Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay. Alçı üstüne duvar boyamasında boya, duvara daha iyi tutunur.
İnce sıva veya kaba sıva, tavan ve brüt beton üzerine tutulabilir. İç mekânlar için uygun bir malzemedir. Duvar boyama işleminde astar boyadan önce kullanılır. Uygulama sonrasında saten alçı kuruduktan sonra ince bir zımpara yapılmalıdır.
Saten alçı, boya öncesinde, boyanın estetik görünmesini sağlar. Yüzeyin pürüzsüz, ferah ve yepyeni görünmesini sağlar. Boyalar, son aşama olan saten alçı sayesinde tamamen pürüzsüz yüzeye sürülebilir.
Öte yandan alçının kurumasından sonra boyanın yapılıp yapılmayacağının ölçüsü kuruması değildir. Alçı kuruduktan sonra direkt olarak boya sürmeyin. Öncesinde alana zımpara çekin ve alanın pürüzsüz olmasını sağlayın. Sonrasında boyayı bir kat gerekirse de iki kat olarak çekin.
Saten alçı yüksek yapışma özelliğine sahiptir. Boya uygulaması öncesi alt zemin son kat perdah alçı ile tamamlanır Uzun süre boya kullanımı için rahat ve firesiz uygulamaya olanak sağlar. Saten alçı bünyesinde bulunan katkı maddeleri sayesinde harç suyunun mevcut zemin tarafından emilmesini engeller.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak alçıpanın zemininin temiz olması gerekir. Temizliğinden emin olduktan sonra direkt olarak da yağlı boyayı uygulayabilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz yine de astar çekmenizdir. Bunun yanı sıra plastik boya da alçıpan üzerine uygulanabilir ancak bundan da önce astar çekmeniz gerekecektir.
İlk önce örümcek ağı, toz ve kirleri temizlemek için bir toz fırçası veya toz bezi kullanın. Bu işlem boyayı uygularken boya fırçası ve boyanın temiz kalmasını sağlayacaktır.
Kuruma Süresi Saten Alçı Astarı uygulamasından 24 saat sonra üzerine Marshall su bazlı iç cephe boyaları ve kaplamaları kullanılabilir.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Eğer duvar veya tavan sıva modelinden sıkıldıysanız, kısa sürede ipek sıvama işlemi ile alanın yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak normal sıva uygulaması üzerine boya işlemi yaptırmak istiyorsanız, en erken 28 gün bir süre kadar beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Saten Alçı Astarı Güçlü bağlayıcı özelliği ve mikronize tanecik yapısı nedeni ile yüzeylere derinlemesine nüfuz ederek serbest tanecikleri bağlar ve uygulama yapılacak son kat boyanın yüzeye iyi tutunmasını sağlar.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Temiz bir kaba temiz su konulur. Üzerine Alçıbay Perlitli Sıva alçısı sepelenir. Yeterli oran elde edilene kadar devam edilir (10 kg alçı / 6 l su ). Alçının suyu absorbe etmesi için 2-3 dakika beklenir.
Çalışabilirliği artırmak veya kuruma aşamasını kontrol edebilmek için çimento harcına kireç veya alçı karıştırılabilir (Himsel 2008). Yapısal peyzaj uygulamalarında gri renkli portland çimentosunun kullanımı yanında beyaz çimento kullanımı da yaygındır.
Duvar sıvaları kaba ve ince olmak üzere genellikle iki kat yapılacaktır. Birinci kat kaba sıva yapıldıktan sonra kaba yüzeyi, ince sıvanın iyice kaynaması için, mala ile sık sık çizilecektir.
Saten alçı, kireç, badana, vb.tozuma yapan yüzeylere boya uygulamasına geçmeden önce; Alpina Şeffaf Astar, Betek Saten Alçı Astarı veya Alpina 1/7 Konsantre Astar uygulanmalıdır. Astar alırken profesyonel bir boyacıdan yardım almak en doğrusudur.
Bunun dışında tavan ve duvarlara alçıyla yapılan rötuşlardan sonra da zımpara yapılabilir. Badana sonrasında boyanın eşit olarak dağılmadığı, fırça ya da rulo izlerinin oluştuğu alanlara da zımpara işlemi uygulanabilir. Böylece duvarda kalan boya izleri de yok olacaktır.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer duvarınız boyayı kusuyorsa ve boya tutmuyorsa, sorun duvarın yapısından ve neminden kaynaklanıyor olabilir. Bunun için size önerimiz saten alçı çalışması olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri