KURUMA SÜRESİ Yüzey kuruması 20°C ve % 65 nispi nemde 1 gündür. Tam kuruma süresi 3-5 gündür. Kuruma, suyun buharlaşması ile fiziksel olarak olduğu için düşük sıcaklık ve yüksek nispi nem oranında kuruma süresi uzar.
İçeriğinde kireç ve çimento yer alan bir ürünün kuruması 7 gün, yani tam olarak 1 hafta sürmektedir. Alçı sıva ne kadar sürede kurur sorusu merak edilen konular arasındadır. Bu tür, tam kurumaya kadar en çabuk kuruma 4 gün olarak kabul edilmektedir.
KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için üzeri FİXA İnce Siva ile sıvanır.
Kuruması süresi +23 santigrat derece de %50 nispi nem oranında yaklaşık 1 gün sürebilmektedir. Ancak, tam kuruma 3 ile 4 gün arası sürmektedir. Isı yalıtım levhaları yapıştırıldıktan 24 saat sonra dübellenebilir ve üst yüzeylerine sıva harcı ile uygulanmaya başlanabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Isı yalıtım levhası yapıştırma harcı alınması gerekmektedir. Bu ısı yalıtım yapıştırma harcı 25 kg ambalajlarda bulunur. m2 başına 4,5-5 kg harcanmaktadır. Yani Bir torba ile 5 m2 bir alan kaplanmaktadır.
Soru: 1 torba ile kaç M2 alan sıva yapılır ? Cevap: Merhabalar efendim. Tüketim: 2,5-3 kg / m² 25 kg'lık bir ürün yaklaşık olarak 10 m² alana sıva yapılır.
Üretici talimatlarına uygun karışım oranlarına göre hafif sıva harcı hazırlanır. Doğrudan güneş ışığı altında ve yağmurlu havada uygulama yapılmamalı, rüzgârlı havada sıvanın sertleşme süresi dikkate alınmalıdır.
Beton yüzeylerde sıvanın iyi tutması için önce bir kat sulu serpme atılır. Bu işlem yapılmamışsa üzerine gelen sıva aderans yapamaz. Yüzeyler kuru tutulursa ve ıslatılmazsa sıva harcının rutubetini çeker.
–Yeni sıvanmış yüzeyler aşırı güneş, don, rüzgar ve yağmur gibi etkilere karşı korunmalıdır. +5°C sıcaklığın altında veya +35°C sıcaklığın üzerindeki derecelerde sıva uygulanmamalı ya da bu konuda özel önlemler alınmalıdır.
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Bunlardan ilki sıcaklıktır. Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur.
Harç Kaç Günde Kurur? Harç hazırlandıktan sonra 2,5 saat ile 3 saat içerisinde kesinlikle kullanılarak tüketilmelidir. Harçlar 2 gün ile 3 gün arasında tam kuruma süresine sahiptir. Fakat derz dolgu işlemine duvar için 8 saat, zemin için ise 24 saat sonra geçilmesi gerekmektedir.
Özellikle çimento harcının kuruması açısından, 1 cm kadar miktarı yaklaşık olarak 42 saat içerisinde kurur. Ardından her bir sonraki katman adına ise 90 saatlik bir kuruma süresi gerekmektedir. Toplamda sonuç olarak 5 cm gibi bir kalınlık yaklaşık olarak 12 ya da 13 gün içerisinde kurur.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
7. Sıvaya başlamadan önce sıva yapılacak yüzeydeki taşmış harçlar ve diğer bulaşıklar kazınıp temizlenmeli, duvar yüzü ve tavanda birleşen köşe yerleri bol su ile ıslatılmalı ve gerekirse yıkanmalıdır. 8. Duvarın sıva suyunu emmesini önlemek için sıva aralıklı olarak ve gereği kadar ıslatılmalıdır.
Sıva, uygulandıktan sonra yağmur ve güneş gibi hava koşullarından korunmalıdır. Sıvanın üst katını dış cephe boyaları ile boyayarak dayanıklı hale getirebilirsin. Ancak bu boyama işlemi için sıvanın iyice kurumasını beklemelisin. Bir haftalık bekleme süresinden sonra boyama işleminden daha fazla verim alabilirsin.
Kaba Sıva = 1m3 Kaba Kum + 200 Kg Çimento + 0,170 m3 (7 Torba) Kireç ile ortalama 2 CM. KABA SIVA Harç ilk aşamada 150 lt. su kattıktan 2 saat sonra 4 torba çimento ve 100 lt daha su katılarak hazırlanır. İnce Sıva = 1m3 İ NCE KUM + 250 Kg ÇİMENTO + 0,1 m3 (4 Torba) Kireç ile ortalama 0.8 CM.
1 m3 tuğla duvar harcına = 1 m3 kaba kum gider. 25 kg'lık torba = 6 m2 yer döşer. 25 kg'lık torba = 45 m2 yer dolgusuna yeter. 1 m3 sıva harcı ile = 30 m2 yer sıvar.
Harç içine haricen kireç, çimento, kum ve alçı gibi yabancı malzemeleri katmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri