunlaştırılmasını sağlayarak nemlenmiş sıvanın çok kısa süre içerisinde kurumasına yardımcı olmaktadır. Sıva kurutma işlemi sadece yeni yapılan işlemlerde değil tamirat gerektiren yüzeyler için de uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri